- Big Sam kalte meg en norsk kødd

Frittalende Gamst snakker om det indre livet i Blackburn.

DØDBALLEKSPERT: Men Morten Gamst Pedersen fikk så ørene flagret av Sam Allardyce de gangene utførelsen ikke var som forventet. I desember ble Allardyce sparket. Foto:  REUTERS/Nigel Roddis
DØDBALLEKSPERT: Men Morten Gamst Pedersen fikk så ørene flagret av Sam Allardyce de gangene utførelsen ikke var som forventet. I desember ble Allardyce sparket. Foto: REUTERS/Nigel RoddisVis mer

(Dagbladet): Morten Gamst Pedersen ble skjelt ut av Sam Allardyce når dødballene hans på trening ikke holdt den forventede kvaliteten. Like fullt syntes nordmannen det var «helt håpløst» av klubbledelsen å sparke 56-åringen.

Det er i et intervju med Blackburns norske supporterblad, «Uncle Jack's», at Gamst snakker åpent om blant annet lederstilen til Allardyce, det dårlige forholdet til Craig Bellamy og medspilleren som har fått i overkant mye skryt.

Nordmannen sier han han var på vei hjem til en begravelse da han fikk vite at «Big Sam» var sparket. De nye indiske eierne mente Allardyce ikke matchet klubbens ambisjoner, og kampen mot Bolton 12. desember ble den siste han ledet.

Gamst trodde umiddelbart at det hele var en spøk.

- Helt håpløst, spør du meg. De burde i det minste ventet til januar før de gjorde noe, ikke rett før det knallharde juleprogrammet. Når det er sagt, jeg har en kontrakt med Blackburn og hva som skjer på styrerommet er ikke mitt bord, sier han til supporterbladet.

- You norwegian twat
Under Allardyce ble Gamst omskolert fra venstrekant til indreløper foran denne sesongen. Det rollebyttet har slått heldig ut, og hittil har han notert seg for fire scoringer og seks målgivende.

Flere av dem har kommet etter dødballer. Og på det området var Allardyce nådeløs de gangene nordmannen ikke leverte varene, om det så bare var på treningsfeltet.

- Han var veldig involvert på treningsfeltet, spesielt de to dagene før kamp, da det ble terpet på formasjon og dødballer. (...) Jeg fikk høre det hvis vi trente på dødballer og jeg ikke slo ballen dit den skulle, «you norwegian twat» (din norske kødd er den milde varianten, journ.anm). Han var veldig detaljorientert og opptatt av kvalitet. (...) Han var en viktig faktor for at jeg valgte å forlenge kontrakten min i sommer, sier Gamst til det norske supporterbladet.

- Var ikke akkurat bestevenner
Han har vært i Blackburn i sju år, og sett en mengde spillere gå inn og ut portene på Ewood Park.

En av dem er urokråka Craig Bellamy - som blant annet har angrepet John Arne Riise med en golfkølle under et treningsoppholdet på Algarvekysten. Riise er imidlertid ikke den eneste nordmannen med et anstrengt forhold til waliseren:

TRODDE IKKE PÅ AT BIG SAM VAR SPARKET: - Helt håpløst, sier Gamst om avgjørelsen om å kvitte seg med Sam Allardyce. Foto:  (AP Photo/Paul Thomas)
TRODDE IKKE PÅ AT BIG SAM VAR SPARKET: - Helt håpløst, sier Gamst om avgjørelsen om å kvitte seg med Sam Allardyce. Foto: (AP Photo/Paul Thomas) Vis mer

Robbie Savage har i sin selvbiografi skrevet at Bellamy likte å gi Gamsten tyn i Blackburn-garderoben. Nordmannen bekrefter historien overfor «Uncle Jack's»:

- Ja, men det var ikke noe jeg brydde meg om, så jeg gadd aldri å svare ham. Det gikk inn det ene øret og ut det andre, og det tror jeg irriterte ham. Han spilte veldig bra da han var i klubben, men det gjorde jeg også. Jeg scoret mye mål, så kanskje han så på meg som en trussel. Jeg vet ikke. Han er en fantastisk fotballspiller, men vi var vel ikke akkurat bestevenner, medgir han.

Gamst startet hver eneste kamp under den nye manageren Stev Kean i starten, men har startet på benken i to av de siste tre ligakampene.

Han er ikke redd for konkurranse, men føler den sentrale midtbanen har slitt defensivt i det siste. På spørsmål om ikke franske Steven N'Zonzi kan løse problemet - mannen som ble kåret til årets spiller av fansen sist sesong og som snart returnerer fra skade - ordlegger Gamst seg slik:

- Personlig må jeg innrømme at jeg synes han fikk litt vel mye skryt for jobben han gjorde i fjor. Det ble kanskje lagt litt for mye vekt på at han kom fra en fransk bakgårdsklubb og plutselig spilte fast i Premier League. For all del, han er sterk i duellene og god på hodet, men det er andre spillere jeg synes fortjente tittelen årets spiller foran ham i fjor.

FIKK TYN AV BELLAMY: Morten Gamst Pedersen bekrefter at han og Craig Bellamy hadde et anstrengt forhold mens de begge var i Blackburn. - Kanskje han følte seg truet av meg, sier nordmannen. Foto:  (AP Photo/Scott Heppell)
FIKK TYN AV BELLAMY: Morten Gamst Pedersen bekrefter at han og Craig Bellamy hadde et anstrengt forhold mens de begge var i Blackburn. - Kanskje han følte seg truet av meg, sier nordmannen. Foto: (AP Photo/Scott Heppell) Vis mer