Bilbølle og konge med kølle

På ishockeybanen er han konge, med utsøkte pasninger og flotte mål. Som bilkjører er tsjekkeren Jaromir Jagr (30) hjelpeløs. Skrekkhistoriene er mange hos dem som har sittet på med verdens beste hockeyspiller.

- Jeg kjørte med ham i Praha en gang, og kommer aldri til å glemme den turen. Jaromir kjørte både på fortauet og andre steder det var forbudt. Vi skulle til en bar i byen, men fant ikke fram. Da pekte jeg på navigatoren i bilen, og spurte hvorfor han ikke satte på den i stedet for å kjøre rundt på måfå. Da svarte han: - Nei radioen virker ikke, forteller den svenske hockeykompisen hans, Andreas Johansson (New York Rangers), til Aftonbladet.

Da Jagr (nå Washington) spilte for Pittsburgh, ble Interstate 279 utafor byen også kalt «skrekkens vei» grunnet ham.

Daglig vinglet han over filene, mens han enten snakket i mobiltelefonen eller dro papiret av favorittgodteriet på vei til og fra trening. Så farlig var det å kjøre der at mange mente det burde settes opp et ekstra varselskilt.

Velkomsthilsen

Første gang russeren Darius Kasparaitis møtte de nye lagkameratene i Pittsburgh, kunne han ikke dy seg:

- Det er godt å komme til en klubb hvor det fins enda dårligere bilkjørere enn meg.

Før denne sesongen hadde Jaromir Jagr vunnet poengligaen i NHL fem år på rad. At han ikke vant i år, skyldes en kombinasjon av skader og at Washington spiller mer defensivt enn gamleklubben Pittsburgh. Det er også første gang den tsjekkiske superstjerna har misset et sluttspill i Stanley Cup.

- Jeg har kommentert en del av NHL-kampene Jagr har spilt, og er enig med dem som mener han er verdens beste hockeyspiller, sier landslagtrener Roy Johansen.

- Jagr har ekstreme kvaliteter, og er nesten ustoppelig når han er i form. En artist som også er veldig effektiv, sier Johansen.

800 mill.

Klubbskiftet fra Pittsburgh til Washington gjorde ham til NHLs best betalte spiller. Åtteårskontrakten var verd nærmere 800 millioner kroner. Også hockeykompis Andreas Johansson drar til:

- Jaromir har alt, han er stor og sterk, har et bra skudd og suveren spilleforståelse. Kort sagt hele pakka, sier New York Rangers-proffen til Aftonbladet. Landslagstrener Roy Johansen tipper at Jagr reiser hjem fra Sverige med VM-gull, i så fall det fjerde strake til Tsjekkia.

- Tsjekkia er favoritt, foran Russland. Tsjekkerne har bra målvakter, solid forsvarsspill og en egen evne til å vinne store mesterskap. Bak de to rangerer jeg Sverige, Finland, USA og Canada, sier Roy Johansen.

  • A-VM spilles i Göteborg, Karlstad og Jönköping, og starter i dag med fire kamper: Tyskland- Japan, Russland- Slovenia, Østerrike- Sverige og Sveits-Tsjekkia. VM-finalen går 11. mai.
BEST I VERDEN? Tsjekkernes superstjerne Jaromir Jagr, her under trening med sitt landslag under OL i Salt Lake City.