QATAR FIKK VM: Her viser tidligere FIFA-president Sepp Blatter frem beviset på at Qatar fikk 2022-VM. Foto: AFP PHOTO / PHILIPPE DESMAZES
QATAR FIKK VM: Her viser tidligere FIFA-president Sepp Blatter frem beviset på at Qatar fikk 2022-VM. Foto: AFP PHOTO / PHILIPPE DESMAZESVis mer

Tildelingen av Qatar-VM:

Bild har fått hendene på et av idrettens mest «eksplosive dokumenter»: - Et puslespill som gir mening med alle bitene på plass

En sum på 17 millioner ble overført til en 10-årig datter av en FIFA-representant, skal være blant avsløringene.

(Dagbladet): Amerikanske Michael Garcia ledet FIFAs etterforskning rundt korrupsjonsanklagene mot Russland og Qatar. Senere sa han opp i protest.

Han sluttet fordi han mente at rapporten hans, som tok for seg korrupsjonsanklagene mot prosessen som ga Russland VM i 2018 og Qatar VM i 2022, ble presentert som noe annet enn hva det var, av FIFA.

Nå hevder tyske Bild å ha fått hendene på detaljene i den originale rapporten, som avisa skal publisere i løpet av flere dager.

- Dette er et av de mest eksplosive dokumentene i idretten, skriver avisa.

Avsløringer

Blant avsløringene skal være at en sum på 2 millioner dollar (rett i underkant av 17 millioner etter dagens kurs) angivelig skal ha blitt betalt til en 10-årig datter av en FIFA-representant, skriver BBC.

I tillegg:

- Tre FIFA-topper ble flydd med privatfly til en fest i Rio de Janeiro før avstemningen om hvem som skulle arrangere 2018 og 2022-VM. Flyet skal ha tilhørt det qatarske fotballforbundet.

- Et tidligere styremedlem skal ha gratulert Qatar etter tildelinga i 2010, og takket på epost for en overføring av flere hundre tusen euro.

Puslespillet

Journalisten som har fått tilgang til den originale rapporten, Peter Rossberg, mener at den ikke beviser at det var korrupsjon inne i bildet - men mener det er tydelig om man setter puslespillet på plass.

- Nei, rapporten beviser ikke at VM i 2018 eller 2022 ble kjøpt. Det ville også være naivt å tro at folk som Garcia kunne funnet definitive bevis for dette. Garcia-rapporten lever på noe annet - det er som et puslespill som bare gir mening når alle bitene er satt sammen, skriver Peter Rossberg på sin Facebook-side.

Og han mener det er spesielt puslebrikkene fra Qatar-tildelingen, som tilsier at det har foregått noe muffens.

- Ifølge våre opplysninger har Garcia-rapporten allerede bidratt til at flere FIFA-tjenestemenn har blitt arrestert de siste årene. Det er den virkelige verdien i rapporten, skriver journalisten.