Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Bilder vekker oppsikt. Flere slår alarm

Den utestengte OL-legenden Andrus Veerpalu ble observert i forbindelse med konkurranse i Estland. Dersom han var der som leder, er han i trøbbel.

I GLANSDAGENE: Estlands Andrus Veerpalu i aksjon under verdenscupen i hjemlandet.
Foto: Erik Johansen / Scanpix
I GLANSDAGENE: Estlands Andrus Veerpalu i aksjon under verdenscupen i hjemlandet. Foto: Erik Johansen / Scanpix Vis mer

I slutten av november kom beskjeden om at Det internasjonale skiforbundet (FIS) utestengte OL-legenden Andrus Veerpalu (48) i fire år. Meldingen kom i forbindelse med sesongåpningen i Ruka.

Det var under VM i Seefeld at fem utøvere ble tatt for doping: Max Hauke, Dominik Baldauf, Karel Tammjärv, Aleksej Poltoranin og Andreas Veerpalu, sønnen til Andrus.

Andrus Veerpalu ble på sin side utestengt for brudd på reglene som leder, ikke utøver. Han ble utpekt som medhjelper i dopingskandalen som rystet en hel langrennsverden.

Akkurat hva Veerpalu ble straffet for, er uvisst.

- Han er mistenkt for brudd på våre antidopingregler. Men vi er ikke klare med hele utredningen ennå, så vi kan ikke gi mer detaljer annet enn å slippe hans navn, sa Sarah Fussek, antidopingsjef i FIS.

Slo alarm

Men til tross for at Veerpalu er utestengt, stilles det nå spørsmål om han fortsatte jobben som leder. Nylig var det flere skiklubber som slo alarm da Veerpalu ble observert under nasjonale konkurranser i Otepää, i helga som var.

Blant dem som deltok i konkurransen, var to av Veerpalus barn. Avisa Postimees har publisert bilder av Veerpalu på stevnet, hvor det skrives at han var der som tilskuer.

Nå skal saken undersøkes.

- Vi har fått tips og en offisiell anmeldelse av Veerpalus oppførsel. Både utøvere og klubber er veldig bekymret over dette her, sier Henn Vallimäe i det estiske antidopingbyrået til avisa Delfi, gjengitt av Expressen.

- Nå skal vi samle inn bevis og utrede om Verpaluu var der som leder eller om han bare var en tilskuer, sier Vallimäe videre.

Ifølge regelverket risikerer alle utøvere som jobber med utestengte trenere selv å bli utestengt. Veerpalu risikerer ytterligere utestengelse dersom han blir funnet skyldig i brudd på reglene.

HAUKE: Svenske Expressen har snakket med den dopingdømte Max Hauke, som ble tatt på fersken under VM i Seefeld da han bloddopet seg. Østerrikeren åpner seg om hvorfor han tok det valget han gjorde. Video: SportsExpressen TV Vis mer

OL- og VM-gull

To OL-gull og to VM-gull, alle i klassisk, gjør estiske Andrus Veerpalu til en av tidenes beste klassiskløpere i langrennssporten

Den doble olympiske mesteren, som blant annet triumferte rett foran Frode Estil i OL i Salt Lake City i 2002 og i VM i Lahti i 2001 med bare to tideler, ble til slutt frikjent i CAS i 2013.

Veerpalu ble opprinnelig utestengt i tre år etter funn av veksthormoner i en dopingprøve som ble tatt før VM i Holmenkollen i 2011. Hele tiden bedyret han sin uskyld.

Til slutt nådde Veerpalu fram etter å ha anket saken videre til CAS, selv om WADA skrev i en uttalelse at de var misfornøyd med avgjørelsen til CAS. Saken var svært kompleks.