Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Strobebriller i idrett

Bildene av mystiske briller vekker oppsikt: -Du mister alt synet

Flere og flere tester nå ut strobebriller. I Sveits blir de hyllet som en suksess. Norske eksperter er skeptiske, og Jan Erik Stinessen, fagansvarlig for keeperutvikling i NFF, kaller det underlig. 

BRILLEFINT:  Marwin Hitz (t.v.) og Yann Sommer lader opp til VM-kvalifiseringen. Foto: NTB Scanpix
BRILLEFINT:  Marwin Hitz (t.v.) og Yann Sommer lader opp til VM-kvalifiseringen. Foto: NTB Scanpix Vis mer

(Dagbladet): Denne uka kom det bilder fra Sveits' oppladning til VM-kvalikkampen mot Latvia som fikk flere til å heve øyenbrynene.

Borussia Dortmund-keeperen Rman Bürki, Augsburg-keeper Marwin Hitz og Borussia Mönchengladbach-keeper Yann Sommer løp rundt med solbriller på – selv om det var overskyet. Ikke et helt uvanlig syn i hippe gater eller urbane strøk, men på en fotballbane?

Men mote var det selvfølgelig ikke.

Dette er strobe

Fenomenet strobebriller er blitt mer og mer populært blant keepere de siste åra. Stroboskopisk lys er et lys som pulserer slik at lyset skifter med å være av og på. Effekten varierer med egenskapene til lyskilden og hvilken frekvens pulseringen har.

Flere klubben i Tyskland bruker dem eller har forsøkt - blant dem Schalke, Wolfsburg og Hoffenheim. Det ble kalt Stephen Currys «hemmelige våpen» av Inc da NBAs superstjerne testet det ut. Det samme gjorde Manchester City i 2014.

En av produsentene skriver at dette er effekten:

* Se objekter tydeligere og saktere.

* Se ballbanen til objekter bedre.

* Bedre reaksjonstid.

Dagbladet har vært i kontakt med norske eksperter. Hans Torvalg Haugo, generalsekretær og fagsjef i Norges Optikerforbund, kjenner ikke nok til brillene til å uttale seg om saken i detalj, men sier følgende om poenget med brillene:

- Tanken er å gi øynene (og dermed hjernen) mindre informasjon å behandle, og derved øke bevisstheten og reaksjonsevnen. Du har sikkert vært på diskotek og danset i strobelys, og merket at dette endrer måten vi opplever verden rundt oss.

Brukt siden 2014

De første bildene av en sveitsisk keeper med brillene på dukket opp før fotball-VM i Brasil for tre år siden.

Patrci Foletti, keepertrener for det sveitsiske landslaget, bekrefter overfor Dagbladet at de har brukt brillene på samlinger kontinuerlig siden.

Brillene hemmer synet til keeperne midlertidig, og effekten de ønsker er det skal gi mer fokus og dermed raskere reaksjonsevne. Det skal også være mulig å kalkulere ballbanen raskere og bedre, sies det fra sveitsisk hold.

Tilbakemeldingene fra keeperne har vært positive:

TESTER UT BRILLENE:  Yann Sommer. Foto: NTB Scanpix
TESTER UT BRILLENE:  Yann Sommer. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Vi har fått mye positive tilbakemeldinger. Det er en forandring som er veldig velkommen i en treningshverdag, og keeperne har gitt tilbakemeldinger på at de føler en vitenskapelig effekt i prestasjonene. Vi kommer til å fortsette å bruke dem også i framtida, vi ser ingen grunn til å stoppe.

Dagbladet vet også at flere av keeperne bruker brillene i treningshverdagen i de respektive klubbene i Tyskland.

En annen tysk klubb som har tatt i bruk brillene er Hoffenheim. I en artikkel på klubbens offisielle hjemmeside kommer det fram at klubbens keeper Oliver Baumann har brukt brillene i en eller to ganger i uka i et halvt år:

- Det er vanskelig å trene med brillene. Ofte mister du alt synet, sier Baumann til nettstedet.

