Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Bildet skaper OL-frykt: -Trist

Coronaviruset preget Tokyo Maraton søndag.

STORE FORSKJELLER: Et kombinasjonsbilde fra Tokyo Maraton i 2019 og 2020 viser et redusert antall deltakere og tilskuere på det store arrangementet. Foto: Kyodo/via REUTERS
STORE FORSKJELLER: Et kombinasjonsbilde fra Tokyo Maraton i 2019 og 2020 viser et redusert antall deltakere og tilskuere på det store arrangementet. Foto: Kyodo/via REUTERS Vis mer

Søndag gikk Tokyo Maraton av stabelen i Japan. Etiopieren Birhanu Legese vant i herreklassen med tida 2:04.15, men det var det svært reduserte antallet deltakere som tok oppmerksomheten.

SEIER: Birhanu Legese vant Tokyo Maraton for andre året på rad. Dette året forbedret han tida med 33 sekunder. Foto: Athit Perawongmetha / Reuters
SEIER: Birhanu Legese vant Tokyo Maraton for andre året på rad. Dette året forbedret han tida med 33 sekunder. Foto: Athit Perawongmetha / Reuters Vis mer

Samfunnene overalt i verden preges av coronaviruset. Flere Serie A-kamper i Italia har enten blitt avlyst eller blitt spilt bak lukkede dører den siste tida.

Alle fotballkamper i Kina har blitt utsatt på ubestemt tid. Alpinrenn har blitt innstilt og framtidige F1-løp har blitt avlyst.

Også det prestisjetungt løpet i Tokyo ble et offer for viruset.

Knapt deltakere

I fjor deltok mer enn 35.000 løpere i det prestisjefulle løpet, men i år sto bare 200 deltakere på startstreken. Forrige måned besluttet nemlig arrangørene å begrense deltakerlista til 200 eliteutøvere, inkludert utøvere i rullestol.

38.000 som hadde meldt seg på årets løp. Mange av dem hadde vunnet en startplass gjennom lotteri, men det var knapt noen som fikk lov til å delta. Det skriver Kyoto News.

Arrangørene oppfordret også ivrige tilskuere til å droppe å stille seg opp i gatene for å se på løperne kjempe seg gjennom det tunge løpet. Derfor var det mennesketomt flere steder i løpet.

Snaut 72,000 tilskuere valgte likevel å vitne løpet, en nedgang fra grovt 690.000 forrige år. Mange av tilskuerne brukte munnbind da de heiet fram utøverne.

OL-frykt

Bildet av den enorme forskjellen skaper OL-frykt i Tokyo, som har sett fram til å arrangere mesterskapet i mange, mange år.

- Hvis OL blir som dette kommer det til å bli et trist syn, sier Horishi Enomoto, som fulgte løpet til Reuters, gjengitt i BBC.

- Vanligvis pleier det å være så fullstappet her at du knapt kan puste, fortsetter han.

Maraton-bildet som vekker oppsikt kommer få dager etter at IOC rykket ut og innrømmet at OL er i fare.

Først var det IOC-veteran Dick Pound som kom med et illevarslende signal, før det norske IOC-medlemmet Gerhard Heiberg fulgte opp:

- Ja, IOC er selvfølgelig bekymret. Derfor sier jeg at vi følger nøye med på det som skjer, ikke bare i Kina, men også i Japan. IOC er nødt til å være på ballen absolutt hele tiden, sier det norske æresmedlemmet.

Japans regjering står fast på at sommer-OL i juli og august går som planlagt til tross for økende global virusfrykt. En avgjørelse på om mesterskapet avholdes, fattes seinest i slutten av mai.

REKORDER: Maratonrekorder slås på løpende bånd for tida. Kan dette være detaljen som skal til? Video: CNN/NTB Scanpix. Klipp: Ørjan Ryland / Dagbladet Vis mer

Sto over

En av dem som ikke fikk løpe var amerikanske Christopher Warnick. Den amerikanske veteranene har respekt for avgjørelsen:

- Dette er skuffende, men jeg forstår at helsen er viktigere enn et maraton, sier han til New York Times.

NY REKORD: Lonah Chemtai Salpeter. Født i Kenya, men konkurrerer under Israel. Hun representerte Israel under Sommer-OL 2016 i Rio de Janeiro. Foto: Athit Perawongmetha / Reuters
NY REKORD: Lonah Chemtai Salpeter. Født i Kenya, men konkurrerer under Israel. Hun representerte Israel under Sommer-OL 2016 i Rio de Janeiro. Foto: Athit Perawongmetha / Reuters Vis mer

Av eliteløperne var det også flere som valgte å stå over i frykt for viruset.

Kenyanske Lonah Chemtai Salpeter vant kvinneklassen med tida 2:17.45, som dessuten er ny rekord i Tokyo Maraton.

Japan er en av landene som til nå har blitt rammet hardest av viruset, med over 1000 registrerte tilfeller. 11 mennesker har gått bort som følge av smitten.

Hele Norges coronakart