UTYDELIG: I liten grå skrift ble tilskuerne informert om at arrangørene hadde reservert seg retten til å bruke et tidslukesystem. Foto: Håkon Østmoe Brandsnes / Dagbladet
UTYDELIG: I liten grå skrift ble tilskuerne informert om at arrangørene hadde reservert seg retten til å bruke et tidslukesystem. Foto: Håkon Østmoe Brandsnes / Dagbladet Vis mer

Sjakk-VM: Magnus Carlsen mot Fabiano Caruana

Billettkaos i sjakk-VM skaper forvirring og sinne

Sjakkfansen i London måtte se Magnus Carlsen og Fabiano Caruana 30 minutter om gangen på grunn av den store pågangen til VM-kampen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

LONDON (Dagbladet): Svært mange tilskuere tok turen til The College i Holborn, London for å se det andre partiet i VM-kampen mellom Magnus Carlsen og Fabiano Caruana, som endte med remis.

Underveis oppsto det derimot kaos og forvirring da de som hadde kjøpt en ordinær billett bare fikk se de to duellantene en halvtime om gangen på grunn av den store pågangen.

Deretter måtte tilskuerne stille seg i kø for å komme inn i salen igjen, noe som kunne ta opptil 30-45 minutter.

Andrew Whittaker - én av flere tilskuere som måtte forlate salen etter at han hadde sett Carlsen og Caruana spille i en halvtime - er kritisk til opplegget.

- Det er ganske dyrt for en halvtime. Det er andre ting her, kampene kommenteres blant annet live, men det var altfor mange der, så du fikk ikke et sete. Jeg er glad for at jeg ikke har betalt for en VIP-billett for å si det sånn, sier Whittaker, som betalte 70 pund for billetten sin, til Dagbladet.

KRITISK: Dagbladet møtte London-mannen Andrew Whittaker rett utenfor spillelokalet. Da hadde sjakkentusiasten akkurat unnagjort sin halvtime. Foto: Håkon Østmoe Brandsnes / Dagbladet.
KRITISK: Dagbladet møtte London-mannen Andrew Whittaker rett utenfor spillelokalet. Da hadde sjakkentusiasten akkurat unnagjort sin halvtime. Foto: Håkon Østmoe Brandsnes / Dagbladet. Vis mer

- Tilskuerne vil se stjernene

Det var innholdsredaktøren i Chess.com, Mike Klein, som først skrev en post om de noe forvirrende reglene på Twitter.

- Bekreftet: Tilskuere med vanlige billetter på #CarlsenCaruana får bare 30 minutter seertid av kampen. Billettene koster 70 pund, skrev Klein.

Seinere viste det seg at tilskuerne kunne se kampen i flere omganger, men at de måtte stille seg i kø igjen etter 30 minutter.

- Jeg tror ikke forbrukerne ble fortalt at det kunne være policyen. Det er problemet. Folk kjøpte billetter uten å vite at det ville være en begrenset tidsramme, uten å vite at de faktisk kunne se spillerne, sa Klein til Dagbladet da partiet pågikk, og la til:

- De andre begivenhetene er kule, men livekommenteringen gir deg ikke noe mye mer enn det du ser på nett. Folk vil jo se de to største stjernene i sjakk med sine egne øyne.

- Informert på Ticketmaster

Med en liten skrift på ordrebekreftelsen får tilskuerne beskjed om at arrangøren reserverer seg retten til å bruke et tidslukesystem hvis forespørselen er høy.

- Det står faktisk på billetten i liten skrift. Jeg fryktet et øyeblikk at jeg ikke kom til å få se dem i det hele tatt, så jeg kan se meningen ved det, men jeg skjønner ikke hvordan de klarer å håndheve det, sier Andrew Whittaker, som Dagbladet snakket med rett utenfor spillerlokalet.

«I tilfelle forespørselen til spillområdet er høy, reserverer arrangøren seg retten til å regulere tilgangen til spillområdet med et tidslukesystem», heter det i liten grå skrift på ordrebekreftelsen til Whittaker.

- Vi satte all informasjonen på Ticketmaster. Der står det også ting om været og rullestoltilgjengelighet, sier Ilja Merenzon, sjefen for VM-arrangør Agon.

- Et kompromiss

Etter VM-kampen kom Ilja Merenzon inn på presserommet til pressen for å besvare spørsmål om tidslukesystemet.

Sjefen for Agon forklarte at de måtte velge mellom å begrense hvor mange som kom inn, eller å innføre et tidslukesystem, der de endte på sistnevnte.

- Jeg har ikke fått noe negativ feedback, men det kommer jeg til å få på et tidspunkt. Det er ubeleilig, det er jeg enig i, men det var et kompromiss, sier Merenzon, som tar ansvar for beslutningen.

Mike Klein sier til Dagbladet at han forstår tankegangen til Merenzon, men han påpeker at spørsmålet fortsatt er om tilskuerne var klar over den lille skriften.

- Når du hører at tilskuerne får flere sesjoner, så gir det mer mening, men la meg trekke en parallell. Mange av oss har dratt til flyplassen hvor man har funnet ut at det er solgt for mange billetter, og noen ganger dukker alle opp, sier Klein, og legger til:

- I denne situasjonen pleier flyselskapet å kompensere deg, men i sjakkverden hører det ikke ut som det er noen kompensasjon. De kommer til å jobbe med det i farta. Spørsmålet er om de burde skaffet et større lokale, eller solgt færre billetter.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer