Manglende dopingtesting av unge norske utøvere

Billig PR for Putin

Norsk rot om dopingregler hjelper bare russisk propaganda.

FARLIG ROT: I flere år har idretten og myndighetene slitt med å få til godkjent dopingkontroll av unge utøvere mellom 15 og 18 år. Rotet vekker oppsikt i utlandet og speiler manglende forståelse av dopingkampen blant ledelsen i Idrettsforbundet. Det slår tilbake på idrettspresident Beit Kjøll som her er på siste Idrettsgalla med statsminister Jonas Gahr Støre og kulturminister Anette Trettebergstuen. FOTO: Heiko Junge / NTB
FARLIG ROT: I flere år har idretten og myndighetene slitt med å få til godkjent dopingkontroll av unge utøvere mellom 15 og 18 år. Rotet vekker oppsikt i utlandet og speiler manglende forståelse av dopingkampen blant ledelsen i Idrettsforbundet. Det slår tilbake på idrettspresident Beit Kjøll som her er på siste Idrettsgalla med statsminister Jonas Gahr Støre og kulturminister Anette Trettebergstuen. FOTO: Heiko Junge / NTB Vis mer
Publisert

DET gapende hullet i det norske forsvarsverket mot doping, passer perfekt i Putins propaganda om de vestlige demokratiene. Nå skal alle få se hvor urettferdig verden er mot Russland.

I Putins PR er Verdens Antidopingbyrå (WADA) bare et verktøy for de vestlige nasjonenes angrep mot Russland:

- Det er helt åpenbart at Norge aldri kommer til å bli straffet, sier den tidligere russiske skiskytterstjernen Dimitrij Vasiliev om den manglende norske dopingtestingen av unge utøvere mellom 15 og 18 år:

- Det er Russland som er syndebukken for all doping, Norge derimot er den store skinasjonen. Da blir det ulogisk for de utenlandske ekspertene å ta norske utøvere som jo er favoritter til å vinne alt uansett. Slik får Norge vinne medaljene videre ved hjelp av legalisert doping, kommenterer han til nettstedet Championat:

- Denne saken vil bli hysjet ned. Så blir fokuset igjen rettet mot russiske landslag for å dra oppmerksomheten vekk fra Norge, spår den tidligere OL-mesteren.

Det er en trist spådom i en trist sak. Dette langvarige norske rotet med å få testet unge idrettsutøvere uten foreldrenes samtykke, svekker norsk idrett internasjonalt.

Og tre år uten opprydning viser at ledelsen i idrettsbevegelsen ikke har skjønt omfanget av saken.

DET gjør definitivt russiske medier:

- Jeg ville klappet om Norge mistet retten til å arrangere mesterskap eller blir utestengt, sa olympiamester og skiskytterboss Aleksandr Tikhonov til TASS da de første avsløringene kom på NRK.

Til slutt ble trøkket mot Norge så stort i mediene at den populære TV-kommentatoren Dimitrij Guberniev måtte minne russerne om hvor lite denne saken egentlig betyr for dem:

- Vi må bry oss mindre om alt som skjer i Norge. Bare glem det! I stedet må vi ta vare på vårt eget land. For nå er russisk idrett på et nullpunkt, advarte Guberniev som gjerne vil reise med de russiske sportsheltene rundt omkring i Europa igjen.:

- Vi vil bare ramme russisk idrett med å mase om Norge. De vil finne ut av denne saken selv, mente han.

Det er bra tenkt.

Men det er dessverre ikke sikkert at han får rett.

FOR på dagens pressemøte om den mulige skandalen var ledelsen i Norges Idrettsforbund påfallende opptatt av å legge ansvaret for rotet på Antidoping Norge.

Idrettsforbundets generalsekretær Nils Einar Aas minnet om «Antidoping Norge sitt selvstendige ansvar for å være i overensstemmelse med WADAs regelverk», og idrettspresident Berit Kjøll sa det rett ut på spørsmål om hvem som har skylden hvis Norge blir utestengt fra alle internasjonale konkurranser:

- Ansvaret i denne saken er ene og alene hos Antidoping Norge. Det er de som er ansvarlige for å sitte i førersetet for å gjennomføre det de skal gjøre, understreket hun.

Men dette bombastiske svaret understreker egentlig bare den sittende idrettsledelsens eget problem.

DET er korrekt at WADA forholder seg til Antidoping Norge når det gjelder spørsmål om å få godkjent vår nasjonale dopingkontroll. Men Antidoping Norge lager ikke reglene som regulerer kontrollen av unge utøvere. Det gjør myndighetene, og de gjør det i samarbeid med Idrettsforbundet.

Når dette samarbeidet ikke har gitt en rask nok løsning, er altså Idrettsforbundet en avgjørende part. Spesielt fordi dette angår kontrollen av deres medlemmer; altså hvordan holde sin egen bevegelse mest mulig beskyttet for juks.

Da blir det korttenkt å skylde på de som i praksis bare er satt til å kontrollere dette jukset.

NETTOPP det skjønner de fleste som Norge rundt driver med idrettsledelse. Denne manglende kontrollen rammer det daglige arbeidet i klubbene, og skulle selvfølgelig vært strammet inn øyeblikkelig idet Antidoping Norge påpekte feilen.

Det skjedde for minst tre år siden, og lite har skjedd siden.

Der ligger alvoret i denne saken.

krangler ledere i særforbund med Idrettsstyret om hvem som burde vært varslet når om sviktende dopingkontroll. Sannheten er vel at alle burde ha reagert da saken ble offentlig kjent gjennom NRK våren 2021:

- Det som er nytt i denne saken er de alvorlige konsekvensene, sa Berit Kjøll på dagens pressemøte med henvisning til en mulig utestengelse, og fortalte at Antidoping Norge ikke hadde nevnt det for henne før i sommer.

Det forteller dessverre mer om manglende innsikt i kampen mot doping. Enhver som følger dette feltet vet jo at WADA har mulighet til å følge opp dårlig nasjonal kontroll med tøffe tiltak.

Og ofte er det moralske Norge som nettopp har bedt om disse tiltakene.

DENNE ansvarsfraskrivelsen vil vekke munterhet langt utover Russlands grenser. Norges sensasjonelle suksess i internasjonal idrett er blitt møtt med forundring også hos de store vestlige nasjonene.

Allerede etter gjennombruddet med alle gullene på Lillehammer i vinter-OL 1994, merket norske trenere utlendingenes skepsis mot det vi kanskje drev med på bakrommet:

- Men hvilke produkter bruker dere?, spurte en gruppe trenere i et vestlig land sin nye norske landslagstrener på den tida etter at han hadde forklart dem hvilket treningsarbeid som lå bak den norske framgangen.

Da var det selvsagt for dem at slik suksess måtte ha et grunnlag i dop.

DET er ikke sannheten om Norges triumfer. Slik er vi forpliktet til å passe vår egen ærlige toppidrett, og sørge for god nok kontroll.

Her har det arbeidet sviktet totalt; en forsømmelse som sannsynligvis ender med at den sittende idrettspresidenten ikke blir aktuell for gjenvalg neste vår.

Så dramatisk er denne saken for omdømmet til norsk idrett.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer