Bikkjene stakk av fra Iditarod-leder

Mens Bjørnar Andersen har 15 i spannet.

(Dagbladet.no): Klart uventede ting skjer når du kjører 1800 km med hundespann i Alaska. Men Paul Gebhardt var neppe forberedt på gårsdagens uhell.

Gebhardt hadde akkurat kjørt i tet i Iditarod, forbi Doug Swingley, da et tre sto i veien for spannet.

Linen røk og mens amerikaneren sto igjen fortsatte bikkjene videre over et vann. Og forsvant.

- Jobben deres er å gå rett videre på sporet, og det var akkurat hva de gjorde. De kjørte så fort de bare kunne, sier Gebhardt  til AP.

Gebhardt kjører sitt tiende Iditarod og var andremann i 2000. Alene i villmarken gikk han tre kilometer mot sjekkpunktet Nikolai, før han ble tatt igjen av Swingley.

Fikk hjelp av pelsjegere

Swingley hadde sitt å stri med, tre av hundene hadde nettopp gått gjennom isen. Men Gebhardt fikk haik, fram til de møtte noen buffalojegere på snøscootere som kunne hjelpe 49-åringen å lete etter bikkjer.

15 km unna innsjøen der bikkjene stakk av fant Gebhardt alle sammen. Han bandt bikkjene til et tre og fikk hentet sin egen slede.

- De kjørte i 21-22 km/t, så det var vanskelig å ta dem igjen. Jeg kom meg opp på siden av dem i sporet, og de kjente meg igjen. Da jeg sa «whoa» stoppet de, sier Gebhardt.

Men ledelsen røk, inn til Nikolai var lederen helt nede på 16. plass. Han tapte tre timer og vil få ytterligere straff av arrangørene for hjelpen fra jegerne.

I tillegg har Gebhardt nå satt igjen sin lederbikkje Houston, som har skulderproblemer.

Også norske Bjørnar Andersen har bare 15 hunder i spannet etter nattas kjøring. 27-åringen fra Siggerud kom inn til Nikolai på 11. plass i går kveld, men hvilte i bare fem timer og kjørte ut på 9. plass.

Da hadde han satt igjen én av de 16 bikkjene, noe som er helt normalt. Av de åtte foran på lista er det bare to spann som fortsatt er fulltallige.

Bjørnar kjører sterkt

Team Norways nettside Hurdal.com har vært i kontakt med hjelpemann Robert Sørlie. Fjorårsvinneren følger Andersen i fly og kan rapportere om at den beste nykommeren i fjor ser meget bra ut.

- Robert forteller at Bjørnar kjører sterkt, alt er fint. Han er i godt humør og hundene gjør en kjempejobb der ute.

Også Tore Albrigtsen og Tove Sørensen forsvarer de norske fargene i verdens mest berømte hundekjøreløp. De to ligger på 29. og 30. plass, og kom inn til Nikolai omlag fire timer etter Andersen.

Neste sjekkpunkt for Iditarod-spannene er i McGrath, 77 km fra Nikolay.

BJØRNAR I TRENING: Bjørnar Andersen var niendemann ut fra sjekkpunktet Nikolai i dag tidlig. Her på trening før verdens lengste hundeløp i Alaska.
BEHANDLER SKADD BIKKJE: Paul Gebhardt tar godt vare på hundene sine, selv om de stakk fra ham før siste sjekkpunkt i Alaska.