Bildet forsvant etter få timer

Den norske fotball-bakmannen blir så godt som aldri fotografert. Men da verdens fremste fotballagent ville ha ham med på et bilde, kom smilet fram.

GOD STEMNING: Delvis iført capser fra meglerhuset Arctic Securities - Erling Braut Haalands sponsor - var tre av fotballens fremste ringrever på Ullevaal Stadion og så Norge slå Kypros. Til venstre: Rafaela Pimenta, agenten til Erling Braut Haaland. I midten: Rune Hauge - Norges mest kjente, og omdiskuterte, fotballagent. Til høyre: Lisa Davey, Hauges «livspartner» og høyre hånd. Foto: Fra Instagrams story-funksjon
GOD STEMNING: Delvis iført capser fra meglerhuset Arctic Securities - Erling Braut Haalands sponsor - var tre av fotballens fremste ringrever på Ullevaal Stadion og så Norge slå Kypros. Til venstre: Rafaela Pimenta, agenten til Erling Braut Haaland. I midten: Rune Hauge - Norges mest kjente, og omdiskuterte, fotballagent. Til høyre: Lisa Davey, Hauges «livspartner» og høyre hånd. Foto: Fra Instagrams story-funksjon Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

LONDON/OSLO (Dagbladet): For der, på Ullevaal stadion, sto han. Blid som ei sol.

Rune Hauge, Norges mest kjente – og tidvis mest kontroversielle – fotball-bakmann. Side om side med Rafaela Pimenta, verdens kanskje mektigste agent i dag - og agenten til Erling Braut Haaland.

Pimenta vil ikke kommentere saken, men Dagbladet får opplyst at hun kjenner til Hauges mangeårige karriere som agent - og at de også møttes da Hauge skal være en venn av Alfie Haaland. Men det var ikke Pimenta som inviterte ham på kamp, sier Rune Hauge selv.

- Nei, tilfeldig treff, sier vossingen til Dagbladet.

Tredjemann på bildet er Lisa Davey - Rune Hauges «livspartner» og forretningsmakker på Jersey. Så godt som aldri avbildet av norsk presse.

I kulissene

I noen timer lå bildet på «historie-funksjonen» på Instagram-kontoen til Rafaela Pimenta. Så forsvant det, Lisa Davey og Rune Hauge, ut i ingenting igjen.

Andre som var til stede på Norge-Kypros, observerte Rune Hauge i en losje leid inn av Nike, Haalands sponsor, der Manchester City-spissens folk oppholdt seg under kampen.

Dagbladet har framlagt denne saken for Hauge og Davey. De har ikke gitt kommentarer.

Dette er historien om hvordan Rune Hauge dukker opp i kulissene rundt flere av de største profilene i norsk fotball. Og om at skattegiganten Saffery Champness, som Dagbladet har avdekket er den mest brukte rådgiveren til spillere i Premier League, har hatt en rolle i flere av de største skandalene i norsk fotball.

GLASSHUSET: Bak denne fasaden i London holder Saffery Champness til. Foto: Nina Hansen
GLASSHUSET: Bak denne fasaden i London holder Saffery Champness til. Foto: Nina Hansen Vis mer

Bisto Martin Ødegaard

Søk i det britiske selskapsregisteret, viser at Saffery Champness har flere av Premier Leagues største stjerner på kundelista - blant dem Martin Ødegaard. Saffery Champness er ifølge Dagbladets undersøkelser den største aktøren blant skatterådgiverne i Premier League.

FORLATER OMRÅDET: Martin Ødegaard nekter å svare Dagbladets journalist om hvem som forvalter pengene hans i England. Video: Torgeir Pedersen Krokfjord/Bård Sørø Olsen/Dagbladet. Vis mer

Samtidig tilbyr selskapet en rekke tjenester i skatteparadis, som Martin Ødegaards far tidligere har tatt avstand fra.

Men også Rune Hauge og Saffery Champness har en historie sammen.

Hauge og Saffery Champness var, ifølge VG-artikler og en granskningsrapport fra det britiske fotballforbundet, involvert i flere kontroverser på 1990-tallet. Og det var fra Saffery Champness at Rune Hauge rekrutterte kvinnen som ble hans høyre hånd.

OSLO 20080213:
Agent Rune Hauge omgitt av pressefolk etter at han hadde forklart seg i  rettssaken mot tidligere Lyn-direktør Morgan Andersen i Oslo tingrett onsdag.
Foto: Bjørn Sigurdsøn / NTB
OSLO 20080213: Agent Rune Hauge omgitt av pressefolk etter at han hadde forklart seg i rettssaken mot tidligere Lyn-direktør Morgan Andersen i Oslo tingrett onsdag. Foto: Bjørn Sigurdsøn / NTB Vis mer

La oss gå 30 år tilbake i tid.

