SAVN: Emil Jönsson Haag og Sverige lovpriser Petter Northug og kommer til å savne ham særdeles mye. Foto: Bildbyrån
SAVN: Emil Jönsson Haag og Sverige lovpriser Petter Northug og kommer til å savne ham særdeles mye. Foto: BildbyrånVis mer

Emil Jönsson Haag: Petter Northug ga meg motivasjon

Bitre rivaler fortviler etter Northug-exiten:
- En jäkla stjärna

Til Dagbladet forteller Emil Jönsson Haag at han ser på Petter Northug, en av hans bitreste rivaler, som tidenes største langrennsløper. Sverige fortviler over Mosvik-ekspressens avslutning på karrieren.

I 2011 ble Petter Northug kåret til årets idrettsutøver i Sverige av Expressen.

Få har engasjert svenskene mer enn Northug.

Da han vant VM-gullet på femmila i Falun i 2015 på spektakulært vis - hans fjerde triumf i mesterskapet - klikket det helt for svenskene.

- Det är det värsta jag sett av Petter Northug. Det er en galen spurt. På något magiskt sätt kommer han fram! ropte tidligere toppløper Mathias Fredriksson på SVTs sending.

Hylles av Jönsson

Til Dagbladet forteller den svenske langrennslegenden Emil Jönsson Haag - som i årrekke var en av Northugs bitreste rivaler - at Mosvik-ekspressen vil bli dypt savnet i Sverige.

RIVALER: Petter Northug og Emil Jönsson hadde mange ordkriger, men nå får Northug en unison hyllest av svensken.
Foto: Erlend Aas / Scanpix
RIVALER: Petter Northug og Emil Jönsson hadde mange ordkriger, men nå får Northug en unison hyllest av svensken. Foto: Erlend Aas / Scanpix Vis mer

- Peter løftet interessen for langrenn i Sverige til et nytt nivå, og jeg kan bare takke for showet, Petter. Om han legger opp på grunn av kroppen ikke fungerer som han vil, kan jeg bare lide med Petter i at han ikke fikk vise verden enda en gang hvor fort han kan gå på ski, sier Emil Jönsson Haag til Dagbladet.

Da Expressen-kommentator Tomas Pettersson gjestet Dagbladets langrennsprogram for to uker siden, fortalte han at mange svensker jublet over Northugs oppløftende 2. plass i sprinten på Gålå forrige måned.

Svenskene har hele tiden krysset fingrene for et mektig comeback fra verdens mest engasjerende langrennsløper.

Nå gjør imidlertid Northug alvor av truslene han kom med i november om å legge opp allerede før jul. I dag kom bekreftelsen.

- Den største stjerna noensinne

Petter Northugs langrennskarriere på toppnivå er over.

Det synes Emil Jönsson Haag er trist, den tidligere svenske storsprinteren som Northug har harselert med og vært i ordkrig med i år etter år, før Calle Halfvarsson gradvis har overtatt den rollen.

BEITOSTØLEN: Petter Northug fortalte et samlet pressekorps på Beitostølen at langrennskarrieren kan være over allerede før jul om kroppen ikke blir bedre. Sjokkmeldingen får skimiljøet til å hente fram superlativene. Vis mer

- Vi mister den største stjerna langrennssporten noensinne har hatt på herresiden. Petter har vært en fantastisk idrettsutøver som engasjerer skipublikummet både i og ikke minst utenfor sporet, sier Emil Jönsson Haag til Dagbladet.

- Er du overrasket over at han legger opp midt i sesongen?

- Klart man blir overrasket. Men jeg har selv erfart at om kroppen ikke samarbeider og man ikke er på det nivået man vil, så er det håpløst. Da forstår jeg avgjørelsen veldig godt.

- Hva er ditt beste minne med Petter?

- Jeg minnes alle psykiske dueller som motiverte meg til å trene enda hardere enn jeg hadde klart uten Petter, sier den tidligere storsprinteren til Dagbladet.

- Petter är en jäkla stjärna, sier den svenske langrennslegenden videre.

Södergren spår tomrom

Også Anders Södergren har hatt mange dueller mot Northug. Blant annet fikk han se Northug på sitt verste og beste på en gang i VM-stafetten i Sapporo i 2007, da Mosvik-ekspressen debuterte som ankermann og parkerte Södergren med hundrevis av meter bare inne på stadion.

Den svenske femmilsspesialisten tok også sølvet da Northug vant sitt første femmilsgull i karrieren, i VM i Liberec i 2009.

- Jeg hadde håpet at han skulle komme tilbake på et nivå der han kunne vise seg selv rettferdighet. Han har vært den store stjernen i langrennssporten i ti år og har så klart betydd veldig mye. Petter er mildt sagt en fargerik profil, sier Södergren til Aftonbladet.

Kan du slå venner, rivaler, langrennsløpere og eksperter i Fantaski?

Dagbladet og Swix lanserer et nytt managerspill for langrenn. Her kan du sette opp ditt eget lag bestående av seks jenter og seks gutter foran hver verdenscuprunde. Du får poeng ut ifra hvordan dine utøvere presterer.

Spillet går over hele sesongen, men du vinner premier hver eneste runde.

- Jeg håper at han kjenner seg fornøyd med alt han har fått til og at han kan gå videre med en god følelse. Det er fort gjort at det blir et stort tomrom etter en så lang og framgangsrik karriere i rampelyset.

Lovprises av norske stjerner

Også de norske langrennsstjernene trekker Northug fram som den aller største.

- Han er tidenes største langrennsløper på herresiden, sier Johannes Høsflot Klæbo til Dagbladet.

- Petter er den som har betydd mest for langrennssporten i moderne tid, mener Niklas Dyrhaug.

- Det er på en måte en langrennsperiode før og etter Petter Northug. Han har vært med på å gjøre langrenn kult igjen, sier Hans Christer Holund til Dagbladet.

- Langrennssporten i dag kontra 2008 er enorm forskjell. Det er mye takket være Petter, mener Finn Hågen Krogh.

- Northug er veldig sjenert

Emil Jönsson Haag vil takke for inspirasjonen han har fått gjennom rivaliseringen og feidene med Northug.

- Jeg må først og fremst takke Petter for at han har fått meg til å trene hardere under våre år som konkurrenter, sier svensken.

Kona Anna Jönsson Haag mener Petter Northug er misoppfattet som person og egentlig er veldig sjenert. Hør bare her:

- NORTHUG ER SJENERT: Anna Haag kom på en femteplass på 10 kilometer klassisk. Og hun røper relasjonen mellom hennes mann Emil Jönsson og Petter Northug. Reporter: Øyvind Godø / Dagbladet Vis mer Vis mer Vis mer

Hør også hvor glad Sverige og Expressen-kommentator Tomas Pettersson har blitt i langrennskongen Petter Northug:

NORTHUG-FORHOLDET: Vidar Løfshus røper hvordan relasjonen hans til Petter Northug egentlig er og forteller om en spesiell biltur de hadde i sommer. Samtidig får han kritikk av Tomas Pettersson. Programleder: Øyvind Godø. Video/redigering: Kristoffer Løkås Vis mer