Fotball i Ukraina:

Bisarre scener: - Uvirkelig

Kampen mellom Rukh Lyiv og Metalist Kharkiv ble på ingen måte en normal fotballkamp. En journalist som Dagbladet har snakket med forteller om dramatikken som utspilte seg.

FLYKTER: 24. august møttes eliteserielagene Rukh Lviv og Metalist Kharkiv til sesongens første kamp i den ukrainske toppdivisjonen. Video: @WengersDoc / Twitter Vis mer
Publisert

På dagen seks måneder etter at krigen brøt ut i Ukraina, barket Metalist Kharkiv og Rukh Lyiv sammen i det som skulle bli deres første offisielle kamp på fire måneder.

Der det de siste månedene har handlet om kampen mellom liv og død, skulle det på Ukrainas uavhengighetsdag endelig kjempes om poeng igjen da den ukrainske toppdivisjonen endelig ble satt i gang.

I april ble ukrainske Premier League stoppet på grunn av den ekstreme situasjonen i landet.

- Dette vil være helt unikt. Dette vil skje mens det pågår en krig, og mens det pågår bombeangrep, sa president i det ukrainske fotballforbundet, Andriy Pavelko til Reuters.

Ekstraordinære krav

Grunnet den usikre situasjonen i landet har det blitt stilt en rekke krav for å få lov til å arrangere kamper i den øverste divisjonen i Ukraina.

  • Alle stadioner må ha tilfluktsrom, og alle kampene må spilles i Kyiv og regionen rundt.
  • Hver gang flyalarmen går skal spillerne beordres ned i tilfluktsrom.
  • Militære tjenestemenn vil være til stede under hver kamp. Hvis flyalarmen varer lenger enn én time, skal det i samråd med dommer vurderes om kampen skal utsettes.
HISTORISK: Storlaget Shaktar Donetsk åpnet sesongen på tirsdag. Her før kampen mot FC Metalist 1925 Kharkiv. Foto: REUTERS/Gleb Garanich
HISTORISK: Storlaget Shaktar Donetsk åpnet sesongen på tirsdag. Her før kampen mot FC Metalist 1925 Kharkiv. Foto: REUTERS/Gleb Garanich Vis mer

Allerede da lagene entret gressmatta var det til lyden av flyalarmen. Metalist Kharkiv tok ledelsen etter 37 minutter, og da Rukh Lyiv utliknet fire minutter seinere, trodde nok de fleste at lagene skulle gå til en «normal» pause på stillingen 1-1. Men så ble det dramatisk.

Se video av den bisarre hendelsen øverst i saken.

Fire timer lang kamp

To minutter etter utlikninga, i det 43. minutt, ble kampen på nytt avbrutt på grunn av en flyalarm i Lviv. Flere medier har omtalt hendelsen, og den polske avisa Sport siterer Kamil Rogolski som var til stede under kampen:

- Kampen er stoppet på grunn av en flyalarm. Alle er nødt til å vente. Prosedyren innebærer en fem minutters oppvarming og oppstart av kampen så snart det er mulig, skrev han på Twitter sammen med et bilde fra tilfluktsrommet inne på stadion.

- Uvirkelig, skriver en annen.

Ble vitne til hendelsen

Dagbladet har vært i kontakt med en journalist som var til stede på kampen. Han forteller om dramatikken som utspilte seg da den første flyalarmen gikk.

- Rett etter at lagene entret banen så hørte vi den første flyalarmen. Alle hastet ned til bomberommene, og etter det skjedde det tre ganger til i løpet av kampen, sier journalisten til Dagbladet.

- Hvordan reagerte du?

- Jeg var livredd, men resten av folkene, som alle var ukrainere, forholdt seg veldig rolig. Etter hvert ble også jeg ganske rolig, forteller han.

SØKTE TILFUKT: Alle aktørene måtte søke tilflukt fire ganger i løpet av kampen. Foto: Privat
SØKTE TILFUKT: Alle aktørene måtte søke tilflukt fire ganger i løpet av kampen. Foto: Privat Vis mer
TRANGT: I nedgangen til tilfluktsrommene var det tidvis kø, forteller journalisten til Dagbladet. Foto: Privat
TRANGT: I nedgangen til tilfluktsrommene var det tidvis kø, forteller journalisten til Dagbladet. Foto: Privat Vis mer

Da den fjerde og siste alarmen gikk, utspilte det seg spesielle scener, forteller han.

- Alle bare lo av det og tenkte det bare var dumt at vi måtte ned i tilfluktsrommene gang på gang, sier han.

Oppgjøret ble stoppet totalt tre ganger, men da den etter hvert kom i gang igjen var det bortelaget fra Kharkiv som kunne juble for tre poeng. Metalist vant til slutt kampen 2-1.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer