STORE MÅL: I 2016 er det paralympics i Rio, Birgit Skarsteins hovedmål. Nå trener hun roing sammen med Christiania Roklub. 
Foto: Thomas Rasmus Skaug  / Dagbladet
STORE MÅL: I 2016 er det paralympics i Rio, Birgit Skarsteins hovedmål. Nå trener hun roing sammen med Christiania Roklub. Foto: Thomas Rasmus Skaug / DagbladetVis mer

Birgit Skarstein ble lam i beina i 2009. Nå drømmer hun om paralympics i Sotsji og Rio

Begynte med roing for bare et år siden, men har allerede VM-sølv.

I august i år tok Birgit Skarstein VM-sølv i pararoing.

Skarstein har alltid vært aktiv, og drev blant annet med svømming i 11 år.

Etter en badeulykke i 2008 måtte hun gjennom flere operasjoner, og da hun fikk epiduralbedøvelse i forbindelse med en operasjon høsten 2009, våknet hun opp uten følelser i beina.

Hun ble et kjent ansikt etter at hun var med i Ingen grenser, som ble sendt på TV i fjor.

Drømmer om Rio For et år siden bestemte 24-åringen fra Levanger seg for å starte med roing. Hun hadde akkurat begynt med langrenn, men det tok tid å få alt utstyret hun trengte, så mens hun ventet bestemte hun seg for å begynne med roing også.
Nå er det store målet OL i Brasil i 2016.

- Jeg har hatt en veldig rask progresjon, men jeg har jobbet hardt, og jeg var i god fysisk form før jeg begynte med roing, sier Skarstein til Dagbladet.

EKSTRAUTSTYR: Birgit Skarstein trener sammen med de andre i Christiania Roklub, og tilpasser bare utstyret sitt. Foto: Thomas Rasmus Skaug  / Dagbladet
EKSTRAUTSTYR: Birgit Skarstein trener sammen med de andre i Christiania Roklub, og tilpasser bare utstyret sitt. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer

- Roing passer meg bra, for det krever at man både er sterk fysisk og har god kondisjon. Det er en krevende idrett.

Hjerteklubben Nå trener hun sammen i Christiania roklub, en klubb som betyr mye for henne. Klubben består av både unge og gamle, jenter og gutter, og mosjonister og eliteutøvere.

- Jeg ble tatt veldig godt i mot fra første stund, og klubben har blitt som en liten familie for meg. Vi tilbringer mye tid sammen, og det er et engasjert og åpent miljø i klubben, noe som er viktig for meg, sier Skarstein.

Klubben har hjulpet og tilrettelagt for den ambisiøse jenta. Hun trenger noe spesialutstyr, og hjelp til å frakte båten opp og ned fra båthuset, men ellers er hun selvhjulpen.

- Det som er bra med roing er at alle kan trene sammen. Det vil alltid være noen som ror alene, to og to eller fire og fire, men alle kan være sammen på vannet og ta del i treningen. Det har mye å si for integreringen, sier Skarstein.

Nå er roing hovedidretten hennes, men hun driver også med langrenn. I tillegg jobber hun i Idrettsforbundet, og studerer statsvitenskap.

Usikker form Hennes nærmeste mål nå er å bli tatt ut til paralympics i Sotsji, i midten av mars. Uttaket blir tatt i slutten av januar, basert på verdenscupen like etter nyttår.

HJERTEKLUBB: Christiania Roklub betyr mye for Birgit Skarstein. - Det fine med roing er at man kan bruke de samme båtene, men at man bare trenger litt ekstrautstyr.  Foto: Thomas Rasmus Skaug  / Dagbladet
HJERTEKLUBB: Christiania Roklub betyr mye for Birgit Skarstein. - Det fine med roing er at man kan bruke de samme båtene, men at man bare trenger litt ekstrautstyr. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer

Skarstein har ligget en måned med bronkitt, og er usikker på formen.
- Akkurat nå føler jeg ikke at jeg er der jeg skal være, men hvis jeg unngår sykdom, så er jeg i god form.

Selv om hun håper å bli tatt ut til Sotsji er det likevel bare en oppladning til paralympics i Rio.

- Jeg vil kjenne litt på følelsen av å være med i et så stort og profesjonelt mesterskap, slik at jeg blir enda bedre forberedt til hovedmålet mitt som er Rio, sier Skarstein. sier Skarstein.

- Hvis jeg ikke blir tatt ut til Sotsji drar jeg til Israel for å ro i stedet.

Får ros av treneren Trener Sigurd Chr. Gullerud ser stor utvikling på den unge jenta siden hun kom til klubben i fjor.

- Jeg var med på hennes aller første rotur, og hun klarte seg bra fra første stund. Hun har jo det grunnleggende, og er godt trent, men hun tok teknikken veldig fort. Man kan ikke lage gull av gråstein, så Birgit har gjort mye av jobben selv, sier han til Dagbladet.

ROLIG TRENING: Etter å ha vært syk en stund er Birgit Skarstein nå tilbake i trening. 
Foto: Thomas Rasmus Skaug  / Dagbladet
ROLIG TRENING: Etter å ha vært syk en stund er Birgit Skarstein nå tilbake i trening. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer