Beviset på at Sverige er feige?

UEFA-tall gir kritikerne vann på mølla.

INNSBRUCK(Dagbladet.no): Et kompakt og forsiktig svensk mannskap var sekunder unna å få med seg poeng mot Spania.

Men da David Villa banket inn 2-1 på overtid var ingen medlidenhet å spore blant norske aviskommentatorer - som mente feige svensker fikk som fortjent.


«Ingen kommer til å savne Sverige (om de ryker ut, journ.anm.) ut over den store blågule supporterkontingenten som har satt farge på Salzburg og Innsbruck den siste uka. I dag er nemlig Sverige der Norge har vært i et par sluttspill - ute av stand til å skaffe seg nye venner og beundrere», skrev Dagbladets Morten Pedersen.

VGs Truls Dæhli slo fast at man må være svensk for å like Sverige, på samme måte som man må være norsk for å like Norge.

«Når alt handler om å forsvare seg, om forsiktighet og kynisme, er patriotisme en helt fundamental forutsetning for at fotball skal gi mening. Det er lov å forsvare seg, for all del, og tidvis kan det finnes noe vakkert i heroisk forsvarsfotball også, men i lengden blir det mest bare trist», mente Dæhli.

Skyter minst av alle

På dagens pressekonferanse i Innsbruck, der Sverige møter Russland i den siste og avgjørende gruppespillskampen onsdag, ble landslagssjef Lars Lagerbäck konfrontert med en EM-statistikk som vitner om at svenskene ikke akkurat har bølget i angrep så langt i turneringen.

Av samtlige 16 lag i turneringen er Sverige nemlig det laget som har kommet til færrest avslutninger, med et gjennomsnitt på 10 per kamp.

SJELDENT SKUE: Fredrik Ljungberg prøver seg med et skudd i kampen mot Spania. Det gjør svenskene sjeldnest av alle lagene i årets EM. Foto: AFP/SCANPIX
SJELDENT SKUE: Fredrik Ljungberg prøver seg med et skudd i kampen mot Spania. Det gjør svenskene sjeldnest av alle lagene i årets EM. Foto: AFP/SCANPIX Vis mer

I motsatt ende av skalaen befinner Spania seg med et snitt på 18, fulgt av Nederland og Frankrike.

Lagerbäck tar imidlertid den svenske skuddvegringen med stoisk ro.

- Det handler om matchkarakteren, og ikke bare om vårt spill. Kampen mot Hellas var veldig spesiell, og litt annerledes enn andre kamper. De hadde stor tålmodighet i oppspillet og et sterkt defensivt lag. Deretter møtte vi et av verdens beste lag, etter min mening. Da er det ikke lett å komme til avslutninger, sier han.

Med medgir derimot at Sverige har mye å gå på offensivt.

- Det vi må forbedre for å være toppklasse, er angrepsspillet når vi møter veldig bra motstand. Å holde i ballen og flytte opp laget er et utviklingssteg vi må ta, sier han.

Mot Russland blir det ventelig et helt annet kampbilde enn det ble mot Spania. Fredrik Ljungberg lover et mer angrepsvillig svensk lag enn sist.

- Vi får se hvordan russerne stiller opp, om det blir offensivt eller ikke. Selv om det er en veldig viktig kamp tror jeg det kan bli ganske åpent. Det virker som om russerne vil angripe, og det passer oss bra. Vi ønsker også å angripe mer enn vi gjorde mot spanjolene, sier han.

Zlatan blir klar

Beviset på at Sverige er feige?

Mye avhenger selvsagt av hvor frisk Zlatan Ibrahimovic er. Få ting opptar svenskene mer enn Inters-spissens kne og om det tåler en hel kamp.

For Sverige med og uten Zlatan er to forskjellige lag. Han deltok ikke på den siste treningen før kamp, noe han gjorde både mot Hellas og Spania.

Lagerbäck insisterer likevel på at tilstanden er uforandret i forhold til da.

- Det er status quo i forhold til de to første kampene. Forhåpentligvis har det vært en positiv utvikling de siste dagene, han har jobbet med styrketreningsprogrammet og ikke belastet kneet, sier landslagssjefen.

Han dementerte også alle spekulasjoner om at Inter har kontaktet den svenske landslagsledelsen, med et klart ønske om at Zlatan ikke spiller mer i EM.

- Det har ikke vært en lyd fra det om Inter, de historiene må de ha hentet fra løse luften, sier Lagerbäck.

Sverige er klare for kvartfinale mot Nederland dersom de greier uavgjort mot Russland. Med tap er de ferdige.

- Det blir to ulike stiler som møtes. Det er viktig for oss å stabilisere spillet og få det litt på våre premisser, ikke bare på deres, sier Ljungberg.

ET AV DE VAKRESTE: Sverige er to helt forskjellige lag med og uten Zlatan Ibrahimovic, som hvertfall satte dette skuddet i nota.
MEN HAN SLITER MED KNEET: Svenskene lever fortsatt i håpet om at Zlatan kan spille som vanlig.