Beviset på at Ronaldo faktisk scorer i blinde

Real Madrid-stjernen var forsøkskanin for idrettsvitenskapen. - Noen av tingene han gjorde var utrolige.

(Dagbladet): Med sin styrke, smidighet, hurtighet og teknikk er Cristiano Ronaldo en atlet av den sjeldne sorten.

For et par måneder siden fikk eksperter innen sportsvitenskap anledning til å teste ut hvor spesiell portugiseren egentlig er.

Med avansert teknologi festet til kroppen ble Ronaldo satt på en rekke prøver, på områder som hurtighet, spenst, skuddstyrke, nærteknikk og beregning av ballbane.

I tillegg ble kroppen hans grundig analysert av en såkalt body scanner, der resultatene blant annet viste at han har tre prosent mindre kroppsfett enn den gjennomsnittlige supermodell.

- Noen av tingene han gjorde var utrolige, sier Neal Smith, som er ekspert på biomekanikk i sport.

Scorer uten å se
Ronaldo-sponsor Castrol sto bak ideen og gjennomføringen, og det endelige resultatet ble vist på både Sky Sports og portugisisk TV i en 45 minutter lang dokumentar kalt «Ronaldo - tested to the limit».

Den kanskje mest imponerende sekvensen er der Ronaldo må forutse og beregne hvor ballen kommer til å havne - selv når lyset er skrudd av og det ikke er mulig å se en meter foran seg.

Ballen blir slått inn fra høyre, og Ronaldo får til sammen tre forsøk med varierende vanskelighetsgrad. Først blir lyset skrudd av midtveis, mens ballen er i lufta. 26-åringen har ingen problemer med å sette den i mål med pannebrasken.

TESTET SEG MOT RONALDO: Den spanske sprinteren Angel David Rodriguez målte krefter mot Ronaldo i dokumentaren. Her løper han mot Usain Bolt og Dwain Chambers under VM i  Daegu i august. Foto: REUTERS/Max Rossi
TESTET SEG MOT RONALDO: Den spanske sprinteren Angel David Rodriguez målte krefter mot Ronaldo i dokumentaren. Her løper han mot Usain Bolt og Dwain Chambers under VM i Daegu i august. Foto: REUTERS/Max Rossi Vis mer

På neste forsøk får han enda kortere tid på å se ballen, med greier fortsatt å posisjonere kroppen perfekt og sette den i mål på halvspretten.

Til slutt skrus lyset av umiddelbart idet innlegget blir slått. Ronaldo kan nesten mistenkes for å ha katteøyne når han stiller seg akkurat der ballen ramler ned, vrir kroppen og scorer med øvre del av brystet og skulderen. Kanskje ville målet blitt underkjent for hands i den virkelige verden, men utførelsen er like fullt meget imponerende.

Det er neppe noen tilfeldighet at han scoret 61 mål for klubb-og landslag sist sesong, når han til og med kan score i blinde.

- Dette er moro. Jeg så for meg hvor ballen skulle komme, men var litt redd for å treffe den med ansiktet, sier han i videoen.

Måler seg mot spansk sprintmester
På fotballbanen er Ronaldo kjent for å være blant de hurtigste i bransjen, men i en sprint som går rett fram er han ikke nødvendigvis det.

I laboratoriet får han målt krefter mot en spansk mester på 100 meter sprint, Angel David Rodriguez, med 10,14 som personlig rekord.

Distansen de løper er 25 meter, og mens Rodriguez klokkes inn til tiden 3,31, er Ronaldo tre tideler tregere med 3,61. Forskjellen på steglengde er også påfallende: Mens Rodriguez er oppe i 2,5 meter, er fasiten for Ronaldo 1,7 meter.

Når 25 meters sprint i rett bane byttes ut med 25 meters sikk-sakk-sprint, som på mange måter er mer relevant for en fotballspiller, er Ronaldo klart raskest.

BEREGNER BALLBANEN: Like etter at ballen har forlatt foten til mannen som slår innlegget, blir det bekmørkt i rommet. Ronaldo greier like fullt å sette ballen i mål. Skjermdump: YouTube
BEREGNER BALLBANEN: Like etter at ballen har forlatt foten til mannen som slår innlegget, blir det bekmørkt i rommet. Ronaldo greier like fullt å sette ballen i mål. Skjermdump: YouTube Vis mer

Mens den spanske sprinteren bruker 6,86 sekunder, bruker Real Madrid-stjernen bare 6,35 sekunder. Men kanskje hadde han en fordel av å løpe med fotballsko på kunstgresset, mens Rodriguez benyttet piggsko.

På NBA-nivå - med tilløp
Ronaldo er kjent som en meget sterk hodespiller, som med overlegen spent rager høyere enn de flestet. Han kommer imidlertid ikke høyere enn 44 centimeter når han hopper rett til værs, med armene plassert ved hofta.

- Såvidt gjennomsnittlig, bemerkes det i dokumentaren.

Når han tar et skritts tilløp, derimot, øker han til 78 centimeter. «Høyere enn en gjennomsnittlig NBA-spiller kan hoppe», hevder kommentatoren.

Ronaldo hadde trolig flere triks og finter på reportoaret sitt i yngre dager enn nå, hvor han er blitt en effektiv maskin med mindre «dilldall».

I en av testene viser han like fullt at han fortsatt har eksepsjonell nærteknikk: «Snikskyttere» utstyrt med laservåpen forsøker å treffe ballen, mens Ronaldo skal sørge for at de bommer.

I en 25 meter lang løype, der portugiseren danser fram og tilbake, greier de bare å treffe én gang. Så kan man selvsagt stille spørsmålstegn ved presisjonen til skytterne.

130 km/t
Ronaldo blir også bedt om å skyte gjennom seks lag med glass. Han trenger to forsøk på å komme gjennom alle, og det hardeste skuddet blir målt til rundt 130 kilometer i timen - omtrent som man ville forventet av en fryktet frisparkskytter som Ronaldo.

Det kunne selvsagt vært interessant å se hvordan en annen verdensklassespiller ville gjort det på de samme testene, for eksempel Lionel Messi.

BRUKTE EN DAG I LABORATORIET: Cristiano Ronaldo ville gjerne finne ut hvordan kroppen hans egentlig fungerer. Foto: Castrol Edge/AP
BRUKTE EN DAG I LABORATORIET: Cristiano Ronaldo ville gjerne finne ut hvordan kroppen hans egentlig fungerer. Foto: Castrol Edge/AP Vis mer

Men fotball er tross alt ikke vitenskap - og det er ikke nødvendigvis sånn at den største atleten er den beste spilleren.

Det er Lionel Messi det fremste beviset på.