Bildene går verden rundt

Marokko-spillernes kjærlighet til mødrene sine har fått mye oppmerksomhet i Qatar-VM.

Derfor dekker Dagbladet VM i Qatar

Når fotballkampen mellom Qatar og Ecuador sparkes i gang søndag ettermiddag, markerer det åpningen av et mesterskap som aldri skulle vært arrangert i ørkenlandet. Dette vet vi etter at brorparten av de 24 eldre mennene som tildelte Qatar mesterskapet så langt tilbake som i 2010, enten har vært fengslet eller suspendert i ulike sammenhenger for korrupsjon.

Qatar ble tildelt verdens største sportsarrangement etter omfattende korrupsjon.

Foto: Nina Hansen
Foto: Nina Hansen

I kjølvannet av denne skandaløse tildelingen har menneskerettighetsorganisasjoner og internasjonale medier som britiske The Guardian avdekket menneskerettighetsbrudd, utnytting av migrantarbeidere, dødsfall , løftebrudd og enda mer korrupsjon i Qatar.

Noen av våre lesere har tatt til orde for boikott av mesterskapet. At de ikke ønsker å se tv-sendingene fra Qatar, eller at en boikott er veien å gå. Dette er legitime synspunkter.

Det er også synspunktene til alle de som nå gleder seg til å se verdens beste fotballspillere konkurrere om tittelen verdens beste. Eller de som mener at omtalen av Qatars skyggesider både har bidratt til forbedring og vil fortsette å bidra til forbedring av forholdene for både kvinner, homofile, migrantarbeidere og andre minoriteter i landet.

Dagbladet tar mål av seg til å dekke alle sider av dette mesterskapet, slik vi har gjort grundig siden 2015.

For sju år siden var Dagbladet blant de aller første i verden som besøkte ofrene for byggeskandalene i Qatar. Vi reiste til familier i Nepal som hadde mistet sine fedre og ektemenn i arbeidsulykker og vi dokumenterte utnyttelsen av disse migrantarbeiderne på VM-anleggene vi nå skal se fotball fra.

Artikkelserien «Fotballskandalen» sjokkerte i Norge og førte blant annet til krav fra daværende fotballpresident Yngve Hallèn om at Qatar måtte miste mesterskapet om ting ikke endret seg.

Det er lite som tyder på at de endringene har kommet. Likevel har både Dagbladet og andres kritiske journalistikk lagt et enormt press på både qatarske myndigheter og det internasjonale fotballforbundet, FIFA.

Aldri før har et fotball-VM blitt utsatt for mer kritisk journalistikk enn nå. Og det skal vi i Dagbladet fortsette med gjennom hele mesterskapet.

Et fotball-VM er i seg selv et internasjonalt mega-arrangement. Vi kan ikke late som om det ikke finner sted, og vi kan ikke velge bort den sportslige siden av mesterskapet.

Dagbladet kommer til å dekke VM i Qatar på vanlig måte i alle Dagbladets flater og kanaler. Vi skal ha VM-studio på dbtv, live-service underveis i samtlige kamper, kampsaker, reaksjoner, ja, alt som vanligvis hører med til et fotball-VM.

Og så skal vi ha de andre fortellingene. Historien om hvordan Qatar har brukt uendelig mye penger på både å kjøpe seg dette mesterskapet, men også betydelig innflytelse i internasjonal fotball gjennom eierskap i Paris Saint-Germain og store sponsoravtaler med andre europeiske toppklubber.

Vi skal fortelle historiene til flere av de etterlatte og VM-ofrene, og vi skal stille de kritiske spørsmålene til FIFA på bakken i Qatar. Vi skal kort fortalt gi deg mer journalistikk av og rundt et VM i fotball enn vi noen gang har gjort.

Her kan du lese alle Dagbladets saker om Qatar-VM.

GLEDE OG KJÆRLIGHET: Sofiane Boufal feirer seieren over Portugal med moren her i Doha. Foto: Luca Bruno/AP/NTB
GLEDE OG KJÆRLIGHET: Sofiane Boufal feirer seieren over Portugal med moren her i Doha. Foto: Luca Bruno/AP/NTB Vis mer
Publisert

Alt om VM

DOHA (Dagbladet): Hardtarbeidende Marokko har spilt seg inn i mange hjerter verden over, etter å ha blitt det første afrikanske laget i historien til å ta seg til en VM-semifinale.

Og det kan være at samholdet innad i laget og kjærligheten til familien er noe av hemmeligheten til suksessen.

