Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Tayla Harris

Bildet forandret livet for alltid

Tayla Harris' (21) spark fikk nettet til å koke. Nå forteller hun hvordan det har påvirket livet.

STORM: Etter at tv-kanalen Channel Seven la ut bildet av stjerneangriperen Tayla Harris på sin Facebook-side begynte meldingene å hagle. Video: CNN. Klipp: Elias Kr. Zahl-Pettersen / Dagbladet Vis mer

I fjor pågikk det en opphetet debatt i Australia. Det hele startet med at den australske stjerna Tayla Harris (21) sparker en ball, noe som ble dokumentert av fotografen Michael Wilsson.

Bildet av 21-åringen på jobb fikk massiv oppmerksomhet og endte på Statsministerens kontor i hjemlandet. I en periode var hun en de mest omtalte idrettspersonene i verden.

Vi skrur klokka tilbake.

Raseri

For Harris var det egentlig en helt vanlig dag på jobben, men akkurat dette sparket i australsk fotball ble delt av rettighetshaver Channel Seven's AFL på deres Facebook-side.

Det skulle være en hyllest til idrettsstjerna, men det som skjedde var noe helt annet. For i kommentarfeltet kom det flere sexistiske og ekle kommentarer, og AFL valgte til slutt å fjerne bildet.

Da tok Harris selv grep og delte bildet med følgende kommentar: «Her er et bilde av meg på jobb … Tenk på det før dere kommer med nedsettende kommentarer, dyr.»

Flere australske idrettsutøvere kastet seg også på saken for å støtte Harris. Oppmerksomheten rundt bildet ble så massiv at den endte på kontoret til den australske statsministeren Scott Morrison. Han kom med kraftig kritikk mot alle dem som kom med nedsettende kommentarer:

- Jeg mener de er feige larver. Feige larver som må våkne opp, sa Morrison ifølge engelske The Guardian.

Se dette innlegget på Instagram

No idea where I get it from 😅

Et innlegg delt av Tayla ⚡️ Harris (@tayla_harris)

Forandret alt

Det har nå gått ett år siden episoden som preget Australia. Harris sto i stormen og slo tilbake. Den ene tweeten var starten på noe som forandret livet hennes for alltid, forteller hun i et ferskt intervju med CNN.

Den australske fotballspilleren var på vei til sengs da det eksploderte i sosiale medier. Hun forteller at det plutselig sa pang på mobilen, og på den første natta gikk hun fra 20 000 følgere til 60 000 på Instagram.

- Jeg tenkte ikke at dette var et personangrep. Dette var starten på noe større. Jeg så på profilen til en av dem som hadde kommentert bildet. Det var et bilde sammen med ei lita jente. Jeg ble forferdet over tanken om at hun måtte vokse opp sammen med noen som kunne si noe sånn, sier hun til CNN.

Saken fortsatte å få stadig mer oppmerksomhet. Plutselig begynte det å bli solgt T-skjorter med Harris' sitat på, og på den internasjonale kvinnedagen i september fikk hun en egen statue i Melbourne.

Hun har rett og slett blitt et forbilde og et symbol i kampen.

- Jeg elsker når det kommer folk bort til meg og takker meg for at jeg sto opp for saken. Jeg ville helst vært foruten det hele, men jeg har fått så mange fantastiske tilbakemeldinger. Jeg hadde gjerne gjort det igjen hvis jeg visste at eksemplet jeg statuerte hjelper andre. Det har vært en øyeåpner for meg, sier Harris til CNN.

Liker ansvaret

Hun kommer alltid til å bli assosiert med bildet, men Harris forteller at hun ikke er brydd av ansvaret som følger med:

- Det har ofte skjedd at unge mennesker som er blitt mobbet har kommet til meg og fortalt at meldingen min fikk dem til å stå opp for seg selv, eller at en venn hjalp dem. Jeg vil gjøre alt jeg kan for å hjelpe dem hvis det er mulig.

Hele Norges coronakart