IKKE DEN SAMME LENGER: Vincent Kompany løpte opp Fernando Torres uten altfor store problemer i går, slik mange Premier League-forsvarere har gjort før ham. Foto: (AP Photo/Sang Tan)
IKKE DEN SAMME LENGER: Vincent Kompany løpte opp Fernando Torres uten altfor store problemer i går, slik mange Premier League-forsvarere har gjort før ham. Foto: (AP Photo/Sang Tan)Vis mer

Bildet som viser hvorfor Torres aldri blir den samme igjen

Ekspertenes dom over Chelsea-spissen.

• Chelsea - Manchester City 0-0: Benitez buet ut i debuten

(Dagbladet): Ja, sier Rafael Benitez - nyutpepet Chelsea-manager.

Spørsmålet var om Fernando Torres kan finne igjen Liverpool-formen.

- Men jeg tror laget må hjelpe Fernando og skape mer sjanser. Da vil han score flere mål. Du kan ikke regne med at en spiss scorer på egenhånd, så vi må skape flere og bedre sjanser for ham med spillerne vi har.

28-åringen fra Madrid scoret 81 mål på 142 kamper for Liverpool fram til januar 2011. Etterpå er det bare blitt 19 på 81 i blått.

Engelske fotballeksperter tror ikke Torres noensinne blir den han var i Liverpool igjen. Årsak: Han har mistet farta.

Utelukker Benitez-effekt
BBC-ekspert og tidligere Liverpool-stopper Alan Hansen sier det slik i sin Daily Telegraph-spalte.

- Torres hovedvåpen er borte, og det betyr ikke noe hvilken manager som styrer. Siden han pådro seg en kneskade året før han dro til Chelsea har han ikke hatt samme fart. Det har svekket spillet hans, skriver Hansen, som er skråsikker på at Torres' måltørke ikke skyldes psyken.

- Det er et fysisk problem. Å tilpasse seg tapet av en slik hurtighet er det verste å venne seg til. Uten farten, hva har du?

England-assistent og tidligere United-kaptein Gary Neville tviler også på en Benitez-effekt for 50 millioner pund-angriperen.

- Glemt det, det vil ikke skje. Torres han spilt som han har gjort i to og et halvt år. Det er ikke formsvikt. Det er en endring i en spiller. Han må tilpasse måten han spiller på, siden han faktisk ikke kan skli forbi forsvarsspillere som før, sier Neville i Daily Mail.

Robbie Savage er BBCs ekspertkommentator på radio, og han drømmer om at Torres fortsatt er den gode, gamle, superraske måljegeren.

- Jeg ønsker å la tvilen komme Torres til gode, jeg ønsker å tro det bare er formsvikt og at han, ja, fortsatt er den vindunderlige spilleren han var. Men det ser ut som han har mistet farten, skriver Savage på BBCs nettsider.

Hansen trekker fram en duell mellom Torres, Vincent Kompany og James Milner, fra gårsdagens kamp, som eksempel.

- For to år siden ville han vært alene med keeper.

Forsvarerne tenker annerledes
Samme hendelse ble studert i TV 2s Premier League-studio i går kveld, og Morten Langli kom til noenlunde samme konklusjon.

Petter Myhre mener problemet er mer sammensatt enn at bare farta har forsvunnet.

- Jeg ser jo at han taper den løpsduellen der, men jeg ser samtidig at han er nølende. Det er en sammenheng der. Hvis han følte han kunne gå på vannet ville touchen vært mye bedre, han hadde skaffet seg bedre arbeidsvilkår, og da ville han akkurat fått skuldra si foran Kompany. For meg er det ikke så enkelt som at han bare løper saktere enn før. Torres er ikke blitt treg, han er ikke noen Peter Crouch, liksom. Men han har ikke den siste snerten, og så er han uten selvtillit. Touchen er mer klumsete. Vi snakker om tideler her, og da må alle tingene stemme, sier Myhre til Dagbladet.

SLITER: Fernando Torres startet sesongen oppløftende, men nå har scoringene stoppet opp igjen. Foto: AFP PHOTO/IAN KINGTON
SLITER: Fernando Torres startet sesongen oppløftende, men nå har scoringene stoppet opp igjen. Foto: AFP PHOTO/IAN KINGTON Vis mer

Han sier forsvarsspillerne nå kan tillate seg å møte Torres på en annen måte, fordi de ikke frykter løpsduellene like mye. Dermed får han dårligere arbeidsvilkår enn før.

- En forsvarsspiller som møter en Torres i kjempeform, tar alltid ut ekstra dybde. Det gjør at Torres får ekstra tid med ballen. Men nå kan forsvarsspillerne ligge mye tettere på Torres, fordi de ikke frykter løpsduellene i samme grad. Det forplanter seg, det handler ikke bare om at tida på 40-meter er litt seinere, sier Myhre.

Med spillere som Juan Mata, Oscar og Eden Hazard bak og rundt seg kan Torres vanskelig klage på dårlig service. Men i England er det bare Steven Gerrard han virkelig har klikket med.

Myhre tror ikke Torres kommer tilbake til det nivået.

- Det blir mindre og mindre sannsynlig. Men at vi kan få en Torres som scorer mer mål enn han har gjort denne sesongen, det tror jeg. Samtidig blir det spennende å se hva Chelsea gjør. Gidder de å vente, eller henter de en ny spiss? Det kan hende at et miljøskifte er det som skal til. Det blir jævla interessant å se hva som skjer i overgangsvinduet, sier Petter Myhre.