Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Bisarr scoring sikret Senegal Afrikas første seier i VM: - Representerer hele Afrika i dag

M'Baye Niang var kampens store spiller og scoret det avgjørende målet da Senegal slo Polen.

MATCHVINNER: M'Baye Niang jubler med lagkameratene etter å ha sørget for senegalsk seier. Foto: Michael Zemanek/BPI/REX/Shutterstock/NTB scanpix
MATCHVINNER: M'Baye Niang jubler med lagkameratene etter å ha sørget for senegalsk seier. Foto: Michael Zemanek/BPI/REX/Shutterstock/NTB scanpix Vis mer
  • Polen - Senegal 1-2 (0-1)

MOSKVA/OSLO (Dagbladet): Senegal er tilbake i det gode selskap for første gang siden den overraskende kvartfinalen i 2002 - som er landets eneste tidligere deltakelse.

Nå virker de igjen å være det afrikanske kontinentets største håp for å gå langt i mesterskapet etter å ha tatt Afrikas første seier i dette mesterskapet. Fra før hadde Tunisia, Egypt, Nigeria og Marokko 1-6 i målforskjell og fire strake tap, men her imponerte Senegal stort og vant særdeles fortjent.

- Senegal representerer hele Afrika i dag. Vi representerer landet vårt, men jeg kan garantere at hele Afrika støtter laget. De er stolte og vi er også stolte over å representere Afrika, sier trener Aliou Cissé etter seieren.

Etter Japans noe overraskende seier over Colombia seiler de nasjonen opp som den største favoritten til å vinne Gruppe H.

Kampens store spiller var definitivt M'Baye Niang. Milan-spissen, som tilbrakte forrige sesong på lån i Torino, gjorde forarbeidet da Senegal tok føringen og viste igjen list og stort tempo da han så muligheten og sørget for Senegals andre scoring.

- Fortjente seieren

Niang scoret det avgjørende målet da han lurte Polens forsvar helt etter å ha kommet innpå banen igjen etter skade og var raskere til å reagere på et for løst tilbakespill enn Polens keeper og forsvar.

- Da jeg forlot sidelinja var det Polen som hadde ballen. Jeg så en ball som kom mot det polske forsvaret. Jeg følte jeg kunne ta sjansen. Jeg gikk for det og det var en avgjørende scoring for laget. I dag spilte vi en bra kamp. Vi fortjente seieren. Vi var heldige med det første målet også, men vi jobbet også bra, sier Niang på pressekonferansen etter oppgjøret. .

Niang var mest opptatt med å hylle lagets trener etter kampen.

- Vi ønsket å vise styrkene våre. Vi jobbet hele uka for å se hvordan vi kunne jobbe mot dette polske laget, sier Niang.

- Jeg var heldig som ble valgt ut i troppen, noe som allerede var positivt. I dag startet vi med seier, og det er bra for treneren vår. Dette var en lagseier og gledelig for hele troppen, fortsatte kampens beste spiller.

Treneren er Aliou Cissé, som var med på storlaget i 2002, og som blant annet spilte for PSG og i Premier League for Birmingham og Portsmouth på starten av 2000-tallet. Cissé tok over landslaget i 2015.

- Det var en vanskelig kamp som vi hadde forberedt oss godt på. Det var et farlig lag, jeg mener Polen er et av de beste lagene fra Europa. Vi taklet kampen taktisk og emosjonelt. Det som også var viktig var at vi vant. Men vi er ikke for euforiske, for vi vet det blir en vanskelig kamp mot Japan etter denne kampen mot Polen, sier Cissé til Dagbladet.

Som i 2002, da Senegal slo regjerende verdensmester Frankrike i åpningskampen åpnet dermed vestafrikanerne med en sterk seier over en europeisk motstander. Cissé er likevel forsiktig med å ta for mye av etter kampen.

- Jeg begynte å lede dette laget i 2015. Vi har hatt nedturer og oppturer. Jeg er stolt over laget, de kvalifiserte seg for VM. De vant i dag, men vi skal ikke hoppe opp og ned, det er viktig med ydmykhet. Vi må forberede oss til kampen mot Japan, sier Senegal-treneren.

Senegalesernes overlegne fart og fysikk var den store forskjellen mellom de to lagene i dette oppgjøret. Ismaïla Sarr, Niang og Mané viste at Senegal har et angrep som kan skape problemer for mange i mesterskapet.

Sjansefattig

Senegal fikk kampens første mulighet etter en god kontring. Youssouf Sabaly vant ballen dypt på egen halvdel, brøt framover og spilte en flott gjennombruddspasning til M’Baye Niang, men spissens avslutning ble for svak.

Polen så mye av ballen, men slet med å skape utfordringer for det robuste stopperparet til Senegal.

Det var en omgang hvor sjansene lot vente på seg. Senegal lå dypt og hadde en klar plan om å kontre, men Polen gå sjelden bort gode kontringssjanser.

Etter 37 minutter fikk Senegal en kontringssjanse som de grep med begge hender. M’Baye Niang viste stor styrke ute på venstrekanten hvor han dro seg fri fra Piszczek og spilte ballen via Mané på tvers til Idrissa Gueye. Midtbanespillerens skudd fra 18 meter var løst og dårlig plassert, men endret retning i Cionek noe som fintet helt ut Szczesny i buret.

Dermed var Senegals første VM-mål siden 2002 et faktum. Målet ga senegaleserne selvtillit og de gikk til pause med en fortjent ledelse.

Polen jaget utlikning

Polen måtte finne på noe nytt i den andre omgangen. Robert Lewandowski hadde vært nærmest usynlig i den første omgang, men viste seg for alvor fram i begynnelsen av den andre. Stjernespissen vant igjen ballen på egen hånd og satte fart forbi Senegal-forsvaret og skaffet frispark i farlig posisjon.

Det tok Bayern-spissen selv og tvang fram en solid redning av Senegals Khadim N’Diaye.

Kampen åpnet seg mer opp i den andre omgangen. Senegal fikk større rom til å kontre, da Polen sendte flere mann i angrep.

Lucas Piszczek fikk Polens neste gode sjanse. Et innlegg ble løftet over på bakre stolpe hvor høyrebacken hadde god tid til å finsikte en volley, men traff bare leggskinnet og avslutningen gikk utenfor.

Bisarr scoring

I stedet for at Polen fikk lønn i jakten på en utlikning ble de straffet på svært unormalt vis.

Senegals M’Baye Niang hadde vært ute på sidelinja etter å ha ligget nede med en trøkk fra en duell, men ble vinket inn på banen ved midtbanestreken av dommeren.

Polen hadde overhodet ikke kontroll på senegaleseren og da Krychowiak slo en for løs støttepasning mot Szczesny, snappet 23-åringen ballen mellom den utrusende Juventus-keeperen og Southampton-stopper Bednarek.

På blank kasse fikk dermed Niang en enkel oppgave med å doble ledelsen etter VMs merkeligste situasjon så langt.

Svak start for Polen

Polen deltar i et VM-sluttspill for første gang siden 2006 - og mannskapet er kanskje på papiret det sterkeste nasjonen har mønstret på en god stund.

I dette oppgjøret fikk polakken likevel lite til å stemme. Stjernespissene Robert Lewandowski og Arkadiusz Milik startet begge, men var i altfor store perioder helt usynlige.

Wojciech Szczesny som har spilt seg inn som førstevalg i Polen-målet etter to gode sesonger i Roma og en delt keeperjobb med Buffon i Juventus, viste fram noen av hans gamle uvaner fra Arsenal-tiden da han hodeløst var ute og syklet på Senegals andre scoring. Polen kom seg til flere innleggsmuligheter, men 195 og 196 cm høye Sané og Koulibaly i Senegals midtforsvar ryddet godt opp.

- Det har vært mange dårlige elementer i kampen. Jeg er sikker på at det er mange faktorer. Vi er ansvarlige for resultatet. Vi så for oss noe annet, vi visste mye om motstanderen. VI hadde en plan, men planer er en ting, men utførelsen er noe annet. Når det kommer til ballinnehav så var vi best, men det er scoringer som gjelder. Det er mange elementer som ikke fungerte. Vingene fungerte ikke, vi sleit sentralt i banen. Vi var ikke koordinerte og presise nok, sa Polens trener Adam Nawalka etter kampen.

- Jeg er sikker på at det polske laget vil reise seg etter kveldens kamp. Mot Colombia vil vi ha en positiv innstilling og bedre mental innstilling generelt, lovet Polens trener.

Fikk håp

Det virket som om kampen var ferdig for godt, da Polen fikk en livbøye med fem minutter igjen.

Et godt slått frispark fra høyt på Senegals halvdel dalte ned på hodet til Grzegorz Krychowiak, som styrte headingen vakkert tilbake i lengste hjørnet.

Senegal svarte godt på utfordringen og ble ikke stresset i sluttminuttene. Dermed kunne laget danse og feire seieren foran egne fans ved cornerflagget, vel vitende om at de har tatt et stort steg mot videre spill i VM.

VM-STUDIO: Dagbladets VM-studio er på plass i Prindens Hage og sender direkte før og etter kampene Sverige – Sør-Korea, og Belgia – Panama. Programleder: Øyvind Godø / Nicolai Delebekk. Video: Per Ervland Vis mer