Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Beviset som gir tro på et norsk EM-eventyr

Italia har aldri vært dårligere.

STJERNETRIO: Under EM 2000 kunne Italia velge og vrake i stjernespisser. Det er ikke tilfellet nå lenger. På bildet: Christian Vieri, Alessandro Del Piero og Francesco Totti Foto: Scanpix
STJERNETRIO: Under EM 2000 kunne Italia velge og vrake i stjernespisser. Det er ikke tilfellet nå lenger. På bildet: Christian Vieri, Alessandro Del Piero og Francesco Totti Foto: Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Norge er trolig nødt til å vinne morgendagens skjebnekamp mot Italia for å kvalifisere seg direkte til neste års EM. Det er Per-Mathias Høgmo og hans menn innforstått med blir en tøff oppgave. En grunn er at Italia ikke har tapt noen av de 49 siste tellende hjemmekampene, en annen at Norge ikke har vunnet mot de asurblå på 15 år.

Det som derimot er positivt er at sjansen til å bryte den dystre statistikken trolig aldri har vært bedre enn nå, noe det er flere årsaker til:

1. Som nummer 17 på FIFA-rankingen har Italia aldri vært dårligere.
2. Laget er mer eller mindre blottet for offensive stjernespillere.
3. Italia er likevel allerede kvalifisert for EM, noe som kan påvirke motivasjonen.
4. Norge har spilt på seg en enorm selvtillit i løpet av de siste tre kampene som alle har blitt vunnet.

Italias fall Parallelt med det italienske landslagets fall på FIFA-rankingen, fra 1. plass i januar 2007 til 17. plass i oktober 2015, har også nivået på Serie A sunket betraktelig.

Ligaen har blant annet mistet en av sine tidligere fire Champions League-plasser på grunn av svake prestasjoner i Europa, mens gamle storheter som AC Milan og Inter ikke lenger besitter mannskap av samme kaliber som tidligere. Samtidig er frafallet av italienske stjerner, både på landslaget og i den hjemlige ligaen, blitt redusert til et fåtall sammenlignet med tidligere generasjoner.

Fotballkommentator Øyvind Johannessen, som har fulgt italiensk fotball i en mannsalder, mener det er flere aspekter ved den negative utviklingen.

- Problemet er sammensatt. De italienske lagene har sakket akterut økonomisk. Klubbene har ikke eid sine egne stadionanlegg, noe de har tapt mye penger på. Juventus har vært unntaket, noe som har vært hovedgrunnen til at de har vært så overlegne i Serie A de siste årene. At de har fått sin egen stadion har gitt dem en økonomisk plattform å stå på som de andre klubbene ikke har. De italienske lagene har også vært for dårlige på talentutvikling, sier Johannessen til Dagbladet.

- Har ingen Tottier Mot Aserbajdsjan på lørdag utgjorde Graziano Pellé (Southampton) og Éder (Sampdoria) spissparet til Italia. Selv om begge naturligvis holder et høyt nivå, er ingen av dem i nærheten av å utgjøre den samme trusselen som legendene Christian Vieri, Francesco Totti og Alessandro Del Piero gjorde i sin tid.

FÅ GODE ALTERNATIV: Italia-sjef Antonio Conte har få gode angripere å velge mellom, mener ekspert Øyvind Johannessen. Foto: Scanpix
FÅ GODE ALTERNATIV: Italia-sjef Antonio Conte har få gode angripere å velge mellom, mener ekspert Øyvind Johannessen. Foto: Scanpix Vis mer

- Italia sliter først og fremst med å fostre offensive spillere. De har bedre forsvarsspillere enn det du finner i mange land, men spissene er ikke gode nok. Det er ingen «Tottier» lengre, sier Johannessen.

- Hvorfor ikke, tror du?

- De unge spillerne får ikke sjansen i like stor grad som før på klubblagene. Man kan se en nedgang i italiensk fotball helt siden de vant VM i 2006. Da hadde de en gyllen generasjon, med veldig mange gode spillere. Den gangen hadde de seks spisser i VM-tropppen som alle scoret i sluttspillet, men de har ikke klart å fylle på bakfra etter det, påpeker kommentatoren, som trekker frem mesterskapene i 2008, 2010 og 2014 som dårlige, mens EM-finalen i 2012 skiller seg ut som det ene positive unntaket.

- Aldri vært dårligere TV 2-ekspert Simen Stamsø Møller har de siste årene kommentert Serie A for C More. Han deler Johannessens synspunkter på hvorfor italiensk fotball er i trøbbel.

EKSPERT: Øyvind Johannessen har kommentert italienske fotball i en årrekke. Foto: Canal Plus
EKSPERT: Øyvind Johannessen har kommentert italienske fotball i en årrekke. Foto: Canal Plus Vis mer

- I min levetid har det italienske landslaget aldri vært dårligere. Serie A har heller ikke klart å henge med. De har ikke hatt den nødvendige økonomien, sier Stamsø Møller til Dagbladet og fortsetter:

- Det er ingen stjerner igjen. Det er veldig beskrivende for hvordan det står til med italiensk fotball om dagen. Den gode generasjonen er borte.

TV 2-profilen er samtidig klar på at Italias lag fremdeles består av veldig mange gode fotballspillere, som alle trolig er bedre enn de norske, og derfor tror han heller ikke at sjansen er spesielt stor for at Norge får de tre poengene som trengs i morgen kveld.

EKSPERT: Nåværende TV 2-ekspert Simen Stamsø Møller har tidligere kommentert Serie A. Foto: Canal Plus
EKSPERT: Nåværende TV 2-ekspert Simen Stamsø Møller har tidligere kommentert Serie A. Foto: Canal Plus Vis mer

- Jeg har lyst til å si at de klarer det, og det er lett å la seg rive med, men jeg har ikke tro på det. Men så har det jo skjedd vesentlig større under i fotballhistorien enn det. Norge er veldig på vei oppvover, mens Italia har motsatt kurve. Det er halmstrået mitt, sier Stamsø Møller.

Slik kan Norge vinne Stamsø Møller mener den norske midtbanen sitter med nøkkelen til norsk seier. Krigen sentralt i banen må vinnes for å kunne beseire Antonio Contes menn.

- Italia må ikke få styre alt som er. Da blir Norge fort for baktunge. Jeg syns det norske laget må tørre å stå høyt for å få ballbrudd på italienerne. Scorer vi først, er det veien å gå.

Det er Johannessen enig i, men Stamsø Møllers ekspertkollega håper på sin side at Norge ikke scorer for tidlig.

KAN BLI HISTORISKE: Norge vil være kvalifisert for EM med seier mot Italia. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
KAN BLI HISTORISKE: Norge vil være kvalifisert for EM med seier mot Italia. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

- Målet må helst komme seint. Hvis ikke får Italia tid til å reise seg. Så må vi klare å forsvare oss som et kollektiv. Vi kan heller ikke gjøre feil som den Even Hovland gjorde mot Malta. En italiensk spiller scorer om han får en slik sjanse som Hovland ga bort i den kampen. Det må også jobbes godt i feltet på dødballer og vi må være presise de få gangene vi får kontringsmulighter, sier Johannessen, som ikke utelukker en norsk fotballbragd på Olympiastadion i Roma.

- Det har skjedd rarere ting i denne kvaliken enn at Norge sjokker et Italia som allerede er klare for sluttspillet, særlig i lys av den selvtilliten det norske laget har spilt på seg. Det er herlig å se, mener kommentatoren.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!