Birkens største vinner

For ti uker siden kunne ikke pakistanske Shahzas Rana (35) gå på ski. Likevel veddet han med kompisene at han skulle gjennomføre Birkebeineren. I går gjorde han det.

Fredag kveld sjarmerte Shahzas hele TV-Norge med sin sjølironi og sitt humør i Fredrik Skavlans «Først & Sist». Han fortalte uten blygsel om sin klønethet som skiløper og sin ydmykhet overfor utfordringen.

Men det spørs om han overdrev en smule, for Shahzas gjennomførte på en imponerende måte, og var like kvikk i replikken etter målgang som før han startet.

Savnet appelsin

- Jeg synes de skulle hatt Kvikk-Lunsj og appelsin på matstasjonene. Jeg var mentalt innstilt på appelsin. Det var en skikkelig nedtur da de ikke hadde det, sier sier Shahzas Rana, med et smil.

- Hvordan var det gå 54 kilometer på ski?

- Det var skikkelig gøy. I enkelte partier var jeg helt utslitt. Men da fikk jeg en sukkerblanding servert rett i munnen. Det hjalp veldig.

Kona Sunniva Halvorsen var den første til å gratulere 35-åringen da han kom i mål etter over seks og en halv times blodslit i går. Hun var tydelig stolt over mannen sin der hun sto og viftet med tre norske flagg og en Kvikk-Lunsj.

Fantastisk

- Dette er helt fantastisk. Guttas julebord fører alltid mye rart med seg. Det ender som regel med et veddemål. Forrige gang veddet han om at han skulle fullføre Birken på sykkel. Han klarte det også, sier hun.

Under årets julebord veddet Rana med sine kompiser om at han også kunne lære seg å gå teknisk bra på ski, selv om han i motsetning til nordmenn ikke er født med ski på beina.

Treningen startet for ti uker siden.

Kondomdress og hodelykt

- Først kjøpte jeg kondomdress, ski og hodelykt. Da kunne jeg trene på kveldstid uten at noen så meg, forteller han.

Alt måtte læres fra bunnen av. Teknikken i oppoverbakkene var vanskeligst å lære.

- Jeg kjøpte en video om langrennsteknikk. Den var kjempebra. Selve frasparket i oppoverbakkene er veldig vanskelig. Jeg visste heller ikke at jeg måtte øke frekvensen etter hvor bratte bakkene er. Ploging lærte jeg av en kompis for ei uke siden, forteller den modige 35-åringen.

Fikk skidilla

Etter å ha trent annenhver dag på ski de siste ti ukene, er Rana blitt hektet. Han elsker å gå på ski.

- Jeg har fått helt dilla. Jeg kan faktisk tenke meg å kjøpe hytte på fjellet nå. Det kunne jeg ikke forstå vitsen med tidligere, innrømmer Shahzas Rana, som har bodd i Norge siden han var åtte år gammel.

- Blir det feiring av bragden i kveld?

- Jeg er nok for sliten til det. Nå vil jeg hjem og sove.

LYKKELIG: Her går Shahzas Rana i mål etter 54 kilometers strev i Birkebeinerrennet. For ti uker siden hadde han ennå ikke hatt ski på beina.