Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Linda Helleland vraket som kandidat til WADA-president

Bitter dopingkamp: Hun ble sveket av sine egne igjen

Det norske forsøket på å rydde opp i internasjonal idrett ble stoppet i hemmelig avstemning.

SVIKTET AV EUROPA: Linda Hofstad Helleland fikk full støtte av statsminister Erna Solberg og etter hvert også fra idrettspresident Tom Tvedt i forsøket på å bli WADA-president. Det forsøket stoppet i første hinder i går da Europa samlet seg om den polske kandidaten. Valget viser at internasjonal idrett ikke er klar for radikale reformer i kampen mot doping. FOTO: Vidar Ruud / NTB scanpix
SVIKTET AV EUROPA: Linda Hofstad Helleland fikk full støtte av statsminister Erna Solberg og etter hvert også fra idrettspresident Tom Tvedt i forsøket på å bli WADA-president. Det forsøket stoppet i første hinder i går da Europa samlet seg om den polske kandidaten. Valget viser at internasjonal idrett ikke er klar for radikale reformer i kampen mot doping. FOTO: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NÅR Linda Hofstad Helleland er i ferd med å bli skviset ut av kampen om å bli neste president i Verdens Antidopingbyrå (WADA), er det selvsagt et personlig prestisjetap. Men mest av alt er det et nederlag for en renere idrett, og det er virkelig trist.

For selv om Helleland i går tapte et bittert personlig oppgjør mot den polske sportsministeren Witold Banka, er det ikke de stygge ordene dem imellom som er saken. Dette oppgjøret gjelder hvem som skal bestemme i den videre dopingkampen, og det blir sannsynligvis ikke de som heier på en hardere linje mot juks.

Med polske Banka som de internasjonale myndighetenes kandidat til å overta som WADA-president etter den omdiskuterte briten Sir Craig Reedie, slipper den internasjonale idretten å ta et samlet oppgjør med sin egen grumsete dopingfortid.

Da blir det meste som før med mindre Hellelands nederlag provoserer de vestlige støttespillerne hennes så mye at det globale WADA-systemet sprekker.

IRONISK nok var det akkurat det den tidligere gode 400 meter-løperen Witold Banka (pers på 46.11) advarte mot da han sist høst som sportsminister i Polen gikk til et hardt personlig angrep på WADAs visepresident Linda Hofstad Hellelands motiver som nyomvendt internasjonal dopingbekjemper:

- Som tidligere utøver har jeg en svært personlig tilnærming til dette. Jeg er bekymret for at enkelte politikere av personlige hensyn bruker idrettsutøvere; politikere som selv aldri har opplevd hva det vil si å tape eller vinne på idrettsbanen, sa han til fagnettstedet «Inside the Games» med klar brodd mot den daværende norske statsråden som manglet både idrettserfaring og bakgrunn fra antidopingarbeidet.

Da hadde Banka noen måneder tidligere selv blitt lansert som kandidat til å overta som WADA-president, og mente at Helleland burde trekke seg som visepresident i organisasjonen mens de to kjempet om å bli øverste sjef:

- Jeg er virkelig bekymret over måten Helleland driver kampanjen sin på. Jeg er redd dette leder til total kollaps for hele antidoping systemet. Uansett hvem som nå blir president, må han eller hun møte en reell krise i bevegelsen. Jeg er sikker på at Helleland har bidratt sterkt til dette ved å angripe de andre medlemmene inkludert idrettsbevegelsen og Sir Craig Reedie , utdypet Banka kritikken til det norske fagnettstedet Idrettspolitikk.no.

DEN holdningen fikk politisk støtte i går da flertallet i den europeiske ad-hoc komiteen for dopingspørsmål (CHAMA) på sitt møte i Strasbourg stemte for å innstille Witold Banka som Europas kandidat til vervet som WADA-president. Banka fikk 28 stemmer; Helleland fikk 16.

I en hemmelig avstemning ble altså den tydeligste kritikeren av WADAs myke linje mot Russland sviktet av de nasjonene som rent politisk burde gitt henne mer støtte. I stedet valgte de som skulle forsvare tradisjonelle demokratiske verdier å støtte en statsråd fra en polsk regjering som nå er i konflikt nettopp med det vanlige europeisk rettssamfunnet.

Det paradokset viser hvor vanskelig det er for de vestlige dopingbekjemperne å nå fram med sin tenkning om et åpent, uavhengig rettssystem i idretten selv i Europa.

DEN endelige avgjørelsen om å få være europeisk kandidat blir tatt av Europarådet sist i februar. Så vil alle de ulike myndighetene fra hele verden som er med i WADA-styret, samle seg om en felles politisk frontkandidat i mai. Det kan enten skje gjennom drøftinger eller ved en hemmelig avstemning der hvert kontinent har en stemme hver.

WADA er finansiert i et samarbeid mellom den internasjonale olympiske komite (IOC) og de politiske myndighetene; kampen mot doping er altså et spleiselag mellom nasjonene og sporten. Selve presidentvervet går på omgang. Siden nåværende sjef Craig Reedie er sportens mann, vil myndighetenes valg automatisk overta ledelsen på den store dopingkonferansen i Katowice i Polen fra 5.november.

AKKURAT den plasseringen taler i seg selv for at bevegelsen da får en polsk leder. Og det altså en sjef som er helt på linje med WADAs nåværende politikk for å slippe Russland raskt tilbake i det gode selskap. Med andre ord; dette er mannen for ledelsen av den internasjonale olympiske komite (IOC) i forsøket på å beskytte russerne i oppgjøret etter svindelen før og under Sotsji-OL 2014.

For Witold Banka har lenge vært kritisk til Hellelands steile kamp mot å godkjenne de russiske antidopingmyndighetene (RUSADA):

- Det å være WADA-president betyr mye ansvar og samarbeid med hele bevegelsen; ikke bare med de som støtter deg, sa Banka til Idrettspolitikk.no sist høst med tydelig henvisning til den daværende norske statsrådens deltakelse på et internasjonalt seminar i Washington forbeholdt kritikerne av WADAs tilgivende linje mot Russland.

Verken Banka eller resten av WADA-ledelsen ble angivelig invitert til dette møtet; en strategi som ytterligere splittet den internasjonale kampen mot doping:

- Jeg var overrasket over at det var så mye hemmelighold rundt dette arrangementet og at bare noen få offisielle representanter ble invitert, sa Banka om Washington-møtet med et spark til Hellelands norske kampanje om åpenhet:

- Jeg tror at hvis slike samlinger er ment å bidra til debatten om WADAs utvikling, så må de også omfatte flere av bevegelsens medlemmer i tillegg til å bli organisert på en mye mer åpen måte, la han spydig til.

DE eneste som nå kan stoppe Witold Banka på vei mot det viktige presidentvervet i WADA, er samlet vestlig motstand mot hans kandidatur. De sterkeste nasjonale antidopingbyråene er sterkt kritiske til den nåværenda WADA-ledelsen, og de beste sportsnasjonene som Storbritania, Tyskland og Frankrike kan tenkes å støtte en eventuell amerikansk motkandidat.

Uansett vil ikke Norges kvinne nå opp. Det er synd. Linda Hofstad Helleland har på tross av sin vel korte offentlige interesse for antidopingsaken, båret fram de riktige tankene.

Problemet for idretten er bare at for få deler dem.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!