Bitt av travsporten

For 33 år siden vant Gunnar Eggen (59) Norsk Trav Derby for første gang som stallmann hos Karsten Buer. I dag kan kuskeveteranen med 5432 seirer ta sin tiende derbytriumf, og bli historisk nok en gang.

-  Line Song, som jeg vant Derby med i 1972, var veldig nervøs og hadde speeden som sitt våpen. Ask For More, som jeg kjører i dag, har voldsom lungekapasitet og er råsterk. Forskjellen er at han mangler den speeden Line Song hadde, sier Gunnar Eggen til Dagbladet.

Da han ble derbyvinner for 33 år siden, måtte han spandere øl på de andre stallgutta etter triumfen.

-  Det var nesten like moro som da jeg vant Derby med B Gent L for ti år siden. Den hadde jeg både temt og trent, samtidig som jeg eide den selv. Av de ni derbyseirene så langt, er det den med B Gent L jeg setter høyest, sier Gunnar Eggen.

Lærte av Karsten

I dag er Jetstile favoritt, foran Ask For More.

-  Jeg vil helst sitte i tet, men det er det flere som vil. Håpet er at det blir kjørt fair fra starten av og i første sving. Jeg lærte mye om taktikk av Karsten Buer, men vet ikke hvordan den blir i dag. Karstens opplegg var å ta teten, deretter bremse litt og dra på de siste 750 meterne før mål. Så tok han opp litt mot siste sving, slik at hestene bak ham mistet fart. Deretter stakk han fra alle og vant, sier Gunnar Eggen muntert.

Ikke ferie

Selv verken demper eller stikker han like mye som før. Startene kommer heller ikke like hyppig som tidligere.

 FLUORMANGEL?  Ask for more og Gunnar Eggen er gode kompiser. Tannpussen går som en lek, selv om hesten spiller hysterisk esel akkurat her. Foto: Geir Bølstad
FLUORMANGEL? Ask for more og Gunnar Eggen er gode kompiser. Tannpussen går som en lek, selv om hesten spiller hysterisk esel akkurat her. Foto: Geir Bølstad Vis mer

-  Jeg kjører onsdagsløpene på Bjerke og rikstotoløpene lørdager, men reiser ikke lenger bare for å reise. Likevel går det i hester og travsport uka igjennom. Det er blitt en livsstil, som jeg ikke vil bytte med noen. Jeg har ikke hatt ferie på ti år, men klager ikke, sier Gunnar Eggen.

Fortsatt har han et dypt hakk nederst i venstrearmen etter at danskehesten Heilo Vestermarken beit ham stygt på Jarlsberg i 1988.

-  Bittet har gitt meg varig mén. Styrken og følelsen i venstrearmen er ikke like bra som i den høyre. Hesten beit seg fast i armen, og ville ikke slippe. Da jeg endelig kom løs, var armen brukket og senene bitt av. Dermed bar det til sykehuset, hvor de transplanterte sener fra låret og ikke slapp meg ut før etter 14 dager, sier Gunnar Eggen.

60 km/timen

I løpene kan farten på travhestene være oppe i 60 km/timen. Selv om Eggen føler seg trygg bak hesterumpa, innrømmer han at travsporten kan være farlig.

-  Du skal være våken hele tida. Hjelmen er den eneste beskyttelsen vi har. Selv savner jeg pisken som et korrigeringsmiddel, spesielt på urutinerte unghester. Å kjøre travløp uten pisk, er som å kjøre rundt i bil med redusert svingeffekt. Når jeg trener hester, har jeg alltid med meg pisken for min egen sikkerhet, sier Gunnar Eggen.

I bakken tre ganger

Selv har han falt ut av sulkyen under løp tre ganger. To ganger på Biri, én gang på Bjerke.

-  Jeg har en form for epilepsi, som legene heldigvis har funnet ut av. Nå tar jeg medisiner morgen og kveld, og har ingen problemer. Jeg var uten sertifikat i ett år, men har for lengst fått det igjen, sier Gunnar Eggen foran dagens travderby på hjemmebanen Bjerke.