EGEN SUKSESS:  VIF-seieren blir sikret ved hjelp av lokal rekruttering. Her gir 19-åringen Ghayas Zahid klubben sin 3 - 2 og nye viktige poeng i medaljestriden. FOTO: John T. Pedersen/Dagbladet.
EGEN SUKSESS: VIF-seieren blir sikret ved hjelp av lokal rekruttering. Her gir 19-åringen Ghayas Zahid klubben sin 3 - 2 og nye viktige poeng i medaljestriden. FOTO: John T. Pedersen/Dagbladet.Vis mer

Billigst i byen

Er det mulig i Drammen, må da Oslo også ha en sjanse til å få fram gode fotballspillere for en billig penge.


DET er moro å følge med Vålerengas framgang på banen for tida. Norsk klubbfotball uten et Oslo-lag i medaljekamp, er pr. definisjon en attraksjon fattigere. Så mye betyr publikumspotensialet i hovedstadsområdet.

Likevel er det ingen grunn til å falle helt i grus i beundring over storklubben som nå kjemper inn poeng på tross av økonomisk krise på bakrommet. Så dårlige kår var det ikke hos VIF før denne sesongen, og så sjokkerende ungt og sensasjonelt er ikke det som skjer på banen.

RENT sportslig er VIF i ferd med å gjøre en normalsesong ut fra ressursene. På tross av store utskiftninger i spillerstallen fra fjorårets 100 års jubileum, er 101-utgaven av hovedstadens fotballstolthet hverken spesielt ung eller lokal:

•• Snittalderen på gårsdagens startoppstilling var 25,7 år og bare to av spillerne kom fra klubbens naturlige nedslagsområde.

Med tanke på at Stor-Oslo har rundt 1,5 millioner innbyggere, er ikke den sammensetningen spesielt imponerende. Siden de store VIF-sesongene under Kjetil Rekdal i 2004 og 2005 har klubben forvaltet mulighetene sine dårlig. Dengang snakket vi om nettopp Vålerenga og Oslo som et naturlig senter for ny vekst i norsk klubbfotball, men så forvitret miljøet. I startoppstillingen mot Stabæk i går var bare Daniel Fredheim Holm igjen av de lokale heltene fra den perioden, og heller ikke han har gitt klubben nødvendig kontinuitet.

MORO IGJEN:  Fotballykken har snudd for VIF-tilhengerne. Da kan det gå bra også når budsjettet for heltene deres halveres neste år. FOTO: Berit Roald / NTB scanpix.
MORO IGJEN: Fotballykken har snudd for VIF-tilhengerne. Da kan det gå bra også når budsjettet for heltene deres halveres neste år. FOTO: Berit Roald / NTB scanpix. Vis mer

NETTOPP det er utfordringen i det VIF neste år må tilpasse seg en helt annen økonomisk hverdag. Halveres virkelig budsjettet for 2015-sesongen til rundt 50 millioner, tvinger det seg fram en mer regional tenkning. Stabæk har allerede tatt den runden med et kjapt besøk innom 1.divisjon som konsekvens.

Likevel har ikke omleggingen i Bærum vært gjennomgående. Heller ikke Stabæk-miljøet hadde tålmodighet til å fullføre sin annonserte lokale linje. I forkant av årets sesong ble det hentet inn kortsiktige utenlandske forsterkninger, og på Ullevaal hadde igjen bare 3 av 11 på laget bakgrunn i klubben. Resten kom fra Elfenbenkysten eller med hjertelig hilsen fra det økonomisk fallerte Lyn.

DET er selvsagt ikke slik at et Tippeliga-lag tvers igjennom kan basere seg på regionale spillere. I utgangspunktet er det sunt både med nasjonale og internasjonale impulser.

Derimot har flere år med romslig økonomi vist seg usunn for de beste i norsk klubbfotball. Miljøene har hverken klart å utvikle lagene sportslig eller holde orden på pengebruken.

Derfor gir det ikke nødvendigvis noen sportslig krise når Vålerenga nå er tvunget til å halvere den såkalte "satsingen" sin. Det kan frigjøre sportslige ressurser på samme vis som årets billigere VIF-utgave er klart bedre enn fjorårets alt for dyre. Dessuten er lønnsnivået i resten av norsk toppfotball  blitt såpass barbert at det er mulig å sette sammen et lag i Oslo med omtrent de samme økonomiske rammene som for eksempel Strømsgodset i den perioden da denne klubben fornyet den norske klubbfotballen.

 RETT FRA JUNIORLAGET:  Ghayas Zahid er hentet fra egen junioravdeling. Det så ut til å være bra nok mot Stabæk. FOTO: Berit Roald / NTB scanpix.
RETT FRA JUNIORLAGET: Ghayas Zahid er hentet fra egen junioravdeling. Det så ut til å være bra nok mot Stabæk. FOTO: Berit Roald / NTB scanpix. Vis mer

GÅRSDAGENS tomålsscorer Ghayas Zahid er et bra eksempel på dette regionale potensialet. Han kommer fra den ganske nye drabantbyen Mortensrud på Oslo sørøst; akkurat som nesten ti år eldre Daniel Fredheim Holm var fra den litt eldre bebyggelsen på Trosterud på østkanten og gamlefar Morten Berre ble hentet til Valle fra det tradisjonsrike blokkområdet nord i Groruddalen.

Denne byutviklingen viser Vålerengas sjanser til å bygge en mer stabil storhetstid på den raske befolkningsveksten i hovedstaden nå som klubben skal reorganiseres og pengebruken på elitegruppa reduseres.

Når det var mulig å få fram en skokk toppspillere i Drammen, må i hvert fall fotballfolket i Oslo ha stolthet nok til å gyve løs på den oppgaven uten å sutre over millionene som ikke finnes lenger.


 TRENGER HJELP:  Daniel Fredheim Holm (nummer 7) er en av få spillere igjen etter Oslo-klubbens forrige storhetstid. Han og VIF trenger fortsatt hjelp fra gode innkjøp som Vidar Ørn Kjartansson og Sivert Heltne Nilsen, men først og fremst må utnyttelsen av talentet fra Stor-Oslo bli bedre. FOTO: John T. Pedersen/Dagbladet.
TRENGER HJELP: Daniel Fredheim Holm (nummer 7) er en av få spillere igjen etter Oslo-klubbens forrige storhetstid. Han og VIF trenger fortsatt hjelp fra gode innkjøp som Vidar Ørn Kjartansson og Sivert Heltne Nilsen, men først og fremst må utnyttelsen av talentet fra Stor-Oslo bli bedre. FOTO: John T. Pedersen/Dagbladet. Vis mer