Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Bildt vil mekle i ord-krigen

Tidligere statsminister og Balkan-fredsmekler Carl Bildt mener danske B.T. skaper fotballkrig i fredens naboskap.

- Avisa B.T. har gjort det til en vane å hetse det nordiske broderskap. Det må være for å selge flere aviser i Danmark. Vanligvis har det gått utover oss svensker, men vannet mellom våre to land har reddet oss til nå. Den nye brua vil derimot by på problemer, sier Carl Bildt til Dagbladet.

Erfaren

Som tidligere statsminister i Sverige og FN-fredsmekler under borgerkrigen i Bosnia har han god kjennskap til konfliktløsning mellom naboer, og skandinavisk nasjonalisme. Som en nøytral tredjepart er han villig til å bli fredsmekler mellom Norge og Danmark.

- Ja visst. La oss først diskutere vilkårene, så skal det nok bli en ordning på det, fastslår han.

- Jeg trodde Norge og Danmark hadde vært i union i nærmere 1000 år eller noe sånt. Men det har tydeligvis ikke hjulpet. Nå er jeg vant til å mekle i «lette» konflikter som Balkan. Derimot finnes det eksempler fra Sentral-Amerika at landskamper mellom naboer kan bli krig, ler svensken.

For å begrense skadene mener han kampen først og fremst må flyttes ut av hetsernes hovedstad København, og til mer nøytral grunn.

- Ta den ene omgangen på Grønland og den andre på Svalbard. Svalbard er jo rimelig internasjonalt, og man får samtidig kjølt ned stemningen, sier han.

For drøyt

Om danskenes hetsende propagandablad B.T. har han følgende utsagn:

- Det er greit med litt gnist foran en landskamp, men når det slår over til hets, blir det for drøyt. B.T. ønsker å stå for slike overtramp, og har oppført seg sånn i alle år mot Sverige. Nå har de også begynt mot Norge.

Selv hevder han at egen fotballinteresse er marginal, selv om han syns det er kult å følge Sveriges egne landskamper.

- Men jeg begriper ikke hvorfor det skal bli hets ut av det. B.T. prøver å starte en surrogatkrig i vårt fredelige naboskap, sier fredsmekler Bildt til Dagbladet.

TILBYR FRED: Fredsmekler og eksstatsminister Carl Bildt har lang meklererfaring fra Bosnia. Nå tilbyr han sin ekspertise i fotballkrigen mellom Norge og Danmark. <!--FOTO-->
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media