Bildet som skaper tvil om verdensmesterens brå død

Ble funnet veltet over sjakkbrettet.

BEVISER DET NOE? En av teoriene er at Alexander Alekhine ble kvalt av en kjøttbit. Var det ikke da rart at han ble funnet sittende rolig og harmonisk i stolen sin?
BEVISER DET NOE? En av teoriene er at Alexander Alekhine ble kvalt av en kjøttbit. Var det ikke da rart at han ble funnet sittende rolig og harmonisk i stolen sin? Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Sjakklegenden Alexander Alekhine døde brått og brutalt som verdensmester i 1946.

Konspirasjonsteoretikerne hevder han ble drept. Angina pectoris. Hjertekrampe. Det var den offisielle forklaringen på Alekhines død. Hjertekrampen skal ha blitt utløst av kvelning på grunn av en stor kjøttbit som ble funnet i halsen hans. Alekhine lå veltet over sin kjæreste venn, et reisesjakkbrett i tre, alene på hotellrommet i Estoril i Portugal. Det var søndag morgen og datoen var 24. mars 1946.

Alekhine var bare 53 år da han døde, og han var regjerende verdensmester i sjakk. Snart begynte ryktene å svirre om at det var ting som ikke stemte rundt dødsfallet.   Nazi-sympatier Døden inntraff bare ett år etter andre verdenskrigs slutt. Alekhine hadde spilt turneringer i Nazi-Tyskland under krigen, og i nazistiske aviser ble det trykket artikler i Alekhines navn. Artiklene angrep jødiske sjakkspillere og hevdet på propagandavis at spillestilen til jøder var feig og mindreverdig.

Men etter krigen skal Alekhine nektet for å ha skrevet artiklene. I krigsårene skal sjakkmesteren ha vært deprimert og syk, og han levde av det han kunne tjene på sjakken.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer