- Bilde av en taper

Nils Johan Semb og landslagsgutta fikk opplæring i kroppsspråk dagen før avreise til Bosnia. Tydeligvis fulgte de godt med. På hjemturen i går talte nemlig kroppsspråket for seg sjøl.

Per Angell Berntsen

SARAJEVO/OSLO (Dagbladet): Dette bildet av Semb og Høgmo ble tatt av Dagbladets fotograf på flyplassen i Sarajevo like før avgang i går morges. Semb ga ingen intervjuer da han kom gjennom passkontrollen, og satte seg med ryggen mot alle - helt innerst i hallen. Der snakket han lavmælt med sitt eget støtteapparat, og mannen flere og flere tror får jobben hans, U21-trener Per-Mathias Høgmo.

Kroppsspråkekspert Live Bressendorf Lindseth mener det er et bilde av en taper.

- Semb uttrykker det med hele kroppen. Han er helt tom. Dette ble ikke som han håpet. Det er et bilde av en taper, men ikke bare det. Han synker nemlig ikke helt sammen i blikket. Har bare gitt alt, sier hun.

Lystbetont Høgmo

De siste 15 åra har Bressendorf Lindseth kurset tollere, polititjenestemenn, skatterevisorer og fengselsansatte i å tolke kroppsspråk. Onsdag i forrige uke hadde hun et langt mer uvanlig oppdrag.

- Jeg ble spurt av Erik Thorstvedt om å snakke om kroppsspråk til landslaget, sier hun.

Hun tok utfordringen - akkurat som da Dagbladet i går ba henne tolke kroppsspråket til Semb og Høgmo på flyplassen i går.

- På dette bildet ser jeg jo at Semb har flatet helt ut både fysisk og psykisk. Han sitter matt tilbake. Han ser ut som om han har avsluttet et kapittel.

- Hva med Høgmo?

- Det lyser forståelse og empati over ham. Samtidig er ansiktet hans mer offensivt og lystbetont. Som en person som er klar til å sette alle krefter til.

- Høgmos lag vant i Bosnia?

- Akkurat. Det bærer han preg av. Samtidig er det et ganske flott bilde av gjensidig respekt. Høgmo hoverer ikke selv om han har vunnet.

Gode elever

Minikurset hennes var et morsomt avbrekk for landslagsgutta, men samtidig seriøst motivert ut fra ønsket om å mestre kroppsspråk bedre.

- De ønsket innspill på hvordan de skulle bruke kroppsspråk på banen, i forhold til publikum og i forhold til pressen, sier hun.

Innen idretten har Bressendorf Lindseth tidligere holdt kurs for Nordstrands og Lunners kvinnelag i håndball. Responsen fra Semb og fotballgutta var god.

- De stilte masse spørsmål - spesielt i forhold til hvordan de kunne gjøre hverandre gode på banen med positivt kroppsspråk, men også hvordan negativt kroppsspråk kan få spillere til å tvile på seg selv, sier hun.

I forhold til publikum oppfordret hun landslagsgutta til å kommunisere når de har sjansen.

- Ofte er det spillere som frir til publikum som blir husket, sier hun.

Det var neppe John Carews håndbevegelser i Bosnia hun tenkte seg.

- Ikke særlig smart å vise fingeren eller slikt, sier hun.

Spillerne ville også ha innspill om hvordan de skal forholde seg til pressen.

- Vi var innom hvordan de sender ut signaler, og hvordan de selv kan oppfatte hvordan pressen tolker signalene deres.

- Bortforklarer ingenting

Om Semb var sluttkjørt før flyet gikk, var han mer offensiv da han landet på Gardermoen.

- Jeg tror vi går til EM. Jeg er optimist, sier han.

Men i neste åndedrag virker han presset og usikker, konfrontert med hvorfor landslaget har kollapset så voldsomt de siste tre kampene i kvalifiseringen.

- Det er fryktelig marginale kamper på dette nivået. Vi er en liten nasjon med få toppspillere. Hvis ikke alle er i form, så blir vi sårbare, fortsetter Semb.

- Var det flaks at vi var så gode i fjor høst, og uflaks at vi er dårlige nå?

- Nei, det handler ikke om flaks og uflaks. I fjor høst hadde vi mange skadefrie spillere i form som spilte bra på klubblagene sine. Jeg tror nesten vi var på et maksimalt nivå ut fra forutsetningene våre. Og da hadde vi marginene med oss.

- Etter de siste månedene så er jo du og spillerne definitivt kvalifisert til EM i bortforklaringer?

- Nei, vi bortforklarer ingenting. Men i stedet for å henge seg opp i det negative, prøver vi å være positive for å bli bedre.

<B>FLATER UT:</B> Landslagssjef Nils Johan Semb flatet helt ut da han diskuterte med U21-landslagstrener Per-Mathias Høgmo på flyplassen i Sarajevo i går. Ifølge kroppsspråkekspert Live Bressendorf Lindseth tyder Sembs kroppsspråk på at han er helt tom. Høgmo, derimot, utstråler forståelse og empati.
<B>EKSPERT: </B> Live Bressendorf Lindseth.