Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

- Biologiske pass livsviktig for kampen mot doping

UCI kan nå felle syklister uten bevis.

AVSLØRT VERDENSMESTER: Spanske Igor Astarloa (midten) er én av fem ryttere som er avslørt for doping på bakgrunn av opplysninger i det biologiske passet hans. Foto: SCANPIX/AFP PHOTO/Don EMMERT
AVSLØRT VERDENSMESTER: Spanske Igor Astarloa (midten) er én av fem ryttere som er avslørt for doping på bakgrunn av opplysninger i det biologiske passet hans. Foto: SCANPIX/AFP PHOTO/Don EMMERT Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet.no): Det internasjonale sykkelforbundet (UCI) har lagt enormt med prestisje i å få på plass et antidopingsystem som er i stand til å rive dopingproblemet i sykkelsporten opp med rot.

Det siste halvannet året har UCI samlet blodprøver fra samtlige profesjonelle sykkelryttere som har dannet grunnlag for fullstendige medisinske profiler på hver enkelt, såkalte biologiske pass.

- Vi var nødt til å komme opp med et alternativ til tradisjonelle dopingtester. Personlig synes jeg passene var et fantastisk gjennombrudd for det arbeidet vi har lagt ned den siste tida. Samtidig danner det et veldig godt grunnlag for framtiden. Selv om ordningen foreløpig bare brukes for blod, vil vi også kunne benytte den for bruk av veksthormoner, så snart Wada (det internasjonale antidopingbyrået) godkjenner programmet også for steroidebruk, sa lederen for UCIs antidopingprogram, Anne Gripper, under en pressekonferanse i Paris.


Trenger ikke bevis

Fordelen med ordningen er at UCI kan åpne disiplinærsaker uten å måtte bevise at rytterne har inntatt ulovlige preparater.

- Profilene forteller oss ikke hva de har misbrukt, men at de har manipulert blodverdiene sine på ulovlig vis. Ettersom det ikke finnes noen direkte metode for å spore blodoverføringer, er dette gevinsten ved det biologiske passet. Vi har grunn til å tro at det foregår ulovligheter i feltet, og passet er veien å avsløre det på. Det biologiske passet er derfor livsviktig for kampen mot doping, understreket Gripper.

UCI og Wada har brukt lang tid på å komme til enighet om programmet da det internasjonale antidopingbyrået har stilt spørsmålstegn vet utøverenes rettssikkerhet, men i går kunne forbundet avsløre at de har åpnet disiplinærsak mot fem navngitte ryttere på bakgrunn av kartleggingsarbeidet som lagt ned.

De fem rytterne er tidligere verdensmester Igor Astarloa Ascaisbar, Pietro Caucchioli, Francesco De Bonis, Ruben Lobato Elvira og Ricardo Serrano Gonzalez, opplyste UCI.

Småfisker

Det er med andre ord ingen virkelige storfisker som sitter fast på kroken, selv om den dopingtatte østerrikeren Bernhard Kohl hevdet forrige uke at man sikkerhet kunne ha hektet de ti beste i sammendraget i Tour de France. Det har ledet til spørsmål om UCI bevisst siler ut potensielt pinlige avsløringer av store stjerner, men den påstanden tilbakeviste UCIs antidopingsjef på det sterkeste.

- Jeg vet at folk etterlyser store navn, men vi kan ikke framstille kunstige data. Vi kontrollerer alle på eksakt samme måte, og jeg kan garantere at jeg ikke ville ha sittet i denne stillingen dersom det var en annen holdning til dette innad i UCI, sa Gripper.

Kohl bestemte seg i mai for å legge alle kort på bordet og innrømmet at han hadde dopet seg systematisk over flere år uten at det ble avslørt i tester. Han stilte seg derfor undrende til at han ikke ble tatt tidligere, selv om misbruket nærmet foregikk i fullt dagslys.

SYSTEMATISK JUKSEMAKER: Østerrikske Bernhard Kohl skal nå kjempe med UCI på antidopingfronten. Det trengs, skal man tro opplysninger han har kommet med den siste tida.Foto: SCANPIX/AP Photo/Christophe Ena
SYSTEMATISK JUKSEMAKER: Østerrikske Bernhard Kohl skal nå kjempe med UCI på antidopingfronten. Det trengs, skal man tro opplysninger han har kommet med den siste tida.Foto: SCANPIX/AP Photo/Christophe Ena Vis mer

Samarbeider med Kohl
- Man er nødt til å huske på at etter at da han ga seg med sykling i fjor, hadde vi god oversikt over profilen hans, men var ikke i en posisjon der vi kunne åpne noen sak mot ham. Kohls kommentarer gir derfor kanskje ikke noe riktig bilde av situasjonen, påpekte Gripper, som sammen med UCI skal samarbeide med Kohl for å få et bedre bilde av hvilke holdninger og mønstere som finnes i feltet.

Hun trodde imidlertid holdningene blant verdens profesjonelle sykkelryttere er i endring, mye takket være passprogrammet.

- Jeg er en optimist av natur. Når man ser på flertallet blant de 840 rytterne, har de veldig normale blodverdier. Idretten vår virker å være kaotisk, men vi visste da vi satte i gang dette programmet at det lå to-tre vanskelige år foran oss. Samtidig blir antallet ryttere som trenger eksponering stadig mindre. Dermed blir også kapasiteten vår til å følge opp disse enda bedre, poengterte Gripper.

NATURLIG OPTIMIST: Australske Anne Gripper leder UCIs antidopingarbeid. Hun ser optimistisk på sykkelsportens framtid nå som programmet med biologiske pass er på plass.Foto: SCANPIX/AP Photo/Anja Niedringhaus
NATURLIG OPTIMIST: Australske Anne Gripper leder UCIs antidopingarbeid. Hun ser optimistisk på sykkelsportens framtid nå som programmet med biologiske pass er på plass.Foto: SCANPIX/AP Photo/Anja Niedringhaus Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!