Bildet som tenner Northugs VM-håp

3.desember var forrige gang Petter Northug gikk et offisielt skirenn. I dag skulle 31-åringen vise at VM-håpet fortsatt lever.

I GANG IGJEN: Petter Northug ut fra startblokkene på  Sjusjøen.  Foto: Christian Roth Christensen
I GANG IGJEN: Petter Northug ut fra startblokkene på  Sjusjøen.  Foto: Christian Roth ChristensenVis mer

SJUSJØEN / OSLO (Dagbladet): Underveis i dagens norgescuprenn, ble påskesola erstattet med mørke skyer som trakk innover skistadion på Sjusjøen.

Kanskje var det et tegn om alvoret som var i vente?

Alvoret handlet om mannen som ikke har sagt noe alvorlig i 2017. Alle blikk var rettet mot én mann. Startnummer 266: Petter Northug. Skiessets spøkefulle tone ble dog lagt igjen i startområdet. Hva ville mysteriet fra Mosvika finne på under 15-kilometeren? Hvilken form var han egentlig i?

Skiinteresserte gledet seg til å faktisk se han snakke med skia. Og før løpet advarte pappa John Northug Dagbladet om at dette ikke skulle bli en søndagstur:

- Petter er på gang nå. Det er fortsatt tidlig etter høyden, men Petter er i god form og går maks i dag.

Gikk på smell

Ingen har sett stort til Petter Northug siden han reiste hjem fra verdenscupen på Lillehammer i begynnelsen av desember.

Northug hadde trent for hardt etter at han kom hjem fra høydeoppholdet i Val Senales i forkant av sesongstarten i november. Kroppen bråstoppet under verdenscupen på Lillehanner.

Etterpå har alle hatt en mening om han kunne rekke VM i Lahti som starter 22.februar.

- Jeg er oppriktig bekymra. Men som jeg sier, jeg avskriver aldri Petter Northug, sa for eksempel landslagssjef Vidar Løfshus til Dagbladet under Tour de Ski.

Team Northug har hele tida tatt det hele med knusende ro.

Rolig start
I dag kom den første offisielle målestokken etter kollapsen.

Til første måling etter fem av de femten kilometerne lå Northug over 19 sekunder bak ledende Mathias Rundgreen. 31-åringens tid holdt til en niendeplass.

Til passering etter 10-kilometer hadde Northug tapt mer tid, og passerte 49 sekunder bak Rundgreen.

Northug så ikke veldig sprek ut, men med tanke på at de kommer rett fra et høydeopphold i Italia - var det neppe en bombe for 31-åringen selv.

37:30 blank ble han klokket inn på i mål etter 15 kilometer med blodslit. Det holdt til en 26.plass for Northug. Mathias Rundgreen vant løpet foran Martin Løwstrøm Nyenget og Vegard Bjerkreim Nilsen.

Selv sa Northug følgende til SKI-TV:

- Håndbrekket er på på dag én Det er tungt, men jeg trengte denne gjennomkjøringen. Jeg håper på en bedre følelse framover.

Neste konkurranse for 31-åringen blir allerede i morra. Da venter Uglarennet