- Mine foreldre og min kone har kommet. Alle de andre spillerne har foreldre og familiemedlemmer her også. Jeg mener det gir fantastisk styrke. Hvis du ser alle videoene og bildene med spillere og foreldre, er det fantastisk å se. Spillere som har tårer i øynene. Det gir oss styrke, sier Marokko-spiller Ilias Chair på en pressekonferanse tirsdag.

Det har vært store gledesscener hver gang de rødgrønne har tatt seg videre til neste runde, og flere av feiringene har gått viralt. Sentralt i feiringene: spillernes mødre.

Bildet i denne artikkelen viser tidligere Premier League-spiller Sofiane Boufal danse med sin mor på gressmatta etter kvartfinaleseieren over Portugal. Samtidig står marokkanske fans rundt paret og jubler.

JUBEL: Sofiane Boufal med mora. Foto: JUAN MABROMATA / AFP / NTB
JUBEL: Sofiane Boufal med mora. Foto: JUAN MABROMATA / AFP / NTB Vis mer

Det var en sterk kontrast til superstjerna Cristiano Ronaldo, som samtidig forlot banen i tårer - vel vitende om at det trolig var hans siste sjanse til VM-gull.

- For meg er mamma den viktigste personen i livet mitt, sa Boufal til pressen etter seieren over Spania runda før og fortsatte:

- Selvfølgelig gråt hun, følelsen i denne kampen er galskap. Støtten fra familien er det viktigste.

Kyss og klem

Da Achraf Hakimi scoret på det avgjørende straffesparket som sendte Spania ut av VM, løp PSG-spilleren etter hvert bort til mora for å feire.

Han ble avbildet da han fikk et stolt kyss på kinnet av mora, som sto blant tilskuerne i Al Rayyan.

Hakimi gjorde det samme da Marokko overraskende slo ut Ronaldo og Portugal i kvartfinalen. Da la han også ut en melding på Instagram med beskjeden:

«Jeg elsker deg mamma.»

Hakimi vokste opp i Spania og har tidligere fortalt at mora var vaskehjelp mens faren var en gateselger. Faren har uttalt hvor mye han måtte ofre for at sønnen skulle bli profesjonell fotballspiller.

- Jeg vil fortelle at ingenting kommer gratis. Da Achraf var i Madrid, måtte jeg kjøre ham på trening hver dag klokka 16.30 og hjem igjen 19.30. Jeg kjørte 50 kilometer til trening og 50 kilometer tilbake. Meldingen min til foreldre er å ofre seg hvis de ønsker at barna skal oppnå suksess, for jeg gjorde ofre som sørget for et positivt utfall, sier Hassan Hakimi til Magrib Foot.

Samhold

Og det var ikke bare de marokkanske spillerne som så etter sin mor etter seieren over Portugal. Også trener Walid Regragui så etter mamma Fatima på tribunen. Hun har bodd fem tiår i Paris.

- I løpet av hele karrieren hans som spiller og trener har jeg aldri reist for å se på ham. Dette er den første konkurransen jeg har vært på, sa Fatima til marokkanske Arriyadia.

Regragui sa følgende ta han tok på seg jobben som manager i slutten av august:

- Suksess er ikke mulig uten våre foreldres lykke.

Al Jazeera har rapportert at trener Regragui og fotballpresident Fouzi Lekjaa har sørget for at alle familiemedlemmene som spillerne ønsker å ha boende i Qatar, får dekket alt på turen. Flere familiemedlemmer blir ofte observert rundt VM-leiren til spillerne, ifølge The Guardian.

- Jeg prøver å bygge en lagstyrke. VM er ikke som en kvalik, vennskapskamp eller noe annet. Jeg har forsøkt å gjøre laget klart for en turnering. Vi har gjort små detaljer som å hente familiemedlemmer. Det har hjulpet oss å komme langt. Det har fungert, det er ikke sikkert det ville gjort det, sier Regragui, som ønsker å vise fram kulturen til Marokko.

- Vi representerer Marokko, så vi har et bilde av Marokko vi ønsker å spre til verden. Siden VM er det beste utstillingsvinduet, er det mulig å vise fram kulturen vår, at det er slik vi er. Samholdet med mødre og koner, det er kulturen vår. Vi representerer den marokkanske måten å spille fotball på. Vi er et veldig lidenskapelig folk. Hvis vi kan vise det, er det fantastisk, sier Regragui på en pressekonferanse her i Doha.

Fotball-VM på Dagbladet TV

20 november - 18 desember

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer