Beviset

Det er fortsatt mulig å forsvare seg til suksess på fotballbanen. Et ultraeffektivt Hellas tok like godt med seg europamesterskapet hjem til OL-landet.

PORTUGAL - HELLAS 0-1(Dagbladet.no): Europa har ikke blitt mer overrasket siden danskene ramlet ut av feriesenga og ble europamestre i 1992. Hellas har slått knock-out på alle fotballstormaktene kontinentet har å by på og stjålet pokalen og hele den greske republikken.

Og hvilken prestasjon har vi ikke vært vitne til i Portugal denne sommeren? Nærmest kjemisk fritt for stjerner har det greske mannskapet hanglet seg gjennom hver eneste runde fram til og med finalen.

Som store underdogs hele tiden. Og ikke en gang med ferdigforhandlede bonuser for sportslig suksess.

Rehhagels oppskrift

For det er ikke pent det Otto Rehhagels menn har vartet opp med i EM. Med mindre du er svoren fan av plettfritt forsvarsspill. Men effektivt, det er det i aller høyeste grad.

Finalefesten ble avlyst da Hellas slo ut Tsjekkia i semifinalen. Uten at en eneste greker brydde seg om det da. Og enda mindre nå.

Legger vi godviljen til, skapte Hellas to sjanser i finalen. En etter utsøkt veggspill i første omgang. Og en på en corner litt inn i andre.

Det holder å score en gang når du har europas sterkeste forsvarsmur. Bygget av en tysk ringrev ved navn Rehhagel.

Sjanseløst

POrtugal gikk på en smell mot Hellas i åpningskampen. Siden da har portugiserne vokst fram som et svært offensivt lag. Med selvtillit nok til å feie ukjente grekere av banen. Trodde alle.

Men da Dellas og Hellas snurpet sammen nota i forsvaret fikk vi se at spillere som Deco, Figo, Ronaldo, og Maniche ikke fikk til noe som helst.

Annet enn å gå i offside. Og å slå dårlige dødballer.

Portugal hadde sjanser, det er ikke det, men de ble aldri veldig store. Unntaket var da Ronaldo la ned en langpasning på sju meter. Og klinte ballen over.

Til himmels

Annerledes da med Hellas og Angelos Charisteas. Han trengte bare to sjanser for å senke den portugisiske skuta atter en gang. Da Ricardo valgte å åpne målet på vidt gap, fikk den store spissen en grei jobb med å styre ballen i det åpne målet.

Og dermed var mirakelet et faktum. Etter en drøy halvtime med gresk forsvarsoppvisning.

Midt i den portugisiske skuffelsen jubler grekerne. Sammen. Og det er samholdet som har blitt kronet i denne finalen. Ingen andre lag har stått tettere sammen på banen. Selv ikke Tsjekkia klarte det da de var oppe mot læremesteren i samhold.

Og dermed kan Hellas ta både en og fem velfortjente fester i uka som kommer. Vel vitende om at i øyeblikket er de Europas beste lag.

De har nemlig pokalen som beviser det.

FIKK PEPPER: Tilskueren som kom seg inn på banen med et Barcelonaskjerf, lot ikke sjansen til å gi litt pepper til eks-Barcalonaspiller Figo gå fra seg.
TØFT: Luis Figo og resten av Europa har fått føle hvordan det er å møte det beste forsvarslaget i Europa akkurat nå. Hellas kronet det hele med EM-gull.
GRESK GLEDE: Traianos Dellas og Hellas jubler med EM-pokalen. Beviset på at de er best i Europa.
KAN KNAPT TRO DET: Den greske keeperen Nikopolidis kan knapt tro at de er europamestre. Her er han like etter sluttsignalet har gått.