«Bildet som viser akkurat hvilket stort fysisk monster Phelps er»

- Spesialdesignet for svømming.

FYSISK FENOMEN: Michael Phelps i oppvarming. De lange armende og enorme hendene klarer nesten å hilse på hverandre bak på ryggen. Foto: NTB Scanpix/EPA/PATRICK B. KRAEMER
FYSISK FENOMEN: Michael Phelps i oppvarming. De lange armende og enorme hendene klarer nesten å hilse på hverandre bak på ryggen. Foto: NTB Scanpix/EPA/PATRICK B. KRAEMERVis mer

(Dagbladet): Det ble fem gull og et sølv på Michael Phelps i OL, medaljer som igjen befestet amerikanerens posisjon blant tidenes aller ypperste olympiere.

Mye er skrevet om 31-åringens forutsetninger og talent, men lite er like fascinerende som å se Phelps i aksjon, både før, under og etter løpene.

Bildene av svømmestjernen under oppvarming, for eksempel, kan gi mye informasjon om hvordan han ble så suveren som han er.

Se på fotoet øverst i denne saken, som viser det samme motivet Independent nylig kalte «beviset for hvilket fysisk monster» Michael Phelps er.

Spesialdesignet for svømming

ØRN: Phelps viser vingespennet. Foto: NTB Scanpix   / AFP PHOTO / GABRIEL BOUYS
ØRN: Phelps viser vingespennet. Foto: NTB Scanpix   / AFP PHOTO / GABRIEL BOUYS Vis mer

Bildet viser blant annet Phelps' enorme «vingespenn» i forhold til resten av kroppen, amerikaneren er 193 cm høy, men har 201 cm fra venstre langfingertupp til den andre. Hendene hans er også påfallende store - ingen ulempe i bassenget.

Måten han nesten klarer å ta seg selv i hånda - bak ryggen - sier også ganske mye om myke ledd og fleksibilitet, som Independent påpeker.

Ifølge avisa har Phelps størrelse 48,5 i sko, og lunger dobbelt så store som gjennomsnittsmennesket.

- Han har en kropp som virker til å være spesialdesignet for svømming. Han flyter veldig bra i vannet, og har korte bein og lang overkropp. Det gjør at han kan fokusere på å bare svømme framover. Samtidig har han veldig lange armer sammenliknet med beina, sa tidligere landslagssvømmer og TV 2-ekspert Sander Smørdal til Dagbladet nylig (Pluss-artikkel).

FRA EN ANNEN VINKEL: Phelps. Foto: NTB Scanpix / AFP / CHRISTOPHE SIMON
FRA EN ANNEN VINKEL: Phelps. Foto: NTB Scanpix / AFP / CHRISTOPHE SIMON Vis mer

- I tillegg er han hyperfleksibel, noe som gir ham et ekstra godt beinspark, spesielt i butterfly. Det gir en ekstra piff. På toppen av det fysiske har han ekstremt god teknikk. Han har jobbet godt teknisk fra tidlig alder, og han har hatt den samme treneren hele tida, i Bob Bowman, mener Smørdal.

Sterkere enn på lenge

Phelps var allerede tidenes mestvinnende olympier da han vurderte å legge opp etter London-lekene i 2012, men i Rio har han virket sterkere enn på lenge.

Totalt står 31-åringen nå med 23 OL-gull og fem andre medaljer.

- Da jeg gikk av bussen i og inn til bassenget i kveld, følte jeg nesten at jeg skulle begynne å gråte. Siste oppvarming, siste gang jeg tar på drakten, siste gang jeg går ut foran tusenvis av mennesker for å representere landet mitt. Det er galskap. Og en mye bedre følelse enn for fire år siden, sa Phelps etter å ha vunnet det som trolig blir hans siste OL-medalje.