Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Erling Braut Haaland

Bildet Solskjær må se langt etter

De to ukene etter Erling Braut Haalands overgang til Dortmund har i stor grad handlet om Manchester Uniteds prestisjetap, og spillet bak spillet. Det er på tide med litt fotball.

SKADEFRI OG KLAR: Erling Braut Haaland får sine første kampminutter for Borussia Dormund i Marbella denne andre lørdagen i januar. Neste lørdag gjenåpnes Bundesliga etter vinterpausen. Da begynner alvoret. Foto: Friso Gentsch / NTB scanpix
SKADEFRI OG KLAR: Erling Braut Haaland får sine første kampminutter for Borussia Dormund i Marbella denne andre lørdagen i januar. Neste lørdag gjenåpnes Bundesliga etter vinterpausen. Da begynner alvoret. Foto: Friso Gentsch / NTB scanpix Vis mer

OMSTENDIGHETENE OG BETINGELSENE rundt høyt profilerte overganger i internasjonal fotball har gjerne en tendens til å komme ut til slutt. Erling Braut Haalands transfer fra Red Bull Salzburg til Borussia Dortmund er intet unntak.

DA 2019's MEST ettertraktede tenåring til slutt valgte tysk fotball på en av fjorårets siste dager, var forhåndsfavoritten Manchester United raskt ute med å forklare hvorfor gutten ikke ble gjenforent med Ole Gunnar Solskjær på Old Trafford.

Ifølge engelske medier var det Manchester United som trakk seg fra forhandlingene.

Årsaken skal ha vært at agent Mino Raiolas ufravikelige krav om en utkjøpsklausul og prosenter av et eventuelt videresalg.

MANCHESTER UNITEDS FORKLARING ble raskt avvist av Mino Raiola, som for liksom å gni det skikkelig inn fortalte italienske La Repubblica at han aldri mer vil sende en spiller til Old Trafford. Ifølge Erling Braut Haalands agent er Manchester United en klubb full av amatører, en klubb uten planer og visjoner.

Så talentløse, fortsatt ifølge Raiola, at de ville klart å ødelegge selv de beste spillerne verden har sett.

MEN INGEN RØYK uten ild. Det er også et jungelord i industrien fotball. Onsdag meldte derfor tyske Sport Bild at Haaland-leiren fikk det de var ute etter i Borussia Dortmund.

At Bundesliga-klubben sa ja til det Manchester United ikke kunne godta.

En utkjøpsklausul som kan aktiveres allerede i 2022.

OLE GUNNAR SOLSKJÆR hadde et langsiktig mål for Erling Braut Haaland. Den planen måtte han se langt etter. Fotball på dette nivået handler først og fremst om penger. Veldig store penger. Men prinsipper er også viktig, og for den norske manageren på Old Trafford er det helt åpenbart viktigere en prestisje.

Jeg tror ikke det var lett for Ole Gunnar Solskjær å se Erling Braut Haaland havne i Tyskland.

Valgene Solskjær har tatt så langt, der langsiktighet for Manchester United synes å være altoverskyggende i forhold til kortsiktig personlig gevinst, forteller derimot at planen han fikk jobben på trumfer alt.

MED HAALANDS UTKJØPSKLAUSUL forplikter Borussia Dortmund seg til å akseptere bud på spilleren dersom det matcher beløpet avtalt i kontrakten. Gunstigere blir det ikke for en spiller med ei lysende framtid. Men viktigst nå er alt Erling Braut Haaland skal gjøre for å bli den spissen veldig mange håper og tror han kan bli i internasjonal fotball.

Den jobben starter i spanske Marbella.

BORUSSIA DORTMUND SPILLER to kamper denne andre lørdagen i 2020. Klokka 12.00 møter de nederlandske Feyenoord. Klokka 16.00 er motstander Bundesliga-klubben Mainz. Hvilken av matchene Erling Braut Haaland debuterer i gult, er ennå ikke klart. Men en av kampene blir det, og vi snakker helst om en omgang.

Det er ingen grunn til å forsere noe som helst første gang ut.

18. JANUAR ER dermed rett rundt hjørnet. Lørdag om åtte dager starter Bundesliga igjen etter vinterpausen på fire uker. Borussia Dortmund spiller borte mot Augsburg.

Da kommer også kravene for alvor.

ERLING BRAUT HAALAND var 2019-høstens sensasjon i internasjonal fotball. Nå tar han hverdagen fra Østerrike og inn i en av de fem store ligaene. Han er fortsatt bare 19 år, fortjener all den tida han har foran seg, men der gutten er nå – en uslipt juvel som var ønsket av de fleste – gis ikke slike marginer.

Erling Braut Haaland vil bli vurdert som en voksen mann fra det første sparket på ballen i Augsburg.

De vet han, og den utfordringen tar han.