Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Bitcoin-kopi gjør at «Kalde Rumpers» OL-drøm lever

Har fått inn over 200 000 kroner på et døgn.

TIL OL: Winston Watt (t.h.), her sammen med Lascelles Oneil Brown under Salt Lake-OL i 2002, skal til OL i Sotsji med makker Marvin Dixon. Foto: REUTERS/Peter Andrews/NTB Scanpix
TIL OL: Winston Watt (t.h.), her sammen med Lascelles Oneil Brown under Salt Lake-OL i 2002, skal til OL i Sotsji med makker Marvin Dixon. Foto: REUTERS/Peter Andrews/NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Lørdag ble Jamaicas toerbob, bestående av Winston Watts og Marvin Dixon, klare for OL i Sotsji. Øynasjonen har en stolt tradisjon for å sende bob-deltakere til vinter-OL, særlig etter debuten i 1988, som danner grunnlaget for filmen «Cool Runnings». Filmen heter «Kalde Rumper» på norsk.

Det eneste problemet til Watts og Dixon: de hadde ikke nok penger til å komme seg til Sotsji.

Men den utfordringa ser nå ut til å få en noe overraskende løsning.

Kjapp innføring Internettets veier er som kjent uransakelige, og nå har en «hundevaluta» ført til at jamaicanernes OL-fond plutselig er velfylt.

De fleste kjenner etter hvert til den digitale valutaen Bitcoin. Én Bitcoin kostet for et år siden 15 dollar, mens prisen i dag ligger på 850 dollar.

Det gjør at de som har vært med på eventyret fra starten av sitter på enorme verdier, mens det for andre kan være vanskelig å komme seg inn på markedet.

Derfor har det oppstått flere lignende valutaer som alle håper å oppnå like stor suksess som Bitcoin. Felles for de fleste av dem er at for å utvinne valutaen, må man dedikere deler av PCens arbeidskraft til å løse komplekse, matematiske algoritmer.

Én av de mest suksessrike, digitale valutaene de siste to månedene heter Dogecoin.

Så hva har dette med Jamaicas OL-lag i bob å gjøre?

Coins i hytt og pine Jo, Dogecoin har siden starten i november i stor grad blitt brukt til «tipsing», å belønne internett-brukere for å gjøre gode gjerninger.

- Dogecoin er noe man gir bort som en slags takk eller kudos, forklarer grunnlegger Jackson Palmer ifølge IBTimes.

Brukerne av Dogecoin har tydeligvis forelsket seg i Watts og Dixon, for på valutaens egen hjemmeside er et eget fond merket med «2014 Winter Olympic Jamaican Bobsled Team». Det siste døgnet har donasjonene vært mange og store, og i skrivende stund står det 1 011 566 Dogecoins og 35 Bitcoins i fondet.

Det tilsvarer drøyt 200 000 kroner, avhengig av kursen (i skrivende stund: 1 Dogecoin = 0,0074 kroner, 1 Bitcoin = 5 432 kroner), som hele tida varierer.

Summen skal være stor nok til at gutta nå får deltatt under lekene i Russland.

Sprenger nettet Fondet veksler inn Dogecoins i Bitcoins etter hvert som de får inn nok. Til sist kan de altså veksle fra digital til håndfast valuta.

Også på bob-guttas egen nettside har det vært mulighet til å donere penger, noe folk har gjort i så hyppig grad at sida i perioder er nede.

- Sannheten er at vi ikke vet på nåværende tidspunkt om vi har nok penger eller sponsorer til å fly til Sotsji for OL. Det kommer an på, Våre familier trenger å bli tatt vare på først. Hvis det ikke er noen sponsormidler, hvem vet? har Watts tidligere sagt til The Telegraph.

Nå ser det altså ut til at Watts kan ta vare på både familien og OL-drømmen.

BASERT PÅ EN SANN HISTORIE: «Kalde Rumper» var inspirert av Jamaicas OL-lag i bob fra Calgary i 1988.
BASERT PÅ EN SANN HISTORIE: «Kalde Rumper» var inspirert av Jamaicas OL-lag i bob fra Calgary i 1988. Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!