SMUGLET AMPULLER: Den tidligere tolleren vedtok forelegget da han ble tatt for EPO-smuglingsforsøk i fjor. Hobbysyklisten har markert seg i flere mosjonsritt, deriblant Birkebeinerrittet. Smuglingssaken har ikke vært behandlet i idrettens domsorganer. 
Illustrasjonsfoto: Thomas Rasmus Skaug
SMUGLET AMPULLER: Den tidligere tolleren vedtok forelegget da han ble tatt for EPO-smuglingsforsøk i fjor. Hobbysyklisten har markert seg i flere mosjonsritt, deriblant Birkebeinerrittet. Smuglingssaken har ikke vært behandlet i idrettens domsorganer. Illustrasjonsfoto: Thomas Rasmus SkaugVis mer

Birken-syklist tatt for å smugle doping

Prøvde å få inn EPO-pulver, som brukes til bloddoping.

(Dagbladet): Mannen i 40-åra prøvde ved to anledninger å smugle dopingpreparatet Erytropoietin (EPO) inn i landet. Dette er første gang en toppmosjonist er koblet til en EPO-sak.

- Det stemmer at én hos oss ble tatt for forsøk på å smugle doping for ett års tid siden. Da han ble konfrontert med dette, sa han opp stillingen sin umiddelbart og sluttet på dagen, sier regiondirektør Odd Arne Kristiansen i tollregionen Oslo og Akershus til Dagbladet.

De oppdaget smuglingsforsøket i en rutinekontroll.

- Ved en vanlig kontroll ble det oppdaget en pakke med dopingampuller, og de varslet fra med en gang, sier Kristiansen.

Vedtok forelegg Tollvesenet anmeldte saken til Romerike politidistrikt. Eks-tolleren og syklisten vedtok et forelegg på 3000 kroner, og stoffet ble inndratt.

Politiadvokat Åse Kjustad Eriksen opplyser at mannen først prøvde å innføre 20 hetteglass med pulver som inneholder EPO via post.

Seinere forsøkte han å innføre ytterligere fem hetteglass som inneholdt EPO. Ett hetteglass er som regel 10 milliliter, men antall doser er avhengig av styrkeforholdet. Det er derfor vanskelig å anslå hvor mange doser dette er snakk om.

Forsendelsene ble stanset på Gardermoen, ifølge politiet.

Bloddoping EPO er et legemiddel som øker produksjonen av hemoglobin, et stoff i de røde blodcellene som frakter oksygen. En økning av røde blodceller gir bedre oksygentilførsel til musklene, og det blir dermed lettere å yte bedre. I idrettens domsorganer er det til nå bare kappgjengeren Erik Tysse som er dømt for bloddoping, gjennom EPO-dopet cera.

Den tidligere tolleren er aktiv hobbysyklist og har deltatt i en rekke sykkelritt, deriblant Birkebeinerrittet i 2008. Seinest i år fikk han flere topplasseringer. Mannen hevder legemiddelet ikke ble innført med hensikt å bruke det til doping.

- Jeg vil presisere at legemiddelet ble bestilt som medisin for min egen helse, og ikke som et prestasjonsfremmende middel i idrettssammenheng, skriver han i en tekstmelding til Dagbladet.

Han ønsker ikke å kommentere saken utover dette.

Ingen hittil tatt De siste åra er sykling nærmest blitt en ny folkeidrett, og antall mosjonister som deltar i sykkelritt har eksplodert. I 2000 var det 16 779 personer som fikk lisens av Sykkelforbundet for å delta i ritt, mens de i fjor delte ut svimlende 73 997 lisenser.

Kommunikasjonsleder i Antidoping Norge, Halvor H. Byfuglien, sier det hittil har vært få dopingsaker i denne type konkurranser.

- Vi har fra tid til annen gjennomført kontroller i store mosjonsarrangementer, men det finnes ikke noe håndfast informasjon når det gjelder omfanget av eventuell dopingmisbruk i slike konkurranser. Vi har i år intensivert vår kontrollvirksomhet fordi det de seinere åra er blitt en økende prestisje knyttet til deltakelse i sånne ritt, sier han til Dagbladet.

Antidoping Norge har blant annet tatt en del stikkprøver i Birken, men hittil er ingen tatt for doping.

- Det er ikke noen saker hvor det foreligger en dom på bakgrunn av brudd på dopingbestemmelsene i et sånt ritt, så vidt meg bekjent, sier Byfuglien.

Bedre samarbeid Første halvår i år gjorde Tollvesenet 410 beslag av dopingmidler forsøkt innført til landet, ifølge Aftenposten, men disse sakene forblir straffesaker hos myndighetene og blir aldri forfulgt av Antidoping Norge.

- Vi jobber med å få et enda bedre samarbeid med Tollvesenet, sier Byfuglien.

Tollvesenet tar på ingen måte lett på at en av deres ansatte prøvde å smugle dopingmidler.

- Det er helt hundre prosent uforenlig å drive med dette og jobbe i Tollvesenet, sier Odd Arne Kristiansen.

NY FOLKEIDRETT: Over 73 000 personer deltok i ett eller flere sykkelritt i fjor.
NY FOLKEIDRETT: Over 73 000 personer deltok i ett eller flere sykkelritt i fjor. Vis mer