FORSKJELLIG? Her er bildene som får svenskene til å rase. Til venstre, Daniel Rickardsson utenfor oppmerket løype første nyttårsdag. Til høyre, Petter Northug i dag. Foto: NRKs direktesending og arkiv
FORSKJELLIG? Her er bildene som får svenskene til å rase. Til venstre, Daniel Rickardsson utenfor oppmerket løype første nyttårsdag. Til høyre, Petter Northug i dag. Foto: NRKs direktesending og arkivVis mer

Bildet til venstre: 7 minutter tillegg - Bildet til høyre: Skriftlig advarsel

- Northug fredet før jurymøtet, raser svenskene.

(Dagbladet): Svenske langrennseksperter er i harnisk etter at Petter Northug slapp unna med en advarsel etter å ha gått på utsiden av den oppmerkede løypa på oppløpet i dag.

Spesielt provoserte er de over at Daniel Rickardsson ble plassert sist og gitt samme tid som dårligste løper pluss et sekund - det vil si over 7 minutter i tillegg - da han gjorde langt på vei det samme første nyttårsdag.

Nå anklager SVTs panel FIS for å ha avgjort Northugs milde straff allerede før jurymøtet.

- Det aller verste er at vi visste på forhånd at det skulle bli sånn. Det var bestemt på forhånd, og det er bedrøvelig, sier SVT-ekspert Anders Blomqvist, ifølge Aftonbladet.

- Vi intervjuet FIS-sjefen Jürg Capol før juryen møttes, og da sa han at det trolig ville bli et gult kort til Petter Northug, noe den såkalte uavhengige juryen etterpå kom fram til, legger kollega Jonas Karlsson til.

Parodi
Daniel Rickardsson ble straffet for å ha gått i klassisksporet ved siden av den oppmerkede løypa under skibytte-distansen første nyttårsdag.

Svensken lå ved siden av feltet i 20-30 meter, og tjente neppe stort på den manøvren. Likevel ble han straffet knallhardt, og trakk seg i går fra Tour de Ski.

Petter Northug derimot fikk trolig bedre løpstid, plassering og ekstra bonussekunder etter å ha gjort det han gjorde.

- Det er en katastrofe at han kan ta de bonussekundene med juks. Det er en parodi. Vi er riktignok i Italia, og vet hva mektige menn kan gjøre med rettferdigheten her, men at idretten skal la seg havne i en sånn situasjon, sier Anders Blomqvist.

- De dømte Daniel Rickardsson altfor hardt, og da malte de seg inn i et hjørne, for den straffen kan man ikke gi Petter Northug. Det er en skandale at man behandler mennesker ulikt. Det er bedrøvelig dårlig, sier SVT-eksperten.

Ikke Petters feil
TV 2s langrennsekspert Odd-Bjørn Hjelmeset skjønner svenskenes raseri godt.

- Ja, det gjør jeg, veldig godt. Systemet fungerer ikke, når en får et gult kort, og en annen ilegges en så hard straff for langt på vei det samme. Egentlig er vel ingen av dem riktige, sier han til Dagbladet.

Samtidig mener han det ville vært totalt feil å gi Northug samme straff som Rickardsson.

- Ja, det er jo Rickardsson-straffen som er fullstendig feil. Det skal ikke gå utover Petter. Han tjente ingen verdens ting på det han gjorde i dag, det var plass til å gå der. Sånn sett var det bare en liten feil da han posisjonerte seg, han hadde vunnet den spurten uansett, mener Hjelmeset.

Ikke urettferdig
Sveriges landslagssjef Joakim Abrahamsson sa etter løpet til Dagbladet at det ikke var de som leverte protest mot Northug, og juryen bekrefter overfor Expressen at det var de som tok tak i saken.

- Vi hadde bare to alternativer etter en sånn forseelse: En skriftlig advarsel eller å gi Northug samme tid i løpet som dårligste løper. Vår vurdering var at Northug ikke tjente så mye på sin forseelse at den strengere straffen var rimelig, sier juryformann Karl-Heinz Lickert til avisa.

- Hva var forskjellen på dette og det som skjedde med Daniel Rickardsson?

- Det var en annen jury i Oberstdorf. Jeg hadde ingenting med det å gjøre, svarer Lickert.

FIS-sjef Jürg Capol avviser overfor SVT at det går an å sammenlikne de to situasjonene.

- Det er ikke urettferdig. Rickardssons situasjon er helt annerledes. Det er ingen forskjell om man heter Northug, sier han.