En rød tråd

25. juni 1993: Rune Hauge gir et intervju til VG, der han presenterer «sin side av saken» etter flere store avsløringer og bråk rundt fotballoverganger. I intervjuet går det fram at Hauge plasserer penger på Guernsey av skattemessige hensyn. Hauges selskap kaller seg Inter Club.

I september samme år, sier Hauge til VG:

- Det er enhvers rett å delta på eiersiden i et firma i utlandet. For vårt vedkommende fant vi selskap på Guernsey mest praktisk.

Det var til Saffery Champness, at Hauges penger fra fotballoverganger gikk. Og, framgår det i medieomtale - i noen tilfeller også spillernes penger fra overgangssummen.

18. juni 1994: VG avslører at «6-8 norske fotballproffer» har gjemt unna penger på Guernsey. I saken bekrefter Rune Hauge at han har formidlet kontakt mellom norske spillere og finansrådgivere på Guernsey.

Det er ifølge artikkelen Saffery Champness som er ansvarlig for forvaltningen av de norske fotballproffenes millioner på Guernsey.

SKANDALE: Rune Hauge (t.v.) fotografert på Stabæk-kamp sammen med Arsenal-manager George Graham (i svarte klær). Hauge og Graham havnet sammen i hardt vært på 1990-tallet. Arkivfoto: Fredrik Naumann
SKANDALE: Rune Hauge (t.v.) fotografert på Stabæk-kamp sammen med Arsenal-manager George Graham (i svarte klær). Hauge og Graham havnet sammen i hardt vært på 1990-tallet. Arkivfoto: Fredrik Naumann Vis mer

Kvinnen

I sakene blir vi kjent med en kvinne ved navn Lisa Davey. Hun er i dag fotballagent med tillatelse til å operere i Norge – og mangeårig makker til Rune Hauge. Den gang var hun direktør – for Saffery Champnes.

I en granskning utført av det britiske fotballforbundet, kom det fram at nettopp Lisa Davey hos Saffery Champness tok imot flere kontroversielle betalinger.

2. mars 1995: Det stormer rundt daværende Arsenal-manager George Graham. Det engelske fotballforbundet FA slår fast at manageren fikk returprovisjon fra InterClub – selskapet til Rune Hauge – i forbindelse med kjøpene av Pål Lydersen og danske John «Faxe» Jensen. Graham fikk 425 000 pund –den gang omkring 4,5 millioner kroner – under bordet, for å signere de to spillerne. Det hele ender med at Rune Hauge mister autorisasjonen som agent. George Graham får sparken.

Det var ifølge granskningen Saffery Champness som administrerte InterClub Ltd. da det hele foregikk. En talsperson for Saffery Champness sier til Dagbladet i dag:

- Av prinsippielle årsaker, og av hensyn til de strenge konfidensialitetsregler selskapet overholder overfor sine klienter, kommenterer vi aldri hvem selskapets klienter er. Og vi svarer aldri på spørsmål knyttet til selskapets klienter. Det er unødvendig å si, men all rådgivning og tjenester er fullstendig i tråd med lovverket i den jurisdiksjonen der klientens aktiviteter foregår.

HAUGES MAKKER: Lisa Davey (t.h.) blir ytterst sjelden fotografert av norsk presse. I over 30 år har hun holdt seg i bakgrunnen. Foto: Fra Instagrams story-funksjon
HAUGES MAKKER: Lisa Davey (t.h.) blir ytterst sjelden fotografert av norsk presse. I over 30 år har hun holdt seg i bakgrunnen. Foto: Fra Instagrams story-funksjon Vis mer

Real-overgangen

I 2020 koblet e-poster fra dokumentlekkasjen «Football Leaks» Rune Hauge til Martin Ødegaard. Da kom det fram at Rune Hauge og Lisa Davey var involvert da Ødegaard gikk til Real Madrid.

Agent Tore Pedersen, som også var involvert i Ødegaards overgang til Real Madrid, bekrefter nå at han har jobbet for Hauge.

- Han var min agent da jeg spilte, så begynte jeg å jobbe med ham. Nå har jeg eget firma, og har ikke noe jobbmessig forhold til ham nå, sier Pedersen til Dagbladet.

- Har du hatt noe med Martin å gjøre seinere?

- Nei. Ikke utover det alle andre har – at jeg liker å se ham spille.

Nylig aktivitet

Selv om han har holdt en lav profil, er Rune Hauge på ingen måte pensjonert.

Av dagens store navn, er det ikke bare Martin Ødegaard som kan kobles til Rune Hauge. Tidsskriftet Josimar har avslørt at Rune Hauge også skal ha vært involvert da flere titalls millioner av Ole Gunnar Solskjær penger ble sluset til skatteparadis. Dagbladet har søkt Ole Gunnar Solskjærs agent Jim Solbakken - uten hell.

I samme periode som han var i kulissene rundt Martin Ødegaard og Ole Gunnar Solskjær, har Dagbladet funnet dokumentasjon på aktivitet i flere av Hauges fotballrelaterte selskaper i skatteparadiset Guernsey.

I et ferskt regnskap fra Rune Hauge og Lisa Daveys selskap Profile Partners Limited, framgår det også at det er full drift i parets virksomhet - på tross av Hauges lave profil i flere år.

Selskapet er registrert i en forstad til London. Men det framgår i regnskapene at virksomheten styres fra skatteparadiset Guernsey - med underselskaper i Tyskland og Sverige.

Bilderettigheter

Ulikt Brønnøysundregistrene i Norge, eller Companies House i Storbritannia, kan du ikke bare gå inn i selskapsregisteret på Guernsey og søke opp hvem som eier et selskap og hva det driver med.

Men en del dokumenter er likevel tilgjengelige - mot et gebyr. De kan gi en indikasjon på hva et selskap holder på med.

  • Selskapsdokumenter fra Guernsey viser at Hauge og Daveys selskap Profile Sport and Media Ltd i 2019 oppga at selskapets hovedoppgave er «Exploitation of Media and Image Rights». Det er samme aktivitet som han fasiliterte for norske toppspillere på Guernsey på 1990-tallet.
  • Guernsey Resources Group - et annet Rune Hauge og Lisa Davey-selskap, meldte i 2018 at de hadde knyttet til seg bilderettighetseksperten Sally Ellen Wilkinson som styremedlem.

Samtidig som han har jobbet i kulissene i noen av Norges største overganger, har Rune Hauge også hatt orkesterplass på landslagsarenaen.

Egen VIP-losje

Det Guernsey-styrte selskapet Fosdahl Football Management, som Rune Hauge kjøpte av agentkollega Lars Petter Fosdahl i 2003, leide nemlig i en årrekke en VIP-losje fra Oslo Pensjonsforening, som er en av to utleiere på landslagsarenaen.

Det viser regnskapspapirer Dagbladet har gjennomgått.

- Vi kan bekrefte at vi har leid ut til nevnte firma på Ullevaal stadion. Vi eier deler av Ullevaal Stadion og leier ut til mange virksomheter, skriver senior kommunikasjonsrådgiver i selskapet, Håkon Nordahl, i en e-post til Dagbladet.

Fosdahl Football Management var selskapet Hauge og Tore Pedersen brukte da Martin Ødegaard gikk til Real Madrid. Utfra regnskapene til Fosdahl Football Management, var det høy aktivitet i lokalet:

«En vesentlig del av virksomheten består i å drive en lounge på Ullevål stadion (…)», hetet det i selskapets 2009-regnskap. Leieforholdet ble avsluttet i 2017.

«Av hensyn til vår markedsposisjon som utleier» kan imidlertid ikke Nordahl opplyse når det nå nedlagte selskapet inngikk leieavtalen.

Den samme meldingen gjentas fram til 2015.

Rune Hauge: - Du får null

Rune Hauge selv snakker mer eller mindre aldri med pressen. Men 14. august fikk vi tak i ham på telefon:

- Jeg vil ikke svare, jeg har null interesse av journalistiske skriverier. Det er så fredelig uten, sier Hauge.

- Hvilken rolle har du for Martin Ødegaard i dag? Det kom fram noe om dette i «Football Leaks»?

- Hva kom fram i Football Leaks? Det er totalt aningsløse folk som skriver, de har null kunnskap. Du får ingenting, ingen sitater. Jeg gidder bare ikke.

- I Football Leaks kom det fram at du hadde en rolle i Ødegaards overgang til Real?

- De er totalt aningsløse, alle som skriver. Alle sammen. Jeg har vært med på dette i 40 år, det blir aldri bedre

- Saffery Champness, sier det selskapet deg noe?

- Du får null, svarer Rune Hauge.

- Jobber du med Martin Ødegaard nå - ja eller nei?

- Jeg svarer ingenting.

- Svar nei, da, om du mener det er det som er riktig?

- Jeg svarer ingenting. Du får skrive det, at han foretrekker å si ingenting. Ikke at han sier «nei».

- Men jeg må likevel spørre deg - hvis du sier jeg ikke skal spørre, jeg gjør som du sier, og du så angrer og klager meg til PFU - da har jeg et problem. Så jeg må spørre deg.

- Jeg skal ikke klage deg til PFU. Jeg vil ikke ha noen spørsmål tilsendt, ingenting. Jeg sletter meldinga med en gang.

PS: Capsene Lisa Davey og Rafaela Pimenta har på seg, bærer logoen til Haaland-sponsoren Arctic Securities.

Sindre Fjærtoft, kommunikassjonssjef i Arctic Securities, sier:

- Det stemmer at vi hadde et arrangement på Ullevaal i forbindelse med Norge-Kypros. Den faglige delen i forkant av kampen inneholdt blant annet et innlegg fra Rafaela Pimenta. Rune Hauge og Lisa Davey var ikke hos oss.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer