Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Bildene som ble for sterke for NFF

Fotballforbundet misliker Brann-mobbing i Lyns cupfinalevideo. Derfor nekter de nå å vise hele videoen på storskjerm på Ullevaal før cupfinalen.

Musikkvideoen til Lyns cupfinalesang «20 000 tomme seter» får brannalarmen til å gå i Norges Fotballforbund (NFF).

-  Vi reagerer på to av scenene. Den ene er der Brann-supporteren nærmest blir likvidert av brannpulver. Og den andre er der han blir overkjørt av toget, sier informasjonssjef Roger Solheim i NFF til Dagbladet.

Moralpoliti?

-  Må en ikke regne med humor?

-  Vi ønsker ikke å være noe moralpoliti eller sensurorgan, sier Solheim.

-  Og vi er vant til at slike musikkvideoer fører med seg litt vennskapelig mobbing. Men noen scener her er veldig sterke, mener Solheim.

NFF har vært i flere møter med Lyn for å diskutere om videoen kan vises i sin helhet på storskjermen på Ullevaal stadion før cupfinalen mot Brann på søndag.

image: Bildene som ble for sterke for NFF

-  Vi skal ta en avgjørelse i løpet av dagen, sier Solheim.

Men Dagbladet vet at Lyn har fått beskjed om at avgjørelsen allerede er tatt, og at det ender med at en «familievennlig» versjon vil bli vist. Det bekrefter også Lyn-direktør Morgan Andersen overfor Dagbladet.

Ironi

Andersen er mildt sagt overrasket over NFFs reaksjon.

-  Det er deres arrangement og de får gjøre hva de vil. Men vi er overrasket over at de ikke har tatt seg tid til å forstå helheten og selvironien. Hvis de ikke forstår det, kan ikke jeg hjelpe. Jeg er en enkel arbeidergutt, og jeg forstår ironien, sier Andersen.

Han tilbyr også et spark til forbundet etter TV 2s avsløring om NFF-ansatte som videreselger sine egne cupfinalebilletter på svartebørs.

-  Hva er verst? Denne videoen eller å selge billetter på svartebørsen, spør Andersen.

Låta «20 000 tomme seter» er laget av Klovner i kamp-medlemmene Dr. S og Alis. Videoen er laget av brødrene Klaus og Lasse Gretland. Sistnevnte har også laget videoer for Jaga Jazzist og Briskeby.

-  Skammelig. Dette er knebling av ytringsfriheten. På groveste Ceausescu-vis, smeller Sveinung Eide (alias Dr. S) til Dagbladet.

-  Videoen er morsom og bra. Vi vil vurdere om vi trekker den fra visning på Ullevaal om de sensurerer deler av den, forteller Eide.

-  Om de gjør det, så støtter jeg Klovner i kamp, sier Lyn-direktør Andersen.

Piss

I Bergen er ikke terningkastene særlig høye.

-  Vi har ikke noe hatforhold til Lyn. Skjønner ikke at de vil gjøre noe sånt piss. Hvis de er ute etter å lage dårlig stemning, så får de bare gjøre det. Det er de som taper på det. Vi har masse som de ikke har, sier leder Kjell-Morten Harøy i Branns supporterklubb Bataljonen til Dagbladet.

Sjefen for Lyn-supporterne i Bastionen er av en annen mening.

-  Knallbra. NFF sitter på en egen planet. Det viser jo også svartebørs-saken. Dette er humor, og ting settes på spissen, sier Magnus Wattne.

Om den negative reaksjonen fra ytterste vestkant sier han følgende.

-  Supporterne i Bergen er de siste som bør uttale seg om supporterkultur. Brann er best på publikum, men er de dårligste når det gjelder supportere. De har 15 000 tilskuere på kampene, men bare 500-600 supportere som står og klapper. Når Lyn spiller hjemme i sin «tomme katedral», står minst 1000 av de 3000 på tribunen og klapper og synger, sier Bastionen-sjef Magnus Wattne.

Fotballkampen begynner søndag klokka 13.00 . I går ble for øvrig hele videoen vist på NRKs ungdomsprogram «Guru». To timer før Barne-TV ...

SENSURERT: Klovner i kamp-medlemmene oversprøyter en «Brannsupporter» med et brannslokkingsapparat slik at han blir hengende tilnærmesesvis livløs i lyktestolpa. Så blir han slept etter en motorsykkel langs jernbanen, før han blir lagt på skinnene. I siste bilde ser vi at toget kjører over et Brann-skjerf og ei Brann-lue. <LI>Last ned <a href=http://www.dagbladet.no/download/fotballvideo.wmv>hele musikkvideoen her</a>. [2.7 megabyte, krever Windows Media Player]
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media