VANT DUELLEN: Danmarks Christian Eriksen fikk det tøft i møtet med Island og Birkir Bjarnason (t.v.) og Jón Gudni Fjóluson. Foto: AP Photo/Jens Dresling/POLFOTO
VANT DUELLEN: Danmarks Christian Eriksen fikk det tøft i møtet med Island og Birkir Bjarnason (t.v.) og Jón Gudni Fjóluson. Foto: AP Photo/Jens Dresling/POLFOTOVis mer

Birkir Bjarnason senket danskene og Ajax-Eriksen

Åge Hareide hyller Bjarnason etter at Island sendte Danmark ut av U21-EM.

• Danmark U21 - Island U21 1-3 (0-0)

(Dagbladet): U21-EM i Danmark samler flere av Europas største talenter. Ajax-spiller Christian Eriksen (19) og hans danske lagkamerater hadde tapt mot Sveits (0-1) og vunnet mot Hviterussland (2-1) før siste gruppespillkamp mot Island.

Med seier eller uavgjort var de garantert plass i semifinalene som spilles onsdag mot enten England, Spania, Tsjekkia eller Ukraina.

Men Vikings islandske midtbanespiller Birkir Bjarnason ville det annerledes.

Først sentret han til spissen Kolbeinn Sigthórsson som scoret 1-0 etter 58 minutter. Før han på egenhånd scoret 2-0 på vakkert vis to minutter senere.

Eriksen er blitt spådd å havne i en av Europas største klubber - men fikk ikke vist seg fram mot en god Bjarnason.

STJERNESMELL: Christian Eriksen og Aron Gunnarsson. Danskene tapte mot Island. Foto:  EPA/HENNING BAGGER
STJERNESMELL: Christian Eriksen og Aron Gunnarsson. Danskene tapte mot Island. Foto: EPA/HENNING BAGGER Vis mer

Island vant til slutt 3-1 etter redusering av Bashim Kadrii og scoring av Islands Hjörtur Valgardsson. Likevel gikk ingen av lagene videre fra gruppa. Både Danmark, Island og Hviterussland endte på tre poeng, men Hviterussland vant 2-0 mot Island tidligere i turneringen og kom øverst på innbyrdes oppgjør.

- Vi trenger Birkir i form Viking-trener Åge Hareide gleder seg over midtbanespillerens innsats mot Danmark.

- Det er selvsagt kjempefint at han spiller bra. Vi trenger en Birkir i form, sier Hareide til Dagbladet.

Men Hareide var trolig også litt glad for at Island ikke gikk videre.

- Etter planen skal han komme hjem i morgen (søndag). Dersom Island hadde gått videre måtte vi i verste fall utsatt det en uke, sier Hareide.

Semifinalene blir spilt onsdag, mens finalen er neste helg.

- Jeg er ikke overrasket over at han gjør det så bra. Han har vært god for Island i kvalifiseringen og han har vært god på treningsfeltet hos oss. Det er kjempehyggelig at han gjør det bra på landslaget, sier Hareide.

Danskene best før pause Danskene var best før pause, og hadde de største sjansene i første omgang, men islendingene hang bra med. Christian Eriksen hadde en kjempesjanse etter rundt et kvarters spill, men valgte å skyte framfor å sentre til en lagkamerat som var bedre plassert.

I FOKUS: Birkir Bjarnason i duell med danskenes Mathias Zanka. Island vant og Bjarnason scoret mål og hadde en assist. Foto: EPA/HENNING BAGGER
I FOKUS: Birkir Bjarnason i duell med danskenes Mathias Zanka. Island vant og Bjarnason scoret mål og hadde en assist. Foto: EPA/HENNING BAGGER Vis mer

Det skulle koste Danmark dyrt.

Mens Danmark slet med å score, var islendingene dødelige effektive og sendte vertene ut av mesterskapet.

Danske Bashim Kadrii reduserte etter 81 minutter, men danskene klarte ikke hente inn Islands ledelse. På overtid banket Hjörtur Valgardsson inn 3-1.

- Det er ikke godkjent. Målet vårt var å gå videre. Vi hadde store forventninger til oss selv, og dessverre levde vi ikke opp til dem i siste kamp, sier Mathias Jørgensen til dansk TV2.

Sveits slo Hviterussland 3-0 i den andre kampen, og begge lagene gikk videre til semifinale.