Han fortsetter:

- Plutselig er det lyst, så er det mørkt igjen. Noen ganger skjer det raskt, andre ganger går det lengre tid. Det ødelegger rytmen og timing der og da, men det har gjort at alle keeperne på laget har fått bedre reaksjonsevne, hevder Baumann.

I STORFORM: Hoffenheim henger med helt i toppen av den tyske Bundesligaen. Her prøver keeper Oliver Baumann å stoppe en ball. Foto: NTB Scanpix
I STORFORM: Hoffenheim henger med helt i toppen av den tyske Bundesligaen. Her prøver keeper Oliver Baumann å stoppe en ball. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Hoffenheim forteller at de bruker brillene før hver kamp. De håper at det blant annet skal forbedre konsentrasjonen og gi bedre fokus.

Etter en kamp i desember, sa keeperen:

- Jeg tror at hjernen blir godt aktivert når du bruker brillene, og du får en bedre rytme og timing. Så fort jeg tar av meg brillene så føles det lettere å gripe en ball og jeg oppfatter ting rundt meg raskere.

Gimmick?

Jan Erik Stinessen, fagansvarlig for keeperutvikling i Norges Fotballforbund, ble overrasket da Dagbladet sendte ham en sak med keeperbrillene:

- Jeg har ikke hørt noe snakk om dette noensinne. Min umiddelbar tanke er at det så litt underlig ut, nesten som en gimmick, sier han til Dagbladet.

Han fortsetter:

- Jeg må si det er artig at Sveits gjør dette i landslagssammenheng, og jeg vil gjerne vite mer om det. Det hadde vært fint å vite mer om hvordan fagpersonell vurderer dette først så vi kunne se hvilken treningseffekt det eventuelt har.

- Opplever dere stor pågang av folk som vil selge liknende til dere?

- Ja, det er mange som vil ha ut produktene sine. Produkter vi får tilbud om er for eksempel kanoner, forskjellige strikker og spesielle baller. Men slike briller har jeg aldri hørt noe om. Vi er ikke fremmede for å prøve ut nye ting, samtidig så vet vi at det er mye rare produkter ute på markedet, så vi er veldig restriktive i hva vi tar inn.

Det norske landslagets keepertrener Frode Grodås følger opp:

- Schalke har prøvd ut dette noen år. Jeg tror det er kommersielle interesser som fronter dette. Jeg tror ikke man kommer til å se keepere med solbriller, men i denne verden er ingenting sikkert.

KEEPERTRENER: Frode Grodås.  Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
KEEPERTRENER: Frode Grodås.  Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer

-Villedende markedsføring

Ellen Svarverud, førsteamanuensis ved Høgskolen i Sørøst-Norge, sier til Dagbladet at det er gjort noen studier i USA på bruk av strobebriller hos ulike ballsportsutøvere med positive resultater.

- Det ser altså ut som visse aspekter av persepsjonen kan bedres ved å trene med strobebriller. Om dette vil ha betydelig effekt for idrettsutøvere generelt tør jeg ikke si noe om, sier hun.

Sververud fortsetter:

- Spørsmålet er om det å trene under «vanskelige» synsforhold gjør at man faktisk blir bedre til å oppfatte en ball i bevegelse, eller om det er bare noe utøveren selv tror eller opplever. En forventning om bedring kan gjøre at man faktisk gjør det bedre enn om man ikke forventer bedring.

Hun har ikke inngående kjennskap til brillene, men refererer til forskning fra Universitetet i Birmingham i Arizona i USA og PSV.

Derimot er hun klar på at selv om det kan ha en positiv effekt, er en av produsentenes markedsføring er villendene.

- Det kommer trolig ikke som en overraskelse at jeg ikke synes noe om markedsføringen av brillene. Her er det flere lovnader som er direkte villedende og ikke har noe som helst vitenskapelig hold, sier hun om en av produsentene, Sportvision.

Så gjenstår det å se om de norske keeperne også går en brillefin framtida i møte, eller om fenomenet dør bort som en hype.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media