«Bikkjene fra Bilbao» fikk juling det siste kvarteret

Mens Falcao scoret drømmemål mot Valencia.

SENKET ATHLETIC BILBAO: Diego Capel banket inn 2-1 for Sportning Lisboa med en markkryper fra 17-18 meter, da det gjensto ti minutter. Foto: REUTERS/Rafael Marchante
SENKET ATHLETIC BILBAO: Diego Capel banket inn 2-1 for Sportning Lisboa med en markkryper fra 17-18 meter, da det gjensto ti minutter. Foto: REUTERS/Rafael MarchanteVis mer

Sporting Lisboa - Athletic Bilbao 2-1, Atletico Madrid - Valencia 4-2

(Dagbladet): Det luktet sterkt av helspansk Europa League-finale lang vei da Athletic Bilbao tok ledelsen mot Sporting Lisboa tidlig i 2. omgang.

Men portugiserne har vært feilfrie på eget gress etter at Ricardo Sá Pinto overtok trenerjobben i februar - og med en knallsterk sluttspurt snudde de 0-1 til 2-1 det siste kvarteret.

Faktisk kunne de skaffet seg et bedre utgangspunkt foran returen på San Mamés også, for Athletic var på gyngende grunn i sluttminuttene og hadde nok med å forsvare seg.

MÅLMASKIN: Radamel Falcao scoret to flotte mål mot Valencia i kveld, ett med hodet og ett med venstrebeinet. Foto: EPA/ALBERTO MARTIN
MÅLMASKIN: Radamel Falcao scoret to flotte mål mot Valencia i kveld, ett med hodet og ett med venstrebeinet. Foto: EPA/ALBERTO MARTIN Vis mer

2-1 er likevel ikke mer enn at baskerne fortsatt er favoritter til å nå finalen - i hvert fall ifølge TV 2-kommentator Kasper Wikestad.

- Det blir et meget interessant oppgjør om en uke. Det så lenge mørkt ut for «løvene» fra Lisboa, men de tar med seg et greit utgangspunkt til Baskerland. Athletic er fortsatt ørsmå favoritter, sier Wikestad. 

Athletic Bilbao har imponert de fleste med sine forestillinger i Europa League denne sesongen, som inneholder sterke borteseirer mot Manchester United og Schalke.

- De forener teknisk briljanse med en jobbing der det ser ut som det er bikkjer på revejakt med stripete drakter på banen, har Lars Tjærnås beskrevet overfor Dagbladet.

Men i kveld var altså ikke «bikkjene» like energiske og på hugget som tidligere.

Kunne punktert
Gjestene tok ledelsen etter 54 minutter, da Jon Aurtenetxte styrte ballen i mål fra fra fem meter etter at et frispark ble stusset videre av en Sporting-spiller. 

All spenning kunne vært borte dersom Athletics Fernando Amorebieta hadde hatt marginene på sin side noen minutter senere. Men skuddet traff innsiden av stolpen og rullet omtrent langs streken før vertene fikk ryddet unna.

I stedet kunne Sporting Lisboa utlikne etter en frekk og overrasende heading fra Emiliano Insua. En svak klarering fra Aurtenetxte spratt ut på 10-11 meter, der Insua tok den på halvspretten med pannebrasken og satte den forbi en overrasket keeper.

Fire minutter senere banket Diego Capel inn 2-1 med en markkryper i korthjørnet fra 17-18 meter.

Perle fra Falcao
På Vicente Calderon skaffet Atletico Madrid seg et godt utgangspunkt med 4-2-seier over Valencia.

GODT PLASSERT. Capel ser langskuddet snike seg inn ved stolpen. Foto:  (AP Photo/Armando Franca)
GODT PLASSERT. Capel ser langskuddet snike seg inn ved stolpen. Foto: (AP Photo/Armando Franca) Vis mer

Atletico Madrid har mannen som kan kalles kongen av Europa League - Radomel Falcao - og han scoret to ganger i kveld.

Det første etter 17 minutter, da han med imponerende kroppsbeherskelse fikk vridd kroppen i posisjon til å nikke inn 1-0 fra fem meter.

Valencia utliknet på overtid av 1. omgang, da Jonas pirket inn 1-1 på bakre stolpe.

Vertene tok ledelsen igjen etter sløvt forsvarsspill fra Valencia. Miranda fikk løpe seg fri i boksen fra et frispark og headet ballen i mål fra kloss hold. Adrian Lopez økte til 3-1 etter et fint sololøp, mens dagens perle var signert Falcao: Han dro seg forbi to Valencia-spiller på langs av 16-meterstreken, men delvis feilvendt virket det ikke engang å være en halvsjanse.

SJEKK DEN KROPPSBEHERSKELSEN: Radamel Falcao vrir kroppen i posisjon til å stange inn 1-0 for Atletico Madrid. Foto:   (AP Photo/Paul White)
SJEKK DEN KROPPSBEHERSKELSEN: Radamel Falcao vrir kroppen i posisjon til å stange inn 1-0 for Atletico Madrid. Foto: (AP Photo/Paul White) Vis mer

Plutselig tverrvendte han og sendte i vei et prosjektil helt oppe i høyre kryss - en fenomenal scoring av mannen som ble hentet fra Porto for 312 millioner kroner foran denne sesongen.

Men Atleticos festkveld ble litt amputert da Ricardo Costa fikk rage høyest på en corner tre og et halvt minutt på overtid, og stange inn reduseringen for Valencia.

Det var deres andre overtidsmål i kampen - og gjør at spenningen fortsatt lever i aller høyeste grad foran returen på Mestalla neste uke.