Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Oslomarka

Birgit Skarstein hyller Gustav (9): - Kjenner meg igjen i sårbarheten

Ni år gamle Gustav har fått stor oppmerksomhet etter at moren la ut en kommentar om skiløperes oppførsel mot gutten med cerebral parese i skiløypa.

PÅ TUR: Camilla Fjeldheim Hovelsrud la ut på tur i Marka med sine to barn, ett av dem har Cerebral parese. «Turen hadde vært fullkommen, hadde det ikke vært for andre skiløperes fremferd og opptreden» skriver artikkelforfatteren. Foto: Privat
PÅ TUR: Camilla Fjeldheim Hovelsrud la ut på tur i Marka med sine to barn, ett av dem har Cerebral parese. «Turen hadde vært fullkommen, hadde det ikke vært for andre skiløperes fremferd og opptreden» skriver artikkelforfatteren. Foto: Privat Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Da Camilla Fjeldheim Hovelsrud skrev et leserinnlegg i Budstikka, som ble trykket også i Dagbladet, tidligere denne uka var hun ikke forberedet på hvor stort inntrykk hennes historie om sønnens opplevelser i skiløypa ville ha.

Niåringen Gustav har Cerebral Parese, og på grunn av skaden har han dårlig balanse, koordinasjon og styrke i den ene siden av kroppen.

I skiløypa møtte han folk som gikk over ski og staver og kom med ukvemsord.

- Folk tråkket over skiene hans, sparket unna staver og presset seg forbi, sa moren.

Hovelsrud forteller Dagbladet at tilbakemeldingene har vært over all forventning.

- Det har tatt helt av. Snakket med Expressen som hadde fanget opp innlegget via Twitter, så de vil lage en sak på det. Har også fått mange støtteerklæringer fra kjente og ukjente. Petter Skinstad (sønnen til Åge Skinstad) har kontaktet meg. Han var veldig engasjert i saken og ville komme med en påskjønning til min sønn i form av skiutstyr. Og så var det utrolig hyggelig av Martin Johnsrud Sundby, å ta kontakt. Han hadde lest innlegget, blitt fryktelig lei seg og gått og tenkt på det på treningstur. Etterpå spilte han inn en videohilsen til min sønn som vi fikk tilsendt via hans bror. Det var en utrolig hyggelig hilsen til et barn som trenger det etter denne episoden - helt uoppfordret. Han skal også sende skiutstyr, forteller Fjeldheim Hovelsrud.

IMPONERT: Birgit Skarstein, her fra Idrettsgallaen i Stavanger, roser Gustav og moren og håper de fortsetter med idretten. Foto: Dagbladet
IMPONERT: Birgit Skarstein, her fra Idrettsgallaen i Stavanger, roser Gustav og moren og håper de fortsetter med idretten. Foto: Dagbladet Vis mer

- Stå på

En annen som virkelig har engasjert seg er parautøver Birgit Skarstein. Selv er hun i Canada og gjør seg klar til para-VM på ski som begynner denne helga. Men 29-åringen har likevel et brennende engasjement for hva 9-åringen med cerebral parese har opplevd.

- Jeg vil bare si heia, heia og stå på til Gustaf. Han har havnet i den situasjonen at han veldig tidlig i livet må møte ting selv voksne synes er vanskelig. Jeg synes det er veldig kult at han bare kjører på og ikke bryr seg om at han har andre utfordringer enn andre.

Skarstein har sittet i rullestol siden hun ble lam i beina etter at en epiduralbedøvelse gikk ikke ut av kroppen som den skulle i 2009. Skarstein sier hun kjenner seg igjen i følelsen av sårbarheten i å ikke få til ting.

- Da jeg startet etter at jeg fikk min skade følte jeg meg ikke høy hatten. Nettopp fordi man må gjøre det på en annen måte og med annet utgangspunkt. Når man skal kompensere innebærer det prøving og feiling. Da er det mye lettere å gjøre det hvis man blir møtt med en utstrakt hand og ikke en pekefinger. Jeg kjenner meg igjen i sårbarheten over å ikke få til ting, sier Skarstein til Dagbladet.

Skarstein ber Gustav fortsatte med det han liker og sier at hun håper at han engang også kan bli å se i løypene i et VM som hun er, om det skulle være på ski eller snowboard.

- Han må fortsette å gjøre det han liker å gjøre, om det er langrenn eller snowboard. Jeg hadde faktisk tenkt å sende ham en liten ting og en hilsen når jeg kommer hjem. Han må ikke bøye av og miste motet for det langt flere av oss som heier på ham enn motsatt, sier Skarstein.

Det virker kanskje å være en motivasjon også for ni år gamle Gustav. Moren forteller at han er svært glad i å drive med vinteridrett.

- Han synes det er veldig kult. Spesielt kult fordi han synes det er kjempegøy å gå på ski. Enda bedre er han på snowboard. Han står med venner en gang i uka, da er han like god som alle andre og opplever ikke handikappet sitt. Han er med på Terje Håkonsens initiativ funky snowboards som trener barn med funksjonsnedsettelser. Der er han på utviklingslag, målet er å komme opp på et godt nivå for paraidrett, forteller Hovelsrud til Dagbladet.

Hjelper flere å stå fram

Moren forteller videre at sønnen ikke kommer til å gi seg med skigåinga selv om han fikk seg en trøkk av mishagsytringene og den dårlig oppførselen til mange i skiløypa.

- Han har ett livsmotto: Jeg gir meg aldri! Det startet han med da han skulle lære å sykle som 3-åring. Vi ble forespeilet at han ikke kom til å klare det. Han slet med balansen som er typisk for personer med cerebral parese. Men han trente og trente og klarte det til slutt.

- Tror du det vil hjelpe om flere med funksjonsnedsettelser tør å stå fram med at de opplever hets?

- Mange som har funksjonsnedsettelser møter så motstand at de til slutt ikke orker. De må ha fokus et litt annet sted. Man feier det litt bort ved å tenke at dem som oppfører seg sånn, det er de som har et handikap. Men jeg som funksjonsfrisk blir lei meg, dette er fine folk som ikke fortjener det. Veldig mange som gjør mye bra, men dette innlegget var ment for å få opp øynene til den jevne nordmann. Mennesker med funksjonsnedsettelser bør kunne delta i idrett på lik linje som andre.

Skarstein avslutter med å rose moren for at hun turte å stå fram med opplevelsen fra skiløypa.

- At hun tør å stå opp og si fra sånn at neste barn skal slippe det her er modig og sterkt. Det er ekstra fint å se at samfunnet reiser seg opp og tar oppgjøret, roser Skarstein.

ÅRUNGEN, AKERSHUS 20180903 Birgit Skarstein trener foran VM i roing i Plovdiv i Bulgaria. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
ÅRUNGEN, AKERSHUS 20180903 Birgit Skarstein trener foran VM i roing i Plovdiv i Bulgaria. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!