Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Bisarre scener: - En trussel

Den betente konflikten mellom klubbeier Hopp og tyske fotballfans toppet seg lørdag. Nå varsler Bayern Münchens klubbpresident at det vil bli konsekvenser.

STOPPET Å SPILLE: Bayern München og Hoffenheim valgte å stå i midtsirkelen og kose seg med ballen de siste minuttene i lørdagens oppgjør i Bundesliga. Foto: REUTERS/Kai Pfaffenbach
STOPPET Å SPILLE: Bayern München og Hoffenheim valgte å stå i midtsirkelen og kose seg med ballen de siste minuttene i lørdagens oppgjør i Bundesliga. Foto: REUTERS/Kai Pfaffenbach Vis mer
  • Hoffenheim - Bayern München 0-6 (0-4)

Bayern München hadde en god dag på jobben lørdag, da de knuste Håvard Nordtveits Hoffenheim 6-0. To av dem var signert Philippe Coutinho. Fire mål ble scoret til pause.

Derimot ble det usportslige i sentrum denne gang. Et kvarter før pause viste bortefansen fram et banner som omtalte Hoffenheim-eier Dietmann Hopp på det negative viset, og da valgte dommeren å stoppe kampen og sende spillerne i garderoben.

Blant annet sto det:

«Alt ved det gamle. DFB (det tyske fotballforbundet) bryter løfter, Hopp forblir en horesønn.»

Da kampen ble satt i gang igjen, ble supporterne vitne til helt absurde scener. Ingen av lagene var interessert i å spille videre, og valgte dermed å stå i midtsirkelen, trikse og slå pasninger mellom hverandre.

- Dette er det mest bisarre jeg har sett, skriver Sky Sports Laura Woods på Twitter.

Stiller seg bak Rummenigge

Nå varsler Bayern München-presidenten at det vil bli konsekvenser. Karl-Heinz Rummenigge var til stede på VIP-losjen sammen med Dietmann Hopp, og valgte å gi ham en klem da det hele utspilte seg - før de begge gikk ned på banen.

- Jeg skammer meg dypt på Bayerns vegne. Jeg kan si at tiden er inne for at hele Bundesliga, Det tyske Fotballforbund og Den tyske divisjonsforeningen må stå sammen mot dette kaoset, sier Rummenigge ifølge Bild og fortsetter:

- Dietmar Hopp er en meget ærefull mann. Dette er den stygge siden av fotballen.

Fotballekspert Lars Tjærnås mener dette er nok et tilfelle som speiler et større problem i samfunnet generelt. Han stiller seg bak Rummenigge og mener at det bør bli konsekvenser.

- Grensen for ytringer mot enkeltpersoner flyttes stadig, og det er fryktelig enkelt å dømme eller fordømme bak et tastatur, eller i flokk som i dag. Jeg er hundre prosent på linje med Rummenigge, for dette er noe alle bør enes om, skriver Tjærnås til Dagbladet og fortsetter:

- Fotball skal være et fristed uten sjikane eller hatefulle ytringer.

HAT: Bannerne som ble vist under kampen mellom Hoffenheim og Bayern München. Foto: Daniel ROLAND / AFP
HAT: Bannerne som ble vist under kampen mellom Hoffenheim og Bayern München. Foto: Daniel ROLAND / AFP Vis mer

- En trussel

Kampen hadde tidligere blitt avbrutt flere ganger på grunn av Bayern München-supporterne sine hatefulle ytringer mot milliardæren Dietmar Hopp (79) som har investert i Hoffenheim de siste åra.

Årsaken til den svært upopulære tilværelsen, er fordi den tyske klubben har gått fra å være en middelmådig klubb, til å bli en konkurrent i Champions League.

Vanligvis er det slik at alle Bundesliga-klubber er eid av medlemmene etter en 50+1-regel, som tilsier at ingen investorer kan eie mer en 49 prosent i en klubb. Hopp har derimot fått dispensasjon fra denne regelen og eier dermed 96 prosent av klubben. Det skriver TV 2.

Fansen mener derfor at milliardæren er en trussel mot medlemsstrukturen i tysk fotball. Ekspert på feltet, Asbjørn Slettemark, som har podkasten «Dritte Halbzeit» sammen med kommentator Eivind Bisgaard Sundet, mener også det.

- Hopp er jo en trussel mot strukturen i tysk fotball, hans prosjekt er å svekke den medlemsstyrte modellen som gjør tysk fotball unik i Europa. Dette er utgangspunktet for denne årelange konflikten, som har ført til voldsomme protester og fornærmelser fra fans. Han har tatt veldig til motmæle, og blant annet samlet inn opptak fra sikkerhetskameraer på egen stadion for å rettsforfølge bortefans, sier Slettemark til Dagbladet.

Bør sette grenser

Dette er derimot ikke første gang Hopp har fått hat mot seg. Blant annet er Borussia Dortmund-fansen utestengt fra Hoffenheims arena de neste to åra da de også slengte støtende tilrop mot Hopp i desember.

Hoffenheim spilte mot Borussia Mönchengladbach forrige lørdag, og da ble det også kontroverser. Gladbach-fansen viste banner som var formet som ei sikteskive rundt ansiktet til Hopp. Også den kampen ble avbrutt. Hoffenheim-keeper Oliver Baumann mente det framsto som en drapstrussel.

Slettemark er usikker på hvordan konflikten skal løses.

- Jeg skjønner ikke helt hvordan man skal løse dette. Selvfølgelig bør man sette grenser for hva som er akseptabelt å si, bannerne med et kikkertsikte mot Hopp er et eksempel på det. Samtidig bør man sette grenser for hvordan klubbeiere og forbund kan behandle fans, sier han og fortsetter:

- Hopp har drevet med uproporsjonal hevn mot privatpersoner, samt at forbundet gang på gang gir kollektivstraff til fans. Det må settes grenser begge plasser, avslutter han.

Hele Norges coronakart