Stortinget vil blokkere nettgambling

Bettingselskapene om blokkeringen: – Vedtaket betyr ingen verdens ting

Coolbet og ComeOn er ikke bekymrede for at Stortinget vil blokkere sidene deres. Stortingsrepresentant Kari Henriksen (Ap) mener de tar feil når de prøver å berolige kundene sine om at det nye vedtaket ikke betyr noe.

ULOVLIG?: Stortinget vil blokkere nettgambling, men representanter fra de utenlandske spillselskapene er ikke bekymrede. Illustrasjonsfoto: Erlend Aas / Scanpix
ULOVLIG?: Stortinget vil blokkere nettgambling, men representanter fra de utenlandske spillselskapene er ikke bekymrede. Illustrasjonsfoto: Erlend Aas / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Forrige uke fattet Stortingets familie- og kulturkomité et omfattende vedtak. Hovedmålsettingen med vedtaket er å hindre nordmenn i å bruke utenlandske spillselskaper.

Men hva betyr dette vedtaket i praksis for alle kundene til de utenlandske spillselskapene? Hva skjer hvis man fortsetter å spille, for eksempel på Unibet, Coolbet eller ComeOn?

- Vedtaket betyr ingen verdens ting. Det er ikke ulovlig å spille. Det har det aldri vært, og det kommer det heller aldri til å være. Vedtaket er til for å styrke Norsk Tipping, sier Mikael Mellqvist, PR-sjef i Coolbet, til Dagbladet.

Coolbet eies av et estisk selskap, har estisk lisesns og hovedkontor i Tallinn.

TAPT STORE SUMMER: Arni Thor Høskuldsson (32) har opparbeidet seg en spillegjeld på over én million kroner på ett år. Det sjokkerer Luksusfellens Hallgeir Kvadsheim. VIdeo: TV3 Vis mer Vis mer

Sammenlikner med Nord-Korea

Mellqvist mener at noen prøver å framstille det som at du ikke kan spille på utenlandske spillselskaper framover, men at dette ikke stemmer.

- Vi kan ikke få et system der staten skal bestemme hvor innbyggerne skal handle varene. Er det greit å handle på Rimi, men ikke Rema, liksom? Dette er Norge, ikke Nord-Korea, fortsetter Mellqvist.

Forslaget skal opp til avstemning i Stortinget 7. mai. Men utfallet er allerede gitt, ifølge komiteens 1. nestleder Anette Trettebergstuen (Ap).

- Det vil bli vedtatt. Vi har fått gjennomslag for virkemidler som andre land bruker, og som virker, sa Trettebergstuen til Dagbladet forrige uke.

– Ingen endringer for kunden

Heller ikke i ComeOn, som opererer fra Malta, bekymrer de seg for blokkeringen av utenlandske selskap.

STRESSER IKKE: Mikael Mellqvist i Coolbet mener Stortingsvedtaket ikke betyr noen verdens ting. Foto: Coolbet
STRESSER IKKE: Mikael Mellqvist i Coolbet mener Stortingsvedtaket ikke betyr noen verdens ting. Foto: Coolbet Vis mer

- Det blir ingen endringer for kunden, verken i praksis eller i lovsform. Ingenting skjer hvis du fortsetter å spille, sier Stian Røsvik Bjørstad fra ComeOn.

- Kundene blir ikke kriminaliserte hvis de fortsetter å spille. Det vil komme oppfordringer om å spille hos selskaper med norsk lisesns. Kanskje vi må flytte enda mer penger ut av Norge og gjøre produksjon i Sverige, for eksempel, fortsetter Røsvik Bjørstad.

«Skremselsespropaganda»

Røsvik Bjørstad startet i spillbransjen i 2006. Han mener at det alltid kommer «sånn type skremselspropaganda» én til to ganger i året, men at det ikke fører til noe.

- Det kommer bare til å bli en oppfordring om å ikke bruke tjenesten. Men du kan ikke bli nektet. Vi kommer til å fortsette med business as usual. Folk skal få spille på odds hos oss i 2018, 2019, 2020 og tiden framover.

SKAPER REAKSJONER: Folkehelten har laget en reklamefilm med Ari Behn i hovedrollen. Både det, og det at pengespillselskapet Folkeautomaten står bak, skaper reaksjoner. Video: Folkehelten Vis mer

Uenig stortingsrepresentant

Kari Henriksen er Arbeiderpartiets representant i familie- og kulturkomiteen. Sammen med KrF har de fremmet forslaget.

Hun er uenig i at blokkeringen ikke kommer til å føre til noe som helst.

- Dette er viktige vedtak. Det staker ut en kurs der en vil få redusert bruk av disse spillselskapsidene, det viser erfaringer. Dette blir jo ulovlig. Jeg er ikke enig i at dette ikke vil få betydning når stortingsflertallet vedtar disse innstrammingene. sier stortingsrepresentanten til Dagbladet.

Konfrontert med uttalelsene fra Mellqvist i Coolbet og Røsvik Bjørstad i ComeOn, svarer hun dette:

VIKTIGE VEDTAK: Kari Henriksen (Ap) mener vedtakene mot de utenlandske spillselskapene er viktige. Foto: Øistein Norum Monsen
VIKTIGE VEDTAK: Kari Henriksen (Ap) mener vedtakene mot de utenlandske spillselskapene er viktige. Foto: Øistein Norum Monsen Vis mer

- Jeg hører hva de sier. Forslaget er et forslag med reelt innhold. Det er klart at tilsynsmyndighetene får større muligheter til å gripe inn og ilegge straffereaksjoner, og det vil være en nedgang i bruken av nettspill, det er jeg overbevist om. Jeg ser at de har behov for å berolige kundene sine, men der tror jeg de tar feil.

Henriksen tror det er en reel uenighet mellom spillselskapene og politikerne, at vedtaket vil få betydning og at det vil føre til en endring for muligheten til å spille på utenlandske spillselskaper.

- Vi ønsker å gi Lotteritilsynet klarere og tydeligere ansvar for å vurdere spillerne. Det vil ikke skje noe dagen forslaget blir vedtatt, men virkemidlene vil virke i motsatt retning av det spillselskapene ønsker. Vi ønsker å få ned andelen som spiller og hindre utenlandsk reklame. Det er ikke uten grunn at de som har store problemer, eller jobber med behandling av spillavhengighet, er fornøyde med at dette blir vedtatt.

Tydelig innstramming

Nå kan Lotteritilsynet iverksette tiltak av økonomisk karakter. Dette innebærer at de får utvidede fullmakter til å ilegge spillselskapene et overtredelsesgebyr. Det hadde de ikke før. Kundene kan imidlertid ikke straffes, ifølge Henriksen.

- Hovedmålet er at vi vil ha ned andelen som har tilgang til å spille på nett. Vi vil aldri klare å få brukerne ned i null med dagens teknologi, men dette forslaget vil bety en tydelig innstramming i folks muligheter til å kunne spille på nett. Vi vil hindre tilgangen til disse sidene som reklamerer for ulovlige spill i Norge, sier Henriksen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer