Bildet fikk sosiale medier til å koke. Avslørt som tøys

Det ble spekulert i nye FIFA-regler etter bisarre feiringsbilder i to VM-kamper. Dagbladet spurte tre dommere om dette virkelig kunne stemme.

NEI; IKKE DU: João Moutinho ba lagkamerat Raphaël om å holde seg innenfor banehalvdelen mens de andre feiret. Foto: NTB Scanpix
NEI; IKKE DU: João Moutinho ba lagkamerat Raphaël om å holde seg innenfor banehalvdelen mens de andre feiret. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Det er lett å ta helt av når du scorer et vinnermål eller reddet ett poeng i siste sekund av en fotballkamp.

For spillerne ute på banen er det fotball på liv og død. Alt som teller er resultatet.

Og når du får det forløsende målet, er det lov å vise følelser.

Må roe seg ned

Fotball-VM i Russland har likevel vist at noen har en enorm evne til å tøyle følelsene der og da.

Det skjedde først i kampen mellom Ronaldo, eeeh, Portugal og Spania. Da Ronaldo utliknet med en frisparkperle i det 87. minutt, løp han selvfølgelig til sidelinja for å ta sin vanlige feiring.

Lagkameratene stormet etter, men João Moutinho ga lagkamerat Raphaël en klar beskjed om å holde seg innenfor sidelinja.

Han fikk ikke ta del i feiringen, og ble stående en liten meter innenfor, mens resten av laget koste seg.

Det samme så vi i kampen mellom England og Tunisia. På utenlands vis greide faktisk «three lions» å score vinnermålet på overtid i oppgjøret.

Igjen stormet hele laget mot sidelinja for å feire med lagkamerat Harry Kane.

Åtte spillere kastet seg oppå ham i det som må ha vært en av de dyreste haugen med spiller vi har sett. Den siste utespilleren, Kieran Trippier, sto igjen helt alene på motsatt side av banen, en liten meter inn på Tunisias banehalvdel.

Twitter-storm

Spørsmålet da mange stilte seg var: Hvorfor? På Twitter blir det hevdet at spillere som er utenfor sidelinja ikke er med i spillet, og derfor kan motspillerne i teorien ta avspark hvis alle er i jubelscener utenfor sidelinja.

I FIFA-reglene kommer det fram at alle spillerne (minus personen som tar avsparket) må være på egen banehalvdel i det avsparket blir tatt.

Nettstedet Bardown, som samarbeider med TSN, hevdet at en ny, bisarr FIFA-regel gjør at spillerne må passe på at en spiller står innenfor banehalvdelen for å sikre at spillerne ikke utnytter smutthullet om at alle spillere en på «egen banehalvdel».

For er de utenfor sidelinja, er de teoretisk verken på egen eller motstanderens banehalvdel.

VM-STUDIO: Allsvenskan-legende Dulee Johnson kjenner hele det svenske landslaget, gir inside om disse spillerne og slakter vrakingen av Zlatan, mens langrennsesset Magnus Kim forteller om blant annet brutale sør-koreanske metoder, triks og Guus Hiddinks revolusjon. Programleder: Øyvind Godø. Video: Per Ervland Vis mer

- Bare tull

Det høres for godt ut for å være sant. Så, stemmer det? Vi tok en runde med norske dommere for å sjekke om dette er «fakenews» eller faktisk er en finurlig regel lagene nå er livredde for å bli utnyttet.

- Det er ingen nye regler som skulle tilsi at man må holde en utespiller på banen, i hvert fall, sier tidligere toppdommer Per Ivar Staberg.

- Den regelen tror jeg ikke vi kommer til å se på ei stund. Alle spillerne må være på egen banehalvdel for at avsparket skal bli tatt. Utenfor sidelinja telles ikke, fortsetter Staberg, som nå er ansatt hos NordicBet.

VM-STUDIO: Tidligere Belgia-proff Rune Lange gjester i dag Dagbladets VM-studio. Programleder: Øyvind Godø. Video: Per Ervland Vis mer

Staberg får støtte hos NFF:

- Ja, det er bare tull. Det må være minst 7 spillere på motstanderlaget for i det hele tatt å starte matchen, skriver den norske dommeren Svein Oddvar Moen i en SMS til Dagbladet.

- Jeg ville sett den dommeren som satt spillet i gang da, fortsetter Moen og flirer.

- Avspark blir ikke tatt før alle spillerne er tilbake på egen banehalvdel, sier Terje Hauge til Dagbladet.

Dag Vidar Hafsås mener at spillerne gjør det som en sikkerhet:

- Det er sikkert for å forsikre seg om at spillet ikke blir satt i gang uten at de er på rett side, sier ha.

Så. Det hadde vært både komisk, latterlig og relativt teit hvis det stemte. Nå er myten, i en cocktail av dessverre og heldigvis, avlivet.

Det bekrefter også FIFA over Dagbladet.

- Reglene er klare: «Alle spillere, utenom den som tar avspark, må være på egen banehalvdel når avsparket tas. Derfor kan, eller vil ikke, dommeren la det ene laget ta avspark mens det andre feirer», skriver FIFA i en mail til Dagbladet.

Så gjenstår det bare å finne ut hvorfor Raphaël ikke fikk lov å feire med lagkameratene...

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer