Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Norge - Spania, kl. 20.45 lørdag

- Bisarr situasjon

Markus Henriksen er tilbudt ny kontrakt i Hull, men vil ikke skrive under. Vil spille, men får ikke spille. Ekspert mener situasjonen blir rarere og rarere.

FORBEREDER SPANIA-KAMP: Markus Henriksen og Norge trente på Åråsen stadion på Lillestrøm i går. Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix
FORBEREDER SPANIA-KAMP: Markus Henriksen og Norge trente på Åråsen stadion på Lillestrøm i går. Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix Vis mer
  • Norge - Spania, kl. 20.45 lørdag

LILLESTRØM (Dagbladet): Markus Henriksen (27) og Norge forbereder EM-kvaliken mot Spania lørdag. Midtbanespilleren er tatt ut i landslagstroppen, selv om han ikke har spilt en eneste kamp for Hull i The Championship.

Fra å være kaptein på laget forrige sesong, sitter han ikke engang på benken nå. Han har bare spilt på U23-nivå, og hele situasjonen framstår som merkelig. Henriksen har kontrakt fram til neste sommer. I verste fall risikerer han å få en sesong med bare reservelagsfotball og trening.

For en 27-åring med ambisjoner - som også kan være aktuell for Norge i et EM-sluttspill - er det høy risiko involvert. Henriksen vil ikke si med rene ord hva som er situasjonen. Men det er grunn til å tro at han vil bort. Hull har tilbudt ham ny kontrakt, men nordmannen har sagt nei.

Videre er det grunn til å tro at spillere som ikke vil være en del av klubbens framtid, gjør seg selv uinteressante for manager Grant McCann. Han kom inn for Nigel Adkins i sommer.

- Med mindre han flytter på seg i januar, kan Henriksen ende opp med å ikke spille noen ting, annet enn landslagsfotball. Det er en bisarr situasjon, sier Philip Buckingham, fotballreporter i Hull Live.

Dagbladet møtte Henriksen etter landslagets trening på Åråsen stadion på Lillestrøm i går. Han kom til Hull i 2016 og ble utpekt til kaptein i august 2018. Om den nåværende situasjonen sier den tidligere Rosenborg- og Alkmaar-spilleren:

- Jeg har per nå ikke vært aktuell for å være i troppen til Hull.

16. plass

Laget ligger på 16. plass i The Championship, det nest høyeste nivået i England.

- Etter landslagssamlingen i september sa du at du skulle ta en prat med manager Grant McCann. Hva gikk praten ut på?

- Jeg har hatt en åpen og ærlig dialog hele veien og sagt at jeg er klar til å spille. Jeg er fit og klar. Så er det opp til de (klubben) om de vil bruke meg eller ikke. Sånn er situasjonen.

- Hva har McCann sagt til deg?

- Jeg forholder meg profesjonell og velger ikke å uttale meg altfor mye om det der. Så får jeg heller ta det når jeg føler at tida er rett.

Det som er på det rene, er at «alle» i Hull regnet med at Henriksen skulle dra i sommer. Klubben benyttet seg av en opsjon om forlengelse på ett år i mars, men dette handlet sannsynligvis om penger. Hull ville ikke risikere at Henriksen gikk gratis i sommer.

Det siste tilbudet kom for bare noen uker siden, men Henriksen sa nei, ifølge klubbtoppen Ehab Allam. Nå kan det i stedet ende med at han går gratis neste sommer. Men mest sannsynlig forlater han klubben i januar. Både Bordeaux og et russisk lag skal tidligere ha vært inne i bildet.

Henriksen sier:

- Så langt har jeg ikke vært i en eneste kamptropp. Men de som skjønner fotball, skjønner at det er noe som foregår. Så får vi se. Men jeg har gitt klar beskjed om at jeg kommer til å stå på og jobbe. Jeg er klar hvis klubben ønsker å bruke meg.

- Ligger det i kortene her at du allerede har en klubb klar i januar?

- Det får tida vise. Jeg ønsker å spille fotball. Men sånn situasjonen er nå - både på grunn av det ene og det andre - har jeg ikke gjort det så veldig mye.

GÅR HAN?: Lars Lagerbäcks kontrakt med NFF varer ut et eventuelt EM-sluttspill neste sommer. Landslagssjefen har hatt ansvaret for Norge siden 2017, og tidligere trent andre nasjoner som Island, Nigeria og Sverige. Kommentator: Morten P. Video: Tore Ulrik Bratland / Dagbladet Vis mer

- Hva gjør du når Hull spiller kamper?

- Jeg følger med. Av og til er jeg på hjemmekampene. Bortekampene følger jeg med på telefonen.

- Hvilke reaksjoner får du fra fansen?

- Jeg føler at jeg har en høy stjerne. De også skjønner at det er noe som foregår, og at situasjonen ikke er optimal.

- Du startet karrieren i Rosenborg i 2009. Er det aktuelt å gå tilbake dit?

- Rosenborg vil alltid være aktuelt. Det er i Trondheim jeg skal bo etter karrieren og Rosenborg er Norges største klubb. Det er den eneste klubben som er aktuell i Norge.

- God nok

- Med så lite kamptrening: Er du god nok for å spille for Norge?

- Ja, det føler jeg absolutt. Så er det opp til dem som bestemmer hva som er best i de to neste kampene mot Spania og Romania. Hvis jeg får muligheten, så er jeg klar.

SLAKTES: Haitam Aleesami får to på børsen for innsatsen mot Færøyene. Slik reagerte han på dommen. Video/reporter: Tore Ulrik Bratland / Dagbladet Vis mer

Fotballreporter Philip Buckingham i Hull Live sier dette om kaoset rundt Henriksen:

- Dette er en historie som bare blir rarere og rarere.

Han tror klubbens motivasjon for å tilby midtbanespilleren ny kontrakt er økonomisk.

- På samme måte som da de brukte opsjonen på 12 måneder i mars. Hull ønsker ikke at en signering til fire millioner pund skal gå gratis - og handler deretter. Jeg tror ikke et eneste sekund på at klubbens styre trodde Henriksen ville akseptere det siste tilbudet. Men nå kan de si til seg selv at de prøvde alt for å beholde ham.

Rot

- Jeg synes det hele har blitt et beklagelig rot, fortsetter han.

- Du så stoltheten da han ble utnevnt til kaptein i august 2018. Nå har alt gått fryktelig galt. Med mindre han flytter på seg i januar, kan Henriksen ende opp med å ikke spille noen ting, annet enn landslagsfotball. Det er en bisarr situasjon.

Norge møter Spania lørdag og Romania tirsdag. De to beste lagene i gruppa går til EM-sluttspillet neste sommer.

EM-KVALIK
Spania660017-318
Sverige632113-811
Romania631213-710
Norge623111-89
Malta61052-133
Færøyene60063-200
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling