Bikkjeslagsmål stoppet Marcos

Finnmarksløpet ble ikke som Marcos Porcires hadde tenkt seg da han åt kveldsmat i går.

KARASJOK (Dagbladet.no): En real hundeslåsskamp satte en stopper for Marcos Porcires deltakelse i årets Finnmarksløp. 28-åringen fra Tromsø ledet ved det første sjekkpunktet i Jotka. Men da han tok en rask hvil ved det andre sjekkpunktet på 50-milsdistansen begynte to av hundene hans å sloss.

Øyenvitner forteller Dagbladet.no at flere av de frivillige måtte inn for å stagge hundene. Pocires selv satt og spiste da de røk i strupene på hverandre. Hundene bet hverandre til blods, og en av dem måtte sy to sting. Men Pocires valgte å fortsette løpet fra Skoganavarre mot Levajok. Det skulle han ikke gjort.

Hunden som hadde sydd fikk en betennelse i såret, og dermed måtte han legge den i sleden. På Levajok bestemte han seg for å ta begge slåsskjempene ut av løpet, og da det viste seg at en tredje hund hadde fått en betennelse i beinet var det full stopp.

Skuffet

Med bare fem hunder igjen var han nødt til å fullføre løpet med alle de gjenværende hundene for ikke å bli disket. Det tok han ikke sjansen på, og valgte å bryte. For føret er tungt på Finnmarksvidda akkurat nå, og Pocires hadde ikke tro på at de fem hundene skulle holde til mål.

Pocires fortalte på løperpresentasjonen kvelden før Finnmarksløpet startet at han deltok fordi han var presset av svigerfaren.

- Jeg er veldig skuffa, for jeg syns det hadde gått over all forventning så langt, sier Pocires over telefon. Nå reiser han rett hjem til Tromsø, og en ventende svigerfar.

Jan Vidar Dahle kommer heller ikke til mål i Alta. Han har også brutt løpet.

Jevnt i teten

Ved sjekkpunktet i Karasjok kom tetspannene nesten samlet inn. Sten Are Harder hadde passert både Katy Meier og Hans Petter Dalby i løpet av dagen. Men Harder var ikke mer enn fire minutter foran Dalby til sjekkpunktet. Etter nesten tredve mil!

Dramatikken begynte først da begge spannene sto stille. Harder satset på foring, mens Dalby løp for å hente vann til hundene sine. Nervekrigen var i gang.

Harder var litt bekymret for en av hundene bakerst i spannet. Men veterinærene var ikke kommet tidsnok til Karasjok. Harder valgte å ta ut hunden av spannet, og fortsetter videre med bare sju hunder. Dalby har fortsatt alle åtte inntakt.

Tetbytte

I kaoset som oppsto benyttet Dalby sjansen til å stikke ut flere minutter før Harder. Dermed hadde Dalby overtatt ledelsen på 50-mila. Med en hund mer enn Harder i spannet.

Katy Meier som ledet løpet fram til i formiddag, kom til Karasjok en halv time etter de to spannene i teten. Like bak henne fulgte Jan Brunner.

  • Det er ikke bare kulda kjørerne må lide seg gjennom. Hans Petter Dalby la igjen snusen sin i Levajok, og var sjeleglad for å komme seg til Karasjok.

    - Jeg vurderte å snu da jeg oppdaget at jeg hadde glemt den igjen, men jeg fikk ikke lov, fortalte en lattermild Dalby da han kom inn i depotet.

BRØT: Marcos Porcires lå svært godt ann, før uhellene kom på rekke og rad.
UTUR: På etappen mellom Skoganavarre og Levajok gikk alt galt for 28-åringen.