Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Bildet som skaper tvil om verdensmesterens brå død

Ble funnet veltet over sjakkbrettet.

BEVISER DET NOE? En av teoriene er at Alexander Alekhine ble kvalt av en kjøttbit. Var det ikke da rart at han ble funnet sittende rolig og harmonisk i stolen sin?
BEVISER DET NOE? En av teoriene er at Alexander Alekhine ble kvalt av en kjøttbit. Var det ikke da rart at han ble funnet sittende rolig og harmonisk i stolen sin? Vis mer

(Dagbladet): Sjakklegenden Alexander Alekhine døde brått og brutalt som verdensmester i 1946.

Konspirasjonsteoretikerne hevder han ble drept.
 
Angina pectoris. Hjertekrampe. Det var den offisielle forklaringen på Alekhines død. Hjertekrampen skal ha blitt utløst av kvelning på grunn av en stor kjøttbit som ble funnet i halsen hans. Alekhine lå veltet over sin kjæreste venn, et reisesjakkbrett i tre, alene på hotellrommet i Estoril i Portugal. Det var søndag morgen og datoen var 24. mars 1946.

Alekhine var bare 53 år da han døde, og han var regjerende verdensmester i sjakk. Snart begynte ryktene å svirre om at det var ting som ikke stemte rundt dødsfallet.
 
Nazi-sympatier
Døden inntraff bare ett år etter andre verdenskrigs slutt. Alekhine hadde spilt turneringer i Nazi-Tyskland under krigen, og i nazistiske aviser ble det trykket artikler i Alekhines navn. Artiklene angrep jødiske sjakkspillere og hevdet på propagandavis at spillestilen til jøder var feig og mindreverdig.

Men etter krigen skal Alekhine nektet for å ha skrevet artiklene. I krigsårene skal sjakkmesteren ha vært deprimert og syk, og han levde av det han kunne tjene på sjakken.

- Den beste delen av livet mitt har passert mellom to kriger som har lagt Europa i ruiner. Begge krigene har ruinert meg, skrev Alekhine til en venn i 1944.

Han skrev at han fortsatt spilte sjakk for å slippe å huske og gruble. Sjakken holdt hjernen i sjakk.

Våren 1946 var Alekhine alene og forlatt av gamle sjakkvenner på grunn av forholdet til nazistene. Framtiden var vanskelig, men dagen før han døde ble Alekhine informert om at alt nå lå til rette for ny VM-kamp i sjakk i London mot sovjetrusseren Botvinnik. Kampen rakk han aldri.
 
Mye som ikke stemmer
Rapportene fra åstedet i Portugal sa at Alekhine lå veltet over sjakkbrettet sitt, men ifølge en bok skrevet av sjakkspilleren Pablo Moran, var sjakkstjernen i ferd med å analysere et parti fra det spanske mesterskapet da han døde. Det stemmer dårlig overens med bilder av den døde Alekhine.

Her står brikkene i utgangsposisjonen, og Alekhine ligger veltet bakover i en stol. Senere er det blitt hevdet at sjakkbrettet er satt foran Alekhin etter hans død, for at bildet av den døde sjakkjempen skulle bli bedre.

Kelneren som fant Alekhine rapporterte ifølge nyhetsbyrået AP at mesteren ikke hadde rørt middagen sin. Dette harmoniserer også dårlig med bildet, som viser tomme tallerkener og matrester. Og hvorfor hadde Alekhine på seg frakken sin innendørs, mens han satt og spiste middag?

Avisen Daily Mail omtalte dødsfallet på forsiden allerede dagen etter Alekhines død:

- Det er motstridende rapporter om dødsårsaken. En sier han døde av hjerteinfarkt. Men en annen fra i dag tidlig påstår at han begikk selvmord etter å ha tapt stort på rullette i et casino, skrev avisa i 1946.
 
Konspirasjonsteorier
Konspirasjonsteoriene rundt dødsfallet florer den dag i dag. Ikke minst rundt teorien om at Alekhine ble kvalt av en kjøttbit. Var det ikke da rart at han ble funnet sittende rolig og harmonisk i stolen sin?

Konspiratorikerne mener Alekhine heller ville ha løpt desperat rundt før han døde.

En annen konspirasjonsteori hevder at Dr. Ferreira, legen som skrev den offisielle dødsattesten, i ettertid har fortalt venner at Alekhine ikke ble funnet på rommet sitt. Han skal ha tvert i mot ha blitt funnet skutt ute på gata, men at myndighetene tvang ham til å fylle ut dødsattesten.

Teorien er at Alekhine ble drept fordi han samarbeidet for tett med nazistene, og at det var en hemmelig, fransk dødsskvadron av tidligere motstandsfolk som sto bak drapet.

Andre hevder at Sovjet sto bak drapet, for å hindre at han skulle få spille mot deres mester Botvinnik.
 
Dødscelle og fange Alekhine levde et dramatisk liv. Han ble født i 1892, i en rik, russisk familie i Moskva i Russland.  Som sjakkspiller fikk han reise verden rundt. Han satt fengslet i Tyskland under første verdenskrig, og under den russiske revolusjonen ble han tatt til fange som mistenkt spion og satt på dødscelle.

Han klarte seg, og flyttet senere til Frankrike. Her ble han doktor etter å ha studert juss i Sorbonne. I 1927 ble han verdensmester for første gang etter å ha slått legenden Raul Capablaca, cubaneren som lenge på sett på som uovervinnelig. Alekhine spilte aldri mot Capablanca igjen, men forsvarte tittelen to ganger, før han mistet den til Max Euwe, en nederlandsk matematiker i 1935.

To år senere vant han tittelen tilbake, og beholdt den til sin brå død i 1946.

Alekhine ble begravet i Portugal tre uker etter sin død. Ti år senere ble grava flyttet til Paris, hvor han i dag ligger begravet sammen med sin fjerde og siste kone.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media