Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Bildene ryster Italia

- Det gjør vondt å se disse bildene.

FOLKEFEST: Feiringen av Napolis cupgull, som skulle foregå i små grupper, ble en gedigen folkefest. Foto: PA/NTB Scanpix
FOLKEFEST: Feiringen av Napolis cupgull, som skulle foregå i små grupper, ble en gedigen folkefest. Foto: PA/NTB Scanpix Vis mer

Napoli slo onsdag kveld giganten og erkerivalen Juventus på høydramatisk vis, og ble italienske cupmestere.

Scenene som utspilte seg etterpå, vekker nå oppsikt hele veien til toppene i Verdens helseorganisasjon (WHO).

Italia har vært hardt rammet av covid-19, og fortsatt gjelder en rekke tiltak for å begrense ytterligere smitte. Dette innebærer blant annet at store forsamlinger på offentlige steder ikke er tillatt, og Napoli-tilhengerene skulle derfor feire i mindre grupper.

Dette overholdt de ikke. Tusenvis av fans tok til gatene for å feire sensasjonen, Napolis første tittel siden 2014.

Saken tapetserer mye av italiensk presse torsdag.

FOLKEFEST: Tusenvis tok til gatene etter seieren. Foto: NTB Scanpix/PA
FOLKEFEST: Tusenvis tok til gatene etter seieren. Foto: NTB Scanpix/PA Vis mer

Reagerer

Nå reagerer visedirektør i WHO, Ranieri Guerra, på bildene.

- Vi har ikke råd til dette akkurat nå. Heldigvis skjedde dette i Napoli, der guvernøren og borgermesteren har laget strenge restriksjoner, og der er utbruddet mindre enn i andre områder, sier Guerra til TV-kanalen Rai 3 ifølge Corriere dello Sport.

93 DØDE: Kistene står tett i tett i byen Bergamo i Nord-Italia. Her får begravelsesbiler militæreskorte for å frakte døde kropper til andre byer for å kremeres. Reporter: Emilie Rydning. Video: NTB / AP / Lorini Vis mer

Ifølge Gazzetta dello Sport skal så mange fans ha ventet på laget da de ankom hjembyen i natt, at Napoli-spillerne måtte gå av en togstasjon tidligere enn planlagt.

Det hjalp imidlertid lite, da hundrevis av fans også møtte opp på denne stasjonen.

Dagbladet har tidligere i vår omtalt Champions League-kampen mellom Atalanta og Valencia, som ble ansett som ei rein smittegryte rett før virusutbruddet virkelig satte fart i Italia.

For WHO-topp Guerra, går tankene tilbake til denne februardagen, bare noen dager før viruset rammet Italia med full kraft.

- Det gjør vondt å se disse bildene, når vi tenker på utbruddet som kom etter Atalanta-kampen i starten av epidemien. Jeg vil ikke at det skal skje igjen, sier Guerra.

FORURENSNING: Karantenereglene som nå er innført i Italia, har resultert i noe som kan være overraskende for mange. Video: KamaeraOne/NTB Vis mer

«Smittegryta»

Han utelukker ikke at Italia kan oppleve en ny bølge.

I Italia har kampen fått navnet «Game Zero» - kamp null (referanse til begrepet «pasient null» - den første smittede).

Idet vi skriver 18. juni, er det nærmere 240 000 registrerte corona-tilfeller i Italia og drøyt 35 000 registrerte dødsfall. Bildene av utslitt helsepersonell, kister med døde som fraktes vekk og øde byer, har gått verden rundt.

Bergamos borgermester, Giorgio Gori, sa i mars at folkefesten på San Siro må bære en del av skylda for at situasjonen har blitt så alvorlig. Han kaller kampen en «biologisk bombe».

- Vi ante ikke hva som skjedde, på det tidspunktet. Den første coronarammede pasienten ble registrert i Italia 23. februar. Hvis viruset allerede var der ute, så ble 40 000 fans på San Siro smittet, sa Gori i et Facebook-intervju, blant annet sitert av sportsavisa Marca.

- Viruset gikk fra person til person, tror han.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!