Bilrace avlyst på grunn av høy fart

Høy fart førte til avlysning av billøpet i den amerikanske CART-serien for indycar.

Under lørdagens kvalifisering ble det notert snitthastigheter på inntil 377,6 km/t på ovalbanen i Fort Worth. Det førte til at flere førere rapporterte om svimmelhet, kvalme og synsforstyrrelser.

- Det var en medisinsk avgjørelse, og en riktig avgjørelse. Det var den eneste mulige avgjørelsen. Førernes sikkerhet kommer først, sa stalleieren Barry Green etter at løpet - det første CART-løpet på Texas Motor Speedway - ble avlyst.

- CART har lært mye denne helgen. På grunn av hastighetene vi opererer med og G-kreftene som virker på førerne, opererer vi i et helt nytt område. Vi fant det best å utsette løpet for å lære mer først, sa han.

Ansvarlige ved banen i Fort Worth var misfornøyde med lageiernes avgjørelse om ikke å starte.

Banen er en ovalbane, og det betyr at sentrifugalkraften virker på førerne samme vei gjennom hele løpet. To løp i den rivaliserende IRL-serien kjøres der, og banen avvikler også løp i NASCAR-serien. Men hastighetene der kan ikke måle seg mot de svenske Kenny Brack - som var best i kvalifiseringen - og de andre CART-førerne oppnådde.

Førerne holdt et møte lørdag kveld, og de tok opp sin bekymring for sikkerheten med CART-seriens ledelse søndag ettermiddag.

Det ble gjort et forsøk på å begrense hastigheten med utstyrsendringer, men det var ikke tid til å gjøre endringene på en forsvarlig måte.

Alle 26 førere ble spurt om de hadde opplevd svimmelhet, kvalme eller andre effekter av de høye hastighetene, og bare fire av dem svarte nei. Det var førere av de langsomste bilene.