Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Langrenn

Bildet av Bjørgen-muskel skaper ny finsk debatt

Treneren: - Hun ser ikke mer annerledes ut i 2017 enn i 2005. 

RÅSTERK: Dette bildet av Marit Bjørgen skaper debatt i Finland. Det er ikke første gang Bjørgens muskler vekker oppsikt. Bildet er tatt i Ulricehamn lørdag. Foto: Aftonbladet / NTB Scanpix 
RÅSTERK: Dette bildet av Marit Bjørgen skaper debatt i Finland. Det er ikke første gang Bjørgens muskler vekker oppsikt. Bildet er tatt i Ulricehamn lørdag. Foto: Aftonbladet / NTB Scanpix  Vis mer

Et nytt bilde av Marit Bjørgen (36) skaper overskrifter og debatt i Finland. Bildet ble tatt i svenske Ulricehamn lørdag, og viser en muskuløs høyrearm.

Storavisa Ilta-Sanomat har i dag en artikkel med utgangspunkt i bildet. Journalist Jelena Leppänen - som har skrevet artikkelen - forteller at det i den finske debatten blir stilt spørsmål om hvordan det er mulig å få sånne muskler.

- Noen spør om det er annet enn trening, sier hun.

- Men den tidligere bodybuilderen Ritva «Kike» Elomaa (61) tror musklene har kommet på naturlig vis, forteller Leppänen til Dagbladet. Elomaa er i dag medlem av det finske parlamentet.

Kritiske finner

Finske aktører har de siste månedene vært ute etter norske langrennsløpere. Det skjer med bakgrunn i sakene mot Martin Johnsrud Sundby og Therese Johaug. Spesielt Ilta-Sanomat-kommentator Pekka Holopainen har vært kritisk til nordmennene.

VANT: Marit Bjørgen gikk til topps i 10 kilometer fri teknikk lørdag.  Foto: Aftonbladet / NTB Scanpix
VANT: Marit Bjørgen gikk til topps i 10 kilometer fri teknikk lørdag.  Foto: Aftonbladet / NTB Scanpix Vis mer

Selv har Finland en skrekkelig dopinghistorie fra Lahti i 2001. Nasjonalheltene Harri Kirvesniemi, Jari Isometsä, Mika Myllylä og Janne Immonen ble avslørt for systematisk å ha dopet seg med stoffet HES.

Også de kvinnelige langrennsløperne Virpi Kuitunen og Milla Jauho testet positivt.

Om 29 dager starter et nytt ski-VM i Lahti. Det er ikke første gang Bjørgens muskler er tema. I forbindelse med Idrettsgallaen i 2012 viste hun fram overarmene.

- Marit Bjørgen har muskler som en mann, skrev den polske tabloidavisa Super Express.

Comeback

Bjørgen gjorde comeback i Ulricehamn i helga. Der vant hun 10 kilometer fri teknikk foran Krista Pärmäkoski fra Finland og svenske Charlotte Kalla.

Da hun skiftet, ble hun fanget opp av en fotograf fra Aftonbladet. Det er under denne sekvensen at musklene kommer til syne.

- Bjørgens muskler er igjen blitt et tema blant dem som følger langrennsporten, skriver Ilta-Sanomat. Journalist Jelena Leppänen forteller at det dreier seg om debatt i sosiale medier og i avisenes kommentarfelt.

Men den tidligere bodybuilderen Ritva «Kike» Elomaa slår fast:

- Det er ikke noe unaturlig med Bjørgens biceps.

- For mye fokus

Om fokuset på musklene har Bjørgen uttalt følgende til Aftonbladet:

- Jeg synes til tider at det er blitt for mye fokus på det. Det som skjer er at man tar på seg genseren igjen når man vet at det skal tas bilder og media er der. For å stoppe debatten.

MUSKULØS: Bjørgens overarm vakte oppsikt også i forbindelse med Idrettsgallaen i 2012. Hun ble kåret til årets kvinnelige utøver og årets forbilde. Therese Johaug til venstre. Foto: NTB Scanpix
MUSKULØS: Bjørgens overarm vakte oppsikt også i forbindelse med Idrettsgallaen i 2012. Hun ble kåret til årets kvinnelige utøver og årets forbilde. Therese Johaug til venstre. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Roar Hjelmeset - trener for de kvinnelige langrennsløperne - sier følgende om det finske fokuset:

- Jeg synes ikke hun (Bjørgen) ser mer annerledes ut i 2017 enn det hun gjorde i Oberstdorf i 2005. Dette er medfødte egenskaper som gjør at hun har den kroppen hun har.

Kondisjon

- Hvilke fordeler gir slike muskler i sporet?

- Som skiløper vil kondisjon uansett være det mest avgjørende. Samtidig vil det alltid være en fordel å være stabilt sterk over hele kroppen med tanke på teknikk.

- Hvordan er dere blitt tatt imot av finske konkurrenter og ledere denne sesongen?

- Jeg synes vi er blitt tatt godt imot. Vi føler ikke noe mistillit. Vi var i Kuusamo, det gikk fint.

Om formen til Bjørgen sier han:

- Hun er skadefri og sykdomsfri. Det hun gjorde i Ulricehamn var veldig bra. Det var årets første seier i fristil.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media