Bevisene holder ikke

Det er lett å heie på en ivrig norsk dopingjeger som føler seg lurt. Men det hjelper dessverre lite for å avsløre våre egne juksere.

NY BOK: Tidligere dopingjeger Mads Drange har skrevet boka «Den store dopingbløffen». Der antyder han bloddoping blant norske idrettsutøvere.
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
NY BOK: Tidligere dopingjeger Mads Drange har skrevet boka «Den store dopingbløffen». Der antyder han bloddoping blant norske idrettsutøvere. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

MADS DRANGE har i årevis vært en dopingjeger med et brennende hjerte og et kvikt hode. Det gjør at han med rette skriver en bok om alle byttene han ikke fikk. I utgangspunktet gjør det den fortsatte jakten bedre; om vi da ikke underveis blir så lei av denne store oppgaven at vi gir opp.

Det gjorde Drange selv da han sluttet i jobben som kontrollansvarlig i Antidoping Norge. Hans private begrunnelsen var at dopingtestingen ikke fungerte for å ta flest mulige, men for å bevise idrettens renhet. Det er en påstand det er lett å være enig i, men selv gode påstander gir ingen billigsalg på bevis.

Det gjør at også boka  «Den store dopingbløffen» skal leses med et kritisk blikk.

DERMED faller igjen fortellingen om omfattende norsk bloddoping. Ikke fordi det er utenkelig at flere norske toppidrettsutøvere har vært med på bloddopingen de siste tiårene, men fordi historien om Mads Dranges blodprofilprogram fra 2007 dessverre ikke er noen avsløring.

• Det er interne notater uten annen beviskraft enn akkurat det.

Slike notater finnes i enhver vanlig etterforskning, men forblir uten særlig vekt før det kommer en påtale. Og først når påtalen blir til en gyldig dom, er dette en sannhet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer