Bildet skulle være en hyllest. Reaksjonene har ført til raseri

Bildet av fotballstjerna Tayla Harris har blitt en stor sak i Australia.

STORM: Etter at tv-kanalen Channel Seven la ut bildet av stjerneangriperen Tayla Harris på sin Facebook-side begynte meldingene å hagle. Video: CNN. Klipp: Elias Kr. Zahl-Pettersen / Dagbladet Vis mer

Det pågår en opphetet debatt i Australia. Det hele startet med at den australske stjerna Tayla Harris (21) sparker en ball mot målet under en kamp i australsk fotball mellom Carlton og Western Bulldogs.

For henne var det en helt vanlig dag på jobben, men akkurat dette sparket skulle få massiv oppmerksom.

Fotograf Michael Wilsson tok bildet av Harris spark, og det ble publisert av rettighetshaver Channel Seven's AFL på deres Facebook-side, som en hyllest til idrettstjerna.

Bildet skulle opprinnelig vise «en fantastisk atlet på sitt sterkeste».

Det som i stedet skjedde, var at det kom flere sexistiske og ekle kommentarer under bildet, som til slutt gjorde at AFL fjernet det fra sine Facebook-sider. Det skriver blant andre amerikanske CNN.

Raseri

Saken har skapt stort raseri og engasjement i Australia, hvor Harris får massiv støtte.

Kelly O'Dwyer, tidligere medlem av det australske parlamentet, har uttalt at hun er «forferdet» over kommentarer som har blitt publisert.

«Tayla Harris er en superstjerne. Hun bør hylles for sitt talent og at hun er atletisk slik vi hyller mannlige fotballspillere. Jeg er forferdet over trollingen som har funnet sted», skriver hun på Twitter.

Flere australske idrettsutøvere har også kastet seg på saken, med sin støtte til Harris.

- Feige

Nå har bildet av idrettsstjerna og den pågående debatten nådd helt til statsministerens kontor. Australias statsminister, Scott Morrison, kommer med kraftig kritikk rettet mot dem som synker så lavt at de kommer med nedsettende kommentarer.

- Jeg mener de er feige larver, som må våkne opp, sier Morrison ifølge engelske The Guardian.

Han forteller at nettroll ikke er noe nytt i dagens samfunn, og legger til at de har en tendens til å «angripe kvinner».

- Ville de sagt det ansikt til ansikt? Nei, de tør ikke gjøre det. De er feige, de er svake, sier Morrison.

Hovedpersonen selv har tatt til sosiale medier for å takke for støtten i kjølvannet av saken. Hun har også lagt ut bildet på sin egen Twitter-konto med teksten:

«Her er et bilde av meg på jobb ... tenk på det før dere kommer med nedsettende kommentarer, dyr.»

Bildet publisert på nytt

AFL, som så seg nødt til å fjerne bildet, har seinere publisert det på nytt. Det har ført til kritikk, for mange mener de burde moderert kommentarfeltet i stedet.

«Unnskyld. Å fjerne bildet sendte feil signaler», heter det blant annet, samtidig som AFL skriver at de skal bli flinkere til å utestenge nettroll fra sidene deres.

Harris har i kjølvannet av saken deltatt på RNS radio, hvor hun forteller at kanskje politiet bør involveres.

- Hvis disse folkene sier dette til noen de ikke kjenner på en offentlig plattform, hva sier de da bak lukkede dører, og hva gjør de? spør Harris retorisk på radioprogrammet.

- Kommentarene jeg så var seksuelt misbruk, hvis du kan kalle det det, fordi det var frastøtende og gjorde meg ukomfortabel, så når jeg føler meg ukomfortabel med slike ting, er det noe jeg vil anse som seksuelt misbruk i sosiale medier, sier hun videre.

AFL-sjef Gillon McLachlan uttaler at det er utfordrende med sosiale medier, fordi det ikke er en isolert hendelse.

- Men når det er uakseptable kommentarer, er det flere og flere folk som hever stemmen og det er det som har skjedd her, sier McLachlan.