Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Petter Northug ut mot den nye stavregelen

Bildet sier alt om forakten. Northug slakter ny regel:
- Det er komisk

Da Petter Northug skulle varme opp, ble han i stedet dyttet inn til en planke og målt opp og ned. Det likte han ikke. Men FIS-leder Vegard Ulvang mener reguleringer er nødvendig.

MOTSTANDER: Petter Northug og stavene ble målt før start. Den nye stavregelen synes Northug er komisk. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
MOTSTANDER: Petter Northug og stavene ble målt før start. Den nye stavregelen synes Northug er komisk. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

BEITOSTØLEN (Dagbladet): Bildet over taler for seg selv. Petter Northug misliker den nye stavregelen som Dagbladet skrev om i slutten av oktober og som Heidi Weng holdt på å glemme før dagens sesongåpning.

Verdens kanskje største langrennsstjerne ble stilt opp og målt før sesongåpningen på Beitostølen. For å hindre Northug i å gå med staver som er lengre enn 83 prosent av trønderens høyde, må både han og stavene måles foran hvert løp.

Når det er gjort, starter utregningen av størrelsesforholdet. Tiden Northug heller ville bruke til å varme opp, ble tilbragt på en platting sammen med funksjonærer med måleapparat.

30-åringen fnyser av regelendringen som FIS-leder Vegard Ulvang tror vil bli mer akseptert etter en omstillingsfase. Det tror imidlertid ikke Northug.

- Hvordan opplevde du å bli stilt opp og målt før start, Petter?

FREDAGSTUR: Petter Northug gikk rolig inn til 74. plass i sesongåpningen. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
FREDAGSTUR: Petter Northug gikk rolig inn til 74. plass i sesongåpningen. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

- Det var komisk, svarer Northug på Dagbladets spørsmål.

- Hvorfor synes du det er komisk?

- Jeg ser ikke poenget med det. Folk må få lov til å stake med så lange staver de ønsker, mener Mosvik-ekspressen.

Northugs løsning

Han er samtidig enig i at klassisk langrenn med diagonalgang er viktig å bevare. Men Northug mener det kan løses på en langt bedre måte enn med 83 prosent-regelen som tidvis blir harselert med innad i langrennsmiljøet.

- Det viktigste er å legge klassiske renn til Holmenkollen, Falun og slike løyper. Da får du i hvert fall fire-fem renn hvor det er umulig å vinne med smørefrie ski, mener Northug.

- Så er det noen steder som Toblach som ikke bør få arrangere klassisk på grunn av løypeprofilen. Vi må ta vare på klassiske renn, tydeliggjør VM-kongen fra Falun.

FIS-leder Vegard Ulvang mener reguleringer i klassisk langrenn er helt nødvendig for at stilformen skal overleve.

- Klassisk teknikk vil ikke overleve uten at vi aksepterer reguleringer. Vi er inne i et toårig test og modningsfase for å se om vi har mulige virkemidler og ikke minst om løpere og ledere er villige til å godta reguleringer. Teknikksoner og stavkontroll er virkemidlene den internasjonale langrennsfamilien er enige om å prøve ut. Lykkes vi ikke, er alternativet langrenn med kun fri teknikk, sier Ulvang til Dagbladet.

Neppe staking på kvinnesiden

Thomas Alsgaards ferskeste utøver i Team LeasePlan, Linda Korsgren, var den eneste jenta som staket på Beitostølen i dag. Astrid Uhrenholdt Jacobsen tror ikke de beste kvinnene vil gå på blanke ski med det første.

- For oss er det ingen tvil om at det lønner seg å gå med festesmøring under skiene, sier Jacobsen til Dagbladet.

- Når kommer dere kvinnene til å begynne å stake hele løypa?

- Det kommer an på løypeprofilen og forholdene. Det er vanskelig å si når utviklingen eventuelt drar oss dit, mener 29-åringen.

Jacobsens oppfordring til FIS

Der Northug ønsker at de klassiske rennene legges i løyper med tøffe bakker for å unngå at utøvere vinner på blanke ski, synes ikke Jacobsen det er en spesielt god idé.

- FIS må passe på at det ikke bare blir løyper med tøffe bakker. Da har man plutselig endret idretten til å kun være tilpasset en kroppstype, kontra i dag hvor både høye og lave kan hevde seg. Det slik det bør være, mener Heming-jenta.

Også Thomas Alsgaard er kritisk til den nye stavregelen.

- Jeg deler ikke Vegard Ulvangs syn. Eliten kommer til å stake uavhengig av 83 prosent-regelen, men de fleste bak eliteløperne kommer til å fortsette å gå diagonalgang. Majoriteten vil gå diagonalgang også i framtiden. Klassisk langrenn vil aldri forsvinne, sier Alsgaard til Dagbladet